Leestijd: 2 minuten
Vitamine D tekort: 10 symptomen die je niet mag negeren
We hebben bij Goldea Health een ware fascinatie voor het wonderlijke effect van de zon op onze gezondheid. Een van de meest betoverende vitamines is zonder twijfel vitamine D. Dit speelt een essentiële rol in ons lichaam en kan niet genegeerd worden! Kom met ons mee op deze inspirerende reis naar de wereld van vitamine D-tekort en ontdek hoe je jouw lichaam in balans kunt brengen.
Waar is vitamine D voor nodig?
Laten we beginnen met een beetje vitamine D-kennis! Vitamine D (ook wel een hormoon) is als een bouwsteen voor een sterk en gezond lichaam. Het ondersteunt de opname van calcium, waardoor onze botten stevig blijven en onze tanden stralend wit. Maar dat is nog niet alles! Deze vitamine heeft een positief effect op het immuunsysteem en speelt een belangrijke rol bij het behouden van soepele spieren. Een echte alleskunner dus!
Hoe herken je een vitamine D tekort?
Wist je dat in de winter 60% van de Nederlanders een vitamine D tekort heeft? (Zie bron: hier).
Geloof het of niet, een vitamine D-tekort kan zich sluipenderwijs manifesteren. Maar wij helpen jou bij het herkennen van de signalen.
Voel je je vaak moe en uitgeput? Heb je last van spierpijn en -zwakte zonder duidelijke reden? Misschien merk je ook dat je humeur en stemming schommelen als een achtbaanritje. Dit zijn enkele van de mogelijke tekenen dat je lichaam schreeuwt om wat extra vitamine D-liefde!
Wat is een te lage vitamine D-waarde?
Laten we even stilstaan bij wat een lage vitamine D-waarde eigenlijk betekent. Het is belangrijk om te begrijpen wat de aanbevolen niveaus zijn en hoe we kunnen streven naar een optimale gezondheid. Kennis is macht, dus duik met ons mee in de signalen en symptomen!
10 signalen en symptomen van een vitamine D tekort
- Vermoeidheid: Voel je je vaak uitgeput en futloos? Een tekort kan je energielevels flink naar beneden halen.
- Somberheid en stemmingsschommelingen: Merk je dat je humeur vaak een achtbaanritje maakt? Het speelt een rol in de aanmaak van serotonine, het 'gelukshormoon', dus een tekort kan je stemming beïnvloeden.
- Spierpijn en zwakte: Als je spieren klagen en protesteren na lichte inspanning, kan dit een teken zijn van een tekort.
- Ziektes en infecties: Een goed functionerend immuunsysteem is essentieel om gezond te blijven. Het speelt hierbij een belangrijke rol en een tekort kan je vatbaarder maken voor infecties.
- Lage rugpijn: een te kort is geassocieerd met chronische lage rugpijn.
- Pijnlijke botten en gewrichten: Pijnlijke botten en gewrichten kunnen duiden op een tekort aan deze vitamine, wat weer van invloed is op calciumopname en botgezondheid.
- Slechte slaap: Een goede nachtrust is essentieel voor ons welzijn, en het kan een rol spelen bij het reguleren van ons slaap-waakritme.
- Haarverlies: Merk je dat je meer haren verliest dan normaal? Een tekort aan deze vitamine kan van invloed zijn op de gezondheid van je haarzakjes.
- Gewichtstoename: Als je zonder duidelijke reden aankomt.
- Concentratieproblemen: Het vermogen om je te concentreren en te focussen kan verminderen.
Natuurlijke aanmaak:
Wist je dat we onze eigen vitamine D-fabriekjes hebben? Het enige wat we hoeven te doen is ons gezicht laten verwarmen door de zachte zonnestralen!
Dagelijkse blootstelling aan de zon kan helpen om onze vitamine D-niveaus op peil te houden. Maar natuurlijk, zoals met alles in het leven, is balans essentieel. We hebben geen zonnebrand tegen deze helende zonnestralen nodig, dit blokkeert juist onze vitamine D aanmaak!
Oorzaken van een vitamine D tekort
Helaas zijn er factoren die ons vitamine D aanmaak kunnen remmen of zelfs blokkeren. Het werk/gezinsleven kan ons vaak in zijn greep houden, waardoor we minder tijd buiten doorbrengen. Ook het gebruik van zonnebrand blokkeert de aanmaak van vitamine D.
Maar we hebben een geheim wapen! Door slimme keuzes te maken en bewust te zijn van onze blootstelling aan zonlicht, kunnen we ons lichaam ondersteunen bij de aanmaak van deze kostbare vitamine.
5 zon tips:
- Ga in de ochtend liefst meteen even de zon in, dit licht is fijn voor je circadiaans ritme en je kan dan nog niet verbranden.
- Begin rustig en laat je lichaam wennen aan de zon. Dit kan al zodra de lentezon verschijnt.
- Ken je huid: pas de tijd en zonuren aan op je huidtype, kleurfase en de UV index.
- Als je wel op vakantie gaat en lekker gaat liggen bakken. Gebruik dan een natuurlijke zonnebrand. Wij kiezen voor de zonnebrand van Dr. Hauschka.
- Tot slot: eet zo puur mogelijk. Hou je focus op voeding die van binnenuit beschermt: zie deze blog voor tips.
Mensen met verhoogde behoefte aan vitamine D
Er zijn specifieke groepen mensen die bijzonder vatbaar zijn voor een vitamine D tekort. Dus als je tot een van deze groepen behoort, luister dan goed!
- Zwangere vrouwen.
- Mensen met van nature een getinte huid heeft.
- Mensen die niet elke dag tussen 11 en 15 uur buiten zijn.
- Kinderen tot en met 3 jaar.
- Vrouwen met een lichte huid vanaf 50 jaar.
- Mannen met een lichte huid vanaf 70 jaar.
- Mensen die in de winter maanden geen vitamine D suppleren.
Voor jullie allemaal geldt: een goed en zuiver supplement kan een wereld van verschil maken!
Suppletie adviezen
We horen je denken: "Welke supplementen zijn geschikt voor mij?" Hier is het antwoord!
Het beste is om een persoonlijk schema op te stellen voor vitamine D-suppletie. En onze orthomoleculair therapeut kan je hierbij helpen, want wij geven je persoonlijk en gratis advies. Zo ben je ervan verzekerd dat je de juiste dosering en vorm van vitamine D binnenkrijgt die bij jouw behoeften past.
Wil je al een supplement bestellen? Dat kan!
Conclusie:
Jullie hebben de sleutel tot een stralend en vol energie leven binnen handbereik. Door te luisteren naar de signalen uit je lichaam en bewust te zijn van je blootstelling aan zonlicht, kun je de kracht van vitamine D omarmen en jouw gezondheid naar een hoger niveau tillen.
Of het nu gaat om het genieten van de zonnestralen op je gezicht of het aanvullen met supplementen, elk stapje draagt bij aan een gezond en energiek leven!
Bronvermelding:
- Instituut voor Orthomoleculaire Geneeskunde (www.orthomoleculaire-geneeskunde.nl)
- Nederlandse Vereniging voor Orthomoleculaire Geneeskunde (www.novog.nl)
- Voedingscentrum (www.voedingscentrum.nl)
- National Institutes of Health - Office of Dietary Supplements (ods.od.nih.gov)