Voor 16:00 uur besteld = volgende werkdag in huis

Misschien ervaar je wel eens ontstekingen door een wond, je gezondheid of als je ziek bent. Als een ontsteking te lang duurt, kan dat leiden tot symptomen die invloed hebben op je hele systeem.

Steeds vaker wordt duidelijk dat er aan veel bekende ziektes chronische ontstekingen ten grondslag liggen.

Ontstekingen zijn onderdeel van het zelfherstellend vermogen van het lichaam. Hoe zou je dan met voeding, leefstijl en supplementen een positieve bijdrage kunnen leveren aan een gezond ontstekingsniveau?

 

Wat is een ontsteking eigenlijk?

Een ontsteking is een natuurlijke reactie van je lichaam op schade, stress of ziekteverwekkers.

Bijvoorbeeld: je snijdt je in je vinger. Het wordt rood, warm en soms pijnlijk. Dat is een acute ontsteking en dat is belangrijk zodat je lichaam zichzelf kan helen en herstellen.

Naast een acute ontsteking, bestaat er ook een chronische ontsteking. Dat betekent meestal dat de ontsteking niet heel heftig meer is, maar wel al langere tijd duurt.

Vaak hebben we niet door dat de ontsteking nog speelt, maar je lichaam en immuunsysteem blijft hierbij wel actief. Dit wordt ook laaggradige ontsteking genoemd.

Omdat je immuunsysteem actief blijft, kost dat je lichaam veel energie. Op de lange termijn kan dit vage klachten geven en je lichaam een extra uitdaging geven.

Mogelijke signalen van chronische ontstekingen

  • Vermoeidheid
  • Gewrichtsklachten
  • Terugkerende spijsverteringsklachten
  • Huidproblemen
  • Brain fog
  • Somberheid of stemmingswisselingen
En natuurlijk nog talloze andere klachten. Ieder lichaam is anders en reageert op een andere manier op ontstekingen.

Welke voeding helpt om ontstekingen te verlagen?

Voeding kan een hele grote rol spelen bij het verlagen of juist bij het in stand houden van ontstekingen. Hieronder zie je welke voedingsmiddelen kunnen helpen ontstekingen te verlagen:

Groenten en fruit (minimaal 350–500g per dag)

Alle soorten groenten en fruit zijn belangrijk, maar vooral de groenten en vruchten waar veel antioxidanten in zitten, kunnen ontstekingen helpen verlagen.

Denk aan groene groenten (broccoli, selderij, spinazie, paksoi, etc) en bessen of bramen, kurkuma, gember, etc.

Verse kruiden bevatten ook veel antioxidanten en zijn makkelijk toe te voegen aan maaltijden. Vezels in groenten en fruit spelen ook een grote rol voor het verlagen van ontstekingen.

Omega-3 vetzuren

Omega-3 vetzuren zijn de ‘tegenhangers’ van omega-6 vetzuren. De meeste omega-6 vetzuren zijn ontstekingsbevorderend en omega-3 is juist ontstekingsremmend in je lichaam.

Je kunt ze binnenkrijgen door veel eten van vette vis zoals wilde zalm, makreel, sardientjes of haring.

Extra vierge olijfolie

Zit vol met polyfenolen zoals oleocanthal. Extra vierge olijfolie is al vaker aangetoond als ontstekingsremmer. Wist je dat olijfolie ook een van onze natuurlijke vulstoffen is?

Kruiden en specerijen

Kurkuma en gember noemden we hierboven al even, maar ook bijvoorbeeld knoflook, boswellia en rozemarijn worden al eeuwenlang gebruikt vanwege hun ontstekingsremmende eigenschappen.

Groene thee

Groene thee bevat EGCG: een stofje wat steeds vaker in verband wordt gebracht als ontstekingsremmer. Daarnaast zitten er ook veel antioxidanten in groene thee.

Er zijn natuurlijk ook bepaalde voedingsmiddelen die extra ontstekingen kunnen geven, zoals bijvoorbeeld toegevoegde suikers, transvetten, bewerkte voedingsmiddelen en alcohol.

Welke supplementen kunnen ondersteunen tegen ontstekingen?

Als je niet genoeg verschil merkt met het eten van ontstekingsremmende voeding, kunnen supplementen ook helpen om de ontstekingen te verlagen.

1. Curcumine

Curcumine is een stofje uit kurkuma, wat vooral bekend is vanwege de sterke oranje kleur. Er zijn al veel gezondheidsvoordelen toegeschreven aan curcumine. Het wordt al eeuwenlang gebruikt om ontstekingen te verlagen.

Belangrijk om te weten: Curcumine is van zichzelf heel slecht opneembaar. De opname wordt verbeterd door zwarte peper toe te voegen, zowel in je voeding als in een supplement.

Let op bij gebruik van medicijnen, bespreek gebruik dan eerst met je health professional.

2. Omega-3

Omega-3 vetten zijn belangrijk voor je hart en bloedvaten, maar worden ook steeds meer in verband gebracht met verlaging van ontstekingen.

De twee belangrijkste vetzuren hierin zijn EPA en DHA. Ze kunnen zorgen voor een betere darmflora, verlaagde ontstekingsmarkers en zelfs minder spierpijn na het sporten.

Doseringen tot 2g per dag worden als veilig beschouwd en mocht je bloedverdunners gebruiken, bespreek het dan voordat je omega-3 neemt.

3. Gember

Gember is net als kurkuma bekend uit de keuken en wordt ook al heel lang gebruikt in traditionele geneeskunde tegen ontstekingen, verteringsklachten en misselijkheid.

Vooral gingerol en zingeron in gember zijn veel onderzocht vanwege hun kalmerende werking op ontstekingen. Je kunt tot 2g gember per dag veilig nemen, maar let op de bloedverdunnende werking.

4. Resveratrol

Is super sterke antioxidant die je kunt halen uit blauwe bessen, rode ui, druiven en andere paarse vruchten maar ook uit pure chocola en rode wijn. Dit is de reden dat 1-2 glazen rode wijn per week als gezond wordt beschouwd!

Resveratrol helpt ontstekingen verlagen en de potentiële werking wordt nu veel onderzocht bij mensen met chronische ziektes.

5. Vitamine D

Een heel belangrijke, vet oplosbare voedingsstof die we in de zomer mooi uit de zon kunnen halen.

Vitamine D is belangrijk voor een sterk immuunsysteem en voor gezonde afweer, maar zou ook wel eens een positieve invloed kunnen hebben op ontstekingen. Steeds vaker wordt er een link gelegd tussen lage vitamine D-status en de aanwezigheid van ontstekingen.

6. Groene thee extract

We noemden groene thee al even bij de ontstekingsremmende voeding vanwege de hoeveelheid antioxidanten en ontstekingsremmende eigenschappen.

Het actieve bestandsdeel EGCG kun je ook als supplement nemen. Hou er rekening mee dat (tenzij anders vermeld) zo’n supplement wel caffeine bevat.

7. Vitamine C

Net als vitamine D is vitamine C een essentiële vitamine: ons lichaam kan die niet zelf aanmaken. Vitamine C speelt een gigantische rol voor het immuunsysteem en bij ontstekingen.

Let er bij vitamine C op welke vorm vitamine C je kiest. De meeste vitamine C-supplementen die je tegenkomt bevatten ascorbinezuur.

Dat is de meest voorkomende en goedkoopste vorm van vitamine C. Helaas wordt ascorbinezuur vaak behandeld met chemische stoffen om de stabiliteit te verbeteren, waardoor het product minder puur is.

Ascorbaten zoals natrium ascorbaat, magnesium ascorbaat en calcium ascorbaat, zijn minder bewerkt en daardoor veel natuurlijker en minder belastend voor je lichaam.

Daarnaast bevatten ze ook veel meer mineralen die in je lichaam extra kunnen bijdragen aan een sterk immuunsysteem en sterke botten.

Leefstijl tegen ontstekingen

Natuurlijk blijft het om ontstekingen te verlagen niet alleen bij voeding of supplementen. Leefstijl speelt hier ook een grote rol en wordt heel vaak onderschat.

Voeding en supplementen zijn vaak de extra’s, maar alles maakt of staat bij leefstijl. Leefstijl is je rust en ritme en dat zie je terug in je ontsetkingen.

Slaap

In de nacht kan je lichaam echt herstellen, opruimen en resetten. Tijdens diepe slaap produceert je lichaam onder andere groeihormonen, die een kalmerende werking hebben op ontstekingen.

Slecht slapen kun je vergelijken met niet opruimen na een drukke dag. Afvalstoffen bliven liggen, je immuunsysteem blijft actief en kan overprikkeld raken.

Probeer minimaal 7-8 uur per nacht te slapen. Download hier ons gratis e-book voor een goede slaap.

Beweging

Dagelijks 30 minuten wandelen of fietsen kan al een heel ontstekingsremmend effect hebben. Tijdens beweging maakt je lichaam ontstekingsremmende stofjes aan en komt je lymfesysteem letterlijk in beweging.

Door je lymfesysteem worden afvalstoffen afgevoerd. Het belangrijkste is dat je niet te lang achter elkaar stil zit.

Blijf heen en weer lopen en zorg elk uur voor minimaal 2 minuten beweging. Dat houdt je brein ook actief en zorgt ervoor dat je productiever bent.

Stressregulatie

Stress kan extra ontstekingen aanzetten. Zeker chronische stress zorgt ervoor dat het lichaam denkt de hele tijd in gevaar te zijn.

Je kunt die cirkel verbreken door bijvoorbeeld een paar keer per dag ademhalingsoefeningen te doen (4 seconden in, 7 seconden vasthouden, 8 seconden uit), korte wandelingetjes te maken of te schrijven kan je zenuwstelsel helpen kalmeren.

Denk ook aan momenten/dagen offline zijn om je zenuwstelsel en brein rust te geven van alle prikkels.

Darmgezondheid

Je kunt je darmflora zien als een grote achtertuin. Je wil graag zoveel mogelijk verschillende planten hebben staan in die tuin (diversiteit) en de mooie planten voeden. Natuurlijk groeit er ook onkruid in de tuin (ongewenste bacteriën) en afhnakleijk van welke voeding je geeft, kan de tuin uiteindelijk meer vol staan met onkruid dan met mooie planten.

Een disbalans in je darmflora kan ook meer laaggradige ontstekingen geven. Zorg goed voor je darmen door je buikklachten serieus te nemen en de voeding te geven waar de gewenste bacteriën blij van worden: vezels uit groente en fruit, omega-3, eiwitten, gefermenteerde producten en voldoende hydratatie.

Gezonde darmen zijn letterlijk de basis van een gezond lichaam en rustig brein.

Tot slot

Je hebt zelf dus veel invloed op hoe je lichaam wel of niet omgaat met ontstekingen. Leefstijl, voeding en suppletie heb je voor een groot deel zelf in de hand.

Mocht je hier nou toch nog meer over willen weten of persoonlijke vraagstukken hebben, boek dan een consult. Daarmee krijg je meer inzicht en zekerheid in wat voor jou van toepassing is.

Haal het beste uit je gezondheid!

Klaar voor advies dat écht verschil maakt? Boek een telefonisch of online consult en krijg persoonlijk advies van één van onze orthomoleculaire therapeuten. Samen werken we naar jouw optimale gezondheid!

Boek nu jouw consult
Bronnen

Panahi, Y., Hosseini, M. S., Khalili, N., Naimi, E., Majeed, M., & Sahebkar, A. (2015). Antioxidant and anti-inflammatory effects of curcuminoid-piperine combination in subjects with metabolic syndrome: A randomized controlled trial and an updated meta-analysis. Clinical nutrition (Edinburgh, Scotland)34(6), 1101–1108. https://doi.org/10.1016/j.clnu.2014.12.019

Hutchinson, A. N., Tingö, L., & Brummer, R. J. (2020). The Potential Effects of Probiotics and ω-3 Fatty Acids on Chronic Low-Grade Inflammation. Nutrients12(8), 2402. https://doi.org/10.3390/nu12082402

Costantini, L., Molinari, R., Farinon, B., & Merendino, N. (2017). Impact of Omega-3 Fatty Acids on the Gut Microbiota. International journal of molecular sciences18(12), 2645. https://doi.org/10.3390/ijms18122645

Theodotou, M., Fokianos, K., Moniatis, D., Kadlenic, R., Chrysikou, A., Aristotelous, A., Mouzouridou, A., Diakides, J., & Stavrou, E. (2019). Effect of resveratrol on non-alcoholic fatty liver disease. Experimental and therapeutic medicine18(1), 559–565. https://doi.org/10.3892/etm.2019.7607

Samsami-Kor, M., Daryani, N. E., Asl, P. R., & Hekmatdoost, A. (2015). Anti-Inflammatory Effects of Resveratrol in Patients with Ulcerative Colitis: A Randomized, Double-Blind, Placebo-controlled Pilot Study. Archives of medical research46(4), 280–285. https://doi.org/10.1016/j.arcmed.2015.05.005

Filgueiras, M. S., Rocha, N. P., Novaes, J. F., & Bressan, J. (2020). Vitamin D status, oxidative stress, and inflammation in children and adolescents: A systematic review. Critical reviews in food science and nutrition60(4), 660–669. https://doi.org/10.1080/10408398.2018.1546671Bagheri,

R., Rashidlamir, A., Ashtary-Larky, D., Wong, A., Grubbs, B., Motevalli, M. S., Baker, J. S., Laher, I., & Zouhal, H. (2020). Effects of green tea extract supplementation and endurance training on irisin, pro-inflammatory cytokines, and adiponectin concentrations in overweight middle-aged men. European journal of applied physiology120(4), 915–923. https://doi.org/10.1007/s00421-020-04332-6