Leestijd: 15 minuten
De anticonceptiepil is voor veel vrouwen jarenlang dé go-to-methode geweest om hun cyclus te reguleren, zwangerschappen te voorkomen of huidproblemen te verminderen. Toch begint er een verschuiving plaats te vinden.
Wist je dat steeds minder vrouwen de pil gebruiken? Volgens de laatste cijfers daalde het gebruik van de anticonceptiepil in Nederland van 36% in 2012 naar 28% in 2022.
Steeds meer vrouwen nemen hun anticonceptiegebruik onder de loep en zijn zich bewust van de bijwerkingen. En dat is goed!
Want wist je dat je tijdens het slikken van de pil helemaal geen natuurlijke cyclus hebt? In deze blog duiken we dieper in de bijwerkingen van de pil die vaak over het hoofd worden gezien en wat je kunt doen om je lichaam optimaal te ondersteunen.
Hoe werkt de pil?
De meeste vrouwen weten dat de pil voorkomt dat ze zwanger worden, maar wat veel mensen niet weten, is hoe dat precies gebeurt.
De anticonceptiepil bevat synthetische versies van de vrouwelijke hormonen oestrogeen en progesteron. Deze hormonen onderdrukken de ovulatie, oftewel de eisprong, waardoor je lichaam denkt dat het al zwanger is en geen eicellen meer vrijgeeft. Hierdoor heb je eigenlijk geen natuurlijke cyclus.
Wat je maandelijks ervaart tijdens de stopweek is geen echte menstruatie, maar een onttrekkingsbloeding. Dit is een kunstmatige bloeding die optreedt als reactie op het stoppen van de hormonen. Maar wat doet de pil nog meer met je lichaam? Laten we eens naar de bijwerkingen kijken.
1. Onregelmatige cyclus
Sommige vrouwen slikken de pil om hun onregelmatige cyclus te reguleren.
Hoewel de pil inderdaad zorgt voor een voorspelbaar bloedingpatroon, maskeert het vaak onderliggende hormonale onevenwichtigheden.
Deze disbalans blijven bestaan zodra je stopt met de pil. Het is dus een quick fix. Hier komen supplementen zoals Hormone Balance goed van pas, om je hormonen weer in balans te brengen.
2. Vaginale droogheid
Oestrogeen speelt een belangrijke rol bij het behoud van de natuurlijke smering van de vagina. De pil kan echter de natuurlijke productie van oestrogeen verminderen, wat leidt tot vaginale droogheid.
Dit kan pijn tijdens seks veroorzaken en het kan ook de vaginale gezondheid beïnvloeden. Wanneer dit gebeurt, kan het een teken zijn dat je lichaam te weinig oestrogeen aanmaakt. Een oplossing zou kunnen zijn om je oestrogeen op natuurlijke wijze te ondersteunen met een supplement zoals Hormone Balance.
Let op! Zo lang je de pil slikt blijft het je oestrogeen beïnvloeden.
3. Tekorten aan vitamines en mineralen
Het is minder bekend dat de pil de opname van bepaalde vitamines en mineralen kan verstoren. Vooral B-vitaminen, magnesium en zink worden vaak onvoldoende opgenomen door het lichaam.
Zink is essentieel voor de huidgezondheid, en een tekort kan leiden tot problemen zoals acne, vooral na het stoppen met de pil.
Een goede basis qua supplementen is: Active B12 Complex, Power 5 Magnesium en Power 4 Zink om o.a. je zinkgehalte weer op peil te brengen en hormonale acne te voorkomen.
4. Misselijkheid
Een veel voorkomende klacht bij het beginnen met de pil is misselijkheid. Dit gebeurt meestal omdat de hormonen de maagwand kunnen irriteren. Dit symptoom verdwijnt vaak na enkele maanden, maar als de misselijkheid aanhoudt, kan het helpen om de pil in te nemen tijdens de maaltijd of net voor het slapen gaan.
5. Hoofdpijn en migraine
Hormoonschommelingen kunnen leiden tot hoofdpijn en in sommige gevallen migraine. Voor vrouwen die hier gevoelig voor zijn, kan de pil dit probleem verergeren. In plaats van te blijven worstelen met hoofdpijn, is het misschien een goed idee om over te stappen op een niet-hormonale vorm van anticonceptie.
Wil je weten welke opties er zijn? Bekijk dan het e-book van Charlotte Anne.
Ze is onze orthomoleculair therapeut en schrijft alle persoonlijke adviezen van Goldea Health en heeft een e-book over de natuurlijke hormonale cylus, ontpillen en natuurlijke anticonceptie alternatieven geschreven. Klik hier.
6. Opgeblazen gevoel
Een opgeblazen gevoel en het vasthouden van vocht zijn veelvoorkomende klachten bij vrouwen die de pil slikken. Dit komt door de fluctuaties in oestrogeen en progesteron, wat kan leiden tot veranderingen in het lichaamsgewicht.
7. Stemmingswisselingen
De invloed van de pil op de stemming wordt vaak onderschat. Omdat de pil de natuurlijke hormoonfluctuaties onderdrukt, kunnen veel vrouwen stemmingswisselingen ervaren. Dit kan variëren van lichte prikkelbaarheid tot ernstigere symptomen van depressie. Als je merkt dat je stemming negatief beïnvloed wordt door de pil, is het belangrijk om dit met je arts of therapeut te bespreken.
8. Gewichtstoename
Veel vrouwen melden dat ze aankomen in gewicht na het starten met de pil. Hoewel de pil zelf geen vet creëert, kan het de eetlust verhogen en ervoor zorgen dat je lichaam meer vocht vasthoudt. Het is belangrijk om een gezonde levensstijl aan te houden, inclusief regelmatige beweging en gebalanceerde voeding te eten.
9. Trombose en bloedpropjes
Een ernstige maar zeldzame bijwerking van de pil is een verhoogd risico op bloedstolsels, vooral bij vrouwen die oestrogeenbevattende pillen slikken.
Dit kan leiden tot gevaarlijke complicaties zoals diep-veneuze trombose (DVT) of een longembolie. Als je een verhoogd risico hebt op bloedstolsels, bespreek dan met je arts of een andere niet-hormonale vorm van anticonceptie passender voor je is.
Wil je weten welke opties er zijn? Bekijk dan het e-book van Charlotte Anne.
Ze is onze orthomoleculair therapeut en schrijft alle persoonlijke adviezen van Goldea Health en heeft een e-book over de natuurlijke hormonale cylus, ontpillen en natuurlijke anticonceptie alternatieven geschreven. Klik hier.
10. Minder zin in seks
Een verlaagd libido is een veel voorkomende klacht van vrouwen die de pil gebruiken. Dit komt doordat de pil de natuurlijke hormooncyclus verstoort en de aanmaak van testosteron kan verminderen, een hormoon dat een belangrijke rol speelt in het seksueel verlangen. Door de balans van je hormonen te ondersteunen met Hormone Balance, kun je mogelijk weer meer zin krijgen in seks.
11. Haarverlies
De pil kan de haargroeicyclus verstoren, waardoor sommige vrouwen last krijgen van haaruitval. Dit komt vooral voor bij vrouwen die gevoelig zijn voor hormonale veranderingen. Als je merkt dat je haar dunner wordt, is het belangrijk om na te denken over de invloed van de pil en mogelijk te kijken naar natuurlijke manieren om je hormonen weer in balans te brengen.
12. Schimmelinfecties
Een andere veelvoorkomende klacht is het vaker krijgen van schimmelinfecties. Dit komt doordat de pil de vaginale flora kan verstoren, waardoor er een overgroei van schimmels kan ontstaan. Als je merkt dat je vaker last hebt van schimmelinfecties, kan het verstandig zijn om de balans van je darm- en vaginale flora te ondersteunen met probiotica en te overwegen om te stoppen met de pil.
13. Huidproblemen
Hoewel de pil vaak wordt voorgeschreven om acne te bestrijden, kan het stoppen met de pil juist leiden tot een terugkeer van puistjes. De oorzaak wordt namelijk niet verholpen, het probleem wordt onderdrukt.
Dit wordt ook wel "post-pil acne" genoemd en ontstaat doordat je lichaam moeite heeft om zijn natuurlijke hormoonbalans terug te vinden. Zink speelt een belangrijke rol in de gezondheid van de huid en kan helpen om acne te verminderen.
Tip: suppletie met Power 4 Zink kan een natuurlijke oplossing bieden om je huid te ondersteunen tijdens deze overgangsperiode.
14. Pigmentvlekken
De pil kan de gevoeligheid van de huid voor zonlicht verhogen, wat kan leiden tot pigmentvlekken, vooral in het gezicht. Dit wordt melasma genoemd en komt vaker voor bij vrouwen met een donkere huid of een familiegeschiedenis van pigmentproblemen. Het gebruik van een goede (natuurlijke) zonnebrandcrème kan helpen om deze bijwerking te verminderen.
15. Vermoeidheid
Omdat de pil de opname van belangrijke voedingsstoffen kan verstoren, kan dit leiden tot vermoeidheid. Vooral een tekort aan B-vitamines kan je energieniveau verlagen. Het is daarom een goed idee om Active B12 Complex te gebruiken om je energieniveau op peil te houden en vermoeidheid te voorkomen.
16. Prikkelbare Darm Syndroom (PDS)
De pil kan de werking van de darmen beïnvloeden, wat kan leiden tot klachten zoals een opgeblazen gevoel, krampen of diarree. Als je al last hebt van PDS, kan de pil je klachten verergeren.
Overweeg om je voeding aan te passen (overleg dit met een therapeut) en natuurlijke supplementen zoals Digestion Complex te gebruiken die de darmgezondheid ondersteunen.
Tip: lees de blog - opgeblazen buik? 8 tips voor een gezonde spijsvertering
17. Slaapproblemen
Sommige vrouwen melden dat ze slechter slapen sinds ze de pil slikken. Dit kan komen doordat de pil de natuurlijke aanmaak van melatonine, het slaaphormoon, beïnvloedt.
Zorg ervoor dat je voldoende ontspanning krijgt en overweeg natuurlijke supplementen zoals Power 5 Magnesium om je slaapkwaliteit te verbeteren.
Tip: lees de blog - beter slapen met deze tips - voor nog meer slaap tips.
18. Minder helder denken
Sommige vrouwen merken dat hun cognitieve functies, zoals geheugen en concentratie, worden beïnvloed door de pil. Dit wordt ook wel brain fog genoemd.
Hoewel dit geen veelbesproken bijwerking is, kan het voor sommige vrouwen een merkbaar probleem zijn. Het gebruik van supplementen die de hersenfunctie ondersteunen, zoals Vegan Omega-3, kan helpen om je hersenen scherp te houden.
Tip: lees de blog - Gezonde voeding voor goed werkende hersenen
19. Ontstoken tandvlees
Hormonale schommelingen, vooral door het gebruik van de pil, kunnen invloed hebben op je mondgezondheid en leiden tot ontstoken tandvlees of bloedend tandvlees.
20. Verhoogd risico op kanker
De pil kan het risico op bepaalde vormen van kanker, zoals borstkanker verhogen. Het is belangrijk om je bewust te zijn van deze risico’s en regelmatige controles bij je arts te plannen.
Wat je kunt doen:
- Supplementen gebruiken zoals Hormone Balance voor hormonale ondersteuning.
- Actief werken aan stressreductie door meditatie, yoga, of ontspanningstechnieken.
- Let op je voeding met voedingsmiddelen die rijk zijn aan essentiële vitamines en mineralen + aanvullen met Active B12 Complex en Power 4 Zink.
- Overleggen met je arts over alternatieven voor de pil als anticonceptie.
Delen:
Herfstvermoeidheid: Invloed van daglicht en 8 tips
Bevrijd jezelf van stress met deze top 3 magnesium-hacks