Voor 16:00 uur besteld = volgende werkdag in huis

Geschreven door Laura Contreras
Leestijd: 6 minuten

In de winter hebben we vaak zwaarder gegeten en minder bewogen en daarom is de lente weer een mooi moment om je lichaam een boost te geven. Met een detox spoel je afvalstoffen weg, krijg je meer energie, een stralende huid en een sterker immuunsysteem. Als jij op zoek bent naar een manier van ontgiften die echt werkt en wil weten wat de beste supplementen zijn voor een lente detox, dan helpen wij je op weg.

1. Natuurlijke methoden voor leverontgifting

Als we denken aan ontgiften, denken we vaak aan de lever. Je lever heeft meer dan 300 taken in je lichaam en ontgiften is daar een hele belangrijke van.

Hij filtert afvalstoffen en helpt toxines uit je lichaam te krijgen.

Let op: Als je lichaam veel toxines bevat, kun je bij een detox tijdelijk juist meer last krijgen van vermoeidheid, hoofdpijn of andere klachten.

Begin daarom rustig en overleg bij twijfel met een health professional die je vertrouwt.

Mariadistel

Mariadistel is een krachtig kruid wat de lever kan ondersteunen en zorgt dat hij nog beter z'n werk kan doen.

Het actieve bestanddeel, silymarine, werkt als een antioxidant en ondersteunt de levercellen bij het afbreken van schadelijke stoffen.

Glutathion

Glutathion is het krachtigste antioxidant in je lichaam. Het helpt je lever bij het ontgiften van toxines en ondersteunt je immuunsysteem.

Je lichaam maakt zelf glutathion aan, maar factoren zoals stress, alcohol en slechte voeding kunnen deze voorraad uitputten.

In voeding kun je glutathion vinden in avocado, asperges of koolsoorten.

Daarnaast wordt glutathion aangemaakt uit verschillende aminozuren (eiwitten). Door voldoende eiwitten te eten, kun je zorgen voor extra aanmaak van glutathion.

Voor een goede recycle cyclus van glutathion, is vitamine C belangrijk. Vitamine C is vooral te vinden in paprika, bessen, kiwi, boerenkool en waterkers.

En als je toch een extra boost nodig hebt, kun je een extra supplement nemen.

B12, B11 en choline

Vitamine B12 en B11 (folaat) spelen een grote rol in detox processen. Ze ondersteunen de methylering: een proces wat helpt bij het afbreken van schadelijke stoffen.

Daarnaast is choline belangrijk voor een goede leverwerking, je vetstofwisseling en een goede galstroom (belangrijk zodat je afvalstoffen ook kunnen worden afgevoerd!).

Wij hebben deze 3 stoffen samengebracht tot 1 supplement. Naast dat deze stoffen ondersteuning bieden voor je ontgifting, kunnen ze ook meer energie geven.

Naast supplementen, kun je je lever ook ondersteunen door:

  • Citroensap in water te drinken
  • Veel bittere groentes te eten
  • Alcohol te vermijden

🔍 Fabel of feit: Detoxen gebeurt alleen als je sapjes drinkt of actief ontgifting aan zet.

🚫 Fabel: Je lichaam detox’t elke dag vanzelf. Maar met de juiste voeding en supplementen kun je jouw lever en darmen wel extra ondersteunen.

2. Het belang van hydratatie tijdens je detox

Om goed te kunnen ontgiften, is het belangrijk om veel te drinken. Je nieren hebben vocht nodig op afvalstoffen af te voeren.

Drink dagelijks minimaal 2 liter water en gebruik eventueel detox thee. Er zijn kruiden die je nieren extra kunnen ondersteunen:

Brandnetel als natuurlijke detox thee

Brandnetel werkt vochtafdrijvend en helpt bij het zuiveren van je lichaam. Daardoor is het een mooi kruid om te gebruiken tijdens je ontgifting in de vorm van thee.

Het zit ook vol antioxidanten en mineralen die je lichaam extra ondersteunen. Brandnetel is ook een van de natuurlijke hulpstoffen in onze supplementen.

Paardebloem ondersteunt zowel lever als nieren

Paardebloem ondersteunt zowel je lever als je nieren en stimuleert je galstroom, waardoor afvalstoffen beter worden afgevoerd.

Gember- en kurkuma

Gember en kurkuma zijn goede ontstekingsremmers en helpen de spijsvertering. Je kunt ze gemakkelijk binnenkrijgen door er thee van te maken.

3. Verbeter je spijsvertering

Je darmen spelen een hele grote rol in je ontgifting.

Als je spijsvertering niet optimaal werkt, blijven afvalstoffen langer in je lichaam en kun je last krijgen van opgeblazen gevoel, vermoeidheid en huidproblemen.

Tegelijkertijd neem je je voedingsstoffen (die je nodig hebt!) ook minder goed op.

Eet meer vezels

Voeding die veel vezels bevat (zoals groenten en fruit) helpt je lichaam om afvalstoffen af te voeren. Tijdens het ontgiften is dat natuurlijk precies wat je wilt.

Voed je darmflora met extra bacteriën

Alle gefermenteerde producten zitten vol met probiotica. Probiotica zijn (gewenste) bacteriën die je darmflora kunnen ondersteunen. Denk bijvoorbeeld aan zuurkool, kimchi, kombucha of kefir.

Tip: Als je het gevoel hebt dat je vertering niet optimaal verloopt, of soms last hebt van een opgeblazen buik of trage spijsvertering, dan kun je onze Digestion Complex eens proberen. Het bevat veel kruiden die je spijsvertering ondersteunen.

4. Dagelijks bewegen ter ondersteuning van je lymfesysteem

Het lymfesysteem wordt heel vaak vergeten, maar dat is hét systeem wat afvalstoffen afvoert. Maar zonder beweging kan het lymfestelsel traag worden en afvalstoffen ophopen.

Stimuleer je lymfesysteem door:

  • Dagelijks te bewegen. Sporten, yoga, wandelen, zwemmen of trampolinespringen helpt je lymfe in beweging te houden. Minimaal 30 minuten per dag.
  • Sauna & zweten. Daardoor zweet je als het ware toxines uit je lichaam. Door te sporten bereik je dit uiteraard ook.
  • Droogborstelen van je huid. Daarbij haal je een droge borstel over je huid om je doorbloeding en lymfedrainage te stimuleren. Je kunt dat in je gezicht ook doen met gua sha.
  • Het nemen van curcumine. Naast dat het een sterke ontstekingsremmer is, ondersteunt curcumine ook je lymfestroom. Daarnaast verhoogt het ook je glutathion-niveau.

5. Vermijd toxines en beperk alcohol

We noemden het eerder al even, maar uiteraard is de beste manier van ontgiften natuurlijk zorgen dat je überhaupt minder gifstoffen binnen krijgt. Daardoor vermijd je te grote toxinebelasting in je lichaam.

Alcohol is een grote boosdoener, omdat het de hoeveelheid glutathion in je lichaam drastisch verlaagt.

Uit onderzoek blijkt dat overmatig alcoholgebruik kan leiden tot 80-90% minder glutathion in de longen. Daardoor is je lichaam minder goed in staat om schadelijke stoffen aan te pakken.

Andere voedingsaanpassingen tijdens het ontgiften

Naast het beperken van alcohol, kun je toxines beperken met de juiste voeding. Hier zijn 4 tips:

1. Vermijd suikers.

2. Vermijd bewerkte voedingsmiddelen, pakjes en zakjes.

3. Kies (waar mogelijk) voor biologische producten.

4. Eet veel vezels uit groenten en fruit.

5. Eet veel gefermenteerde producten.

Hoe kun je omgaan met ontgiftingssymptomen?

Tijdens een detox kun je tijdelijk last krijgen van hoofdpijn, vermoeidheid of huiduitslag. Dat geeft aan dat je lichaam hard aan het werk is om afvalstoffen af te voeren. Zorg er op dat moment voor dat je:

  • Voldoende drinkt om de afvalstoffen af te voeren.
  • Extra elektrolyten toevoegt. Een beetje Keltisch zeezout in je water kan al veel doen.

  • Voldoende uitrust zodat je lichaam kan herstellen.

Behoud een gezonde levensstijl ook na je detox

Een detox is geen quick fix. Het zou een opstap moeten zijn naar een gezondere leefstijl die je langer vasthoudt.

In principe is je lichaam namelijk altijd, elke dag aan het ontgiften. En jij kunt het dus ook elke dag een extra steuntje geven.

  • Blijf zoveel mogelijk gevarieerd en onbewerkt eten, met veel groenten, eiwitten en gezonde vetten.
  • Blijf elke dag minimaal 30 minuten bewegen om je lymfesysteem en spijsvertering actief te houden.
  • Beperk bewerkte producten of producten met veel toxines. Denk ook bijvoorbeeld aan huidproducten of natuurlijke schoonmaakmiddelen.

  • Blijf je lever ondersteunen door het eten van veel bittere groenten en voedingsstoffen als choline, mariadistel en glutathion.

Conclusie

Om alles uit je lente detox te halen en je lichaam écht goed te ontgiften, zorg je ervoor dat je lever, nieren, darmen en lymfesysteem optimaal ondersteund worden.

Een goede glutathion-status is daarvoor belangrijk, zeker in combinatie met de juiste voeding en supplementen.

Twijfel je over wat de beste aanpak is voor jouw lichaam? Neem contact op met een van onze therapeuten voor persoonlijk advies.

Haal het beste uit je gezondheid!

Klaar voor advies dat écht verschil maakt? Boek een telefonisch of online consult en krijg persoonlijk advies van één van onze orthomoleculaire therapeuten. Samen werken we naar jouw optimale gezondheid!

Boek nu jouw consult
Bronnen
  • Biswas, S. K., McClure, D., Jimenez, L. A., Megson, I. L., & Rahman, I. (2005). Curcumin induces glutathione biosynthesis and inhibits NF-kappaB activation and interleukin-8 release in alveolar epithelial cells: mechanism of free radical scavenging activity. Antioxidants & redox signaling7(1-2), 32–41. https://doi.org/10.1089/ars.2005.7.32
  • Kim, D. H., Lee, H. G., & Choi, J. M. (2019). Curcumin Elevates TFH Cells and Germinal Center B Cell Response for Antibody Production in Mice. Immune network19(5), e35. https://doi.org/10.4110/in.2019.19.e35
  • Minich, D. M., & Brown, B. I. (2019). A Review of Dietary (Phyto)Nutrients for Glutathione Support. Nutrients11(9), 2073. https://doi.org/10.3390/nu11092073
  • Jones, D. P., Coates, R. J., Flagg, E. W., Eley, J. W., Block, G., Greenberg, R. S., Gunter, E. W., & Jackson, B. (1992). Glutathione in foods listed in the National Cancer Institute's Health Habits and History Food Frequency Questionnaire. Nutrition and cancer17(1), 57–75. https://doi.org/10.1080/01635589209514173
  • Kiruthiga, P. V., Pandian, S. K., & Devi, K. P. (2010). Silymarin protects PBMC against B(a)P induced toxicity by replenishing redox status and modulating glutathione metabolizing enzymes--an in vitro study. Toxicology and applied pharmacology247(2), 116–128. https://doi.org/10.1016/j.taap.2010.06.004
  • Joshi, P. C., & Guidot, D. M. (2007). The alcoholic lung: epidemiology, pathophysiology, and potential therapies. American journal of physiology. Lung cellular and molecular physiology292(4), L813–L823. https://doi.org/10.1152/ajplung.00348.2006