Voor 16:00 uur besteld = volgende werkdag in huis

Leestijd: 2 minuten

Stoptober: stoppen met roken, slechte gewoontes en 7 tips!

Wat is Stoptober eigenlijk? Het is die ene maand waarin we samen vier weken stoppen met roken in oktober. Maar wacht even, rook je niet? Geweldig! Misschien wil je wel met een andere gewoonte stoppen. Stoptober is namelijk dé kans om slechte gewoontes vaarwel te zeggen en jezelf om te toveren tot een stralend, gezonder en gelukkiger persoon. Het begint allemaal met die ene dappere beslissing om te veranderen. Denk aan stoppen met alcohol, suiker of misschien is er toch nog niets anders waar je mee wilt stoppen?

Onderwerpen in deze blog:

Hoe stop ik met roken?

Ken je die tijd nog dat je na een avondje stappen je haren en kleding moest wassen omdat je zo naar sigarettenrook stonk? Misschien weet je het nog, maar er was een tijd waar je de geur van je heerlijke maaltijd niet kon ruiken door de walm van sigarettenrook. Dat was toen de norm!

Elke sigaret brengt niet alleen schade aan je longen en hart, maar het kost je lichaam ook veel vitamine C en vermindert je detox capaciteit. En laten we de zware metalen en de invloed van sigaretten op je cellen en bloedvaten niet vergeten.

Wist je dat het roken van één sigaret ongeveer evenveel Vitamine C kost als het eten van 5 sinaasappels.

Tips om te stoppen met roken

 1. Zweet het uit:
  Ga in de eerste weken van Stoptober zo vaak mogelijk naar de sauna. Laat je lichaam die nicotine eruit zweten. Overweeg een 10-rittenkaart; je zult het waarderen! Uiteraard helpt veel bewegen/sporten en zweten ook.

 2. Lees een boek:
  Het boek "De Opluchting: In één dag van het roken af!" van Jan Geurtz is een geweldige hulpbron. Het is zeker de moeite waard om even te checken!

 3. Maak een voordelenlijstje:
  Noteer waarom je wilt stoppen met roken. Is het om fitter te zijn, geld te besparen, zwanger te worden, of een positief rolmodel te zijn voor je kind?

 4. Zorg voor gezonde afleiding:
  Bedenk wat je kunt doen op lastige momenten om niet te roken. Lezen, een wandeling maken, of een vriend bellen kunnen geweldige afleidingen zijn.

 5. Stop in één keer:
  Stoppen in één keer is effectiever dan geleidelijk minderen. Maak die beslissing en ga ervoor, jij kunt dit!

 6. Weg met die sigaretten:
  Gooi alle sigaretten vóór je stoptober weg. Uit je huis, jassen, tassen en auto. Zorg ervoor dat er geen verleiding in de buurt is.

 7. Vraag om steun:
  Betrek je partner, huisgenoten, vrienden en collega's in deze fase. Vraag mederokers om je geen sigaret meer aan te bieden en overweeg rookvrije zones in je omgeving.

Met deze tips ben je goed voorbereid om met succes te stoppen met roken. Jij kunt dit!

Afkicken van suiker

Suiker is een andere gewoonte die veel mensen willen doorbreken. Te veel suiker eten leidt tot gewichtstoename, overgewicht, diabetes, hoofdpijn, acne, hormonale problemen, een verstoorde darmflora en andere gezondheidsproblemen.

 1. Verminder stress:
  Stress zorgt ervoor dat je verlangt naar suiker, omdat je lichaam snel beschikbare energie nodig heeft. Probeer meditatie, yoga, of diepe ademhalingsoefeningen om stress te verminderen en suikerinname te beperken.

 2. Eet voldoende eiwitten en vetten:
  Zorg ervoor dat je maaltijden voldoende eiwitten en gezonde vetten bevatten. Dit helpt om je verzadigd te voelen en hunkeringen naar suiker te verminderen.

 3. 3 eetmomenten:
  Kies voor drie evenwichtige maaltijden per dag in plaats van te veel tussendoortjes. Dit helpt om stabiele bloedsuikerspiegels te behouden.

 4. Etiketten lezen:
  Word een etiketten-expert en herken verborgen suikers in bewerkte voedingsmiddelen. Vermijd producten met veel toegevoegde suikers en kies voor natuurlijke alternatieven.

 5. Gezonde vervangers:
  Zorg voor gezonde vervanging in huis. Het leven is geen straf en je mag best genieten. Hier is een heerlijk recept voor suikervrije energieballetjes:

Ingrediënten:

 • 1 kopje dadels, ontpit
 • 1 kopje gemengde biologische rauwe noten (bijv. amandelen, cashewnoten)
 • 2 eetlepels cacaopoeder
 • 1 theelepel vanille
 • Een snufje zout

Stappenplan:

 1. Doe alle ingrediënten in een keukenmachine en mix tot een plakkerig deeg ontstaat.
 2. Rol het deeg in kleine balletjes.
 3. Plaats de balletjes in de koelkast om op te stijven.

Deze suikervrije energieballetjes zijn een gezond alternatief voor suikerhoudende snacks.

Afkicken van suiker met Goldea Health

Op 8 januari gaan we van start met de 20 Dagen Suikervrij uitdaging. En we willen je er graag bij hebben!

Waarom zou je meedoen? Omdat deze uitdaging niet alleen een kans is om suiker uit je leven te bannen, maar ook om bewustere keuzes te maken voor je lichaam en geest.

Waarom suikervrij gaan? Simpelweg omdat we geloven in de kracht van gezonde gewoontes. Een instabiele bloedsuikerspiegel kan leiden tot negatieve effecten op energieniveau, humeur, en gewicht. Schommelingen veroorzaken vermoeidheid, stemmingswisselingen, en verlangens naar suiker.

Langdurige instabiliteit vergroot het risico op insulineresistentie en diabetes type 2. Het handhaven van een stabiele bloedsuikerspiegel is cruciaal voor een evenwichtige energie, mentale helderheid en algehele gezondheid.

Met onze Sugar Gluco Balance (een kruidenpreparaten dat bijdraagt aan het behoud van een natuurlijke bloedsuikerspiegel), evenwichtige maaltijden, het beperken van suikerinname, samen met regelmatige lichaamsbeweging zorg je voor een gezond lichaam. Geen suiker betekent:

 • Meer stabiele energie
 • Geen suikerdipjes
 • Betere concentratie
 • Mentaal sterk
 • Lekker in je vel zitten (van binnen en buiten).

Waarom deze challenge? Omdat we samen streven naar een gezondere levensstijl.

Doe met ons mee op 8 januari en ervaar zelf de positieve veranderingen op je weg naar een energiek en evenwichtig leven!

Doe jij mee? Hoe meer mensen meedoen, hoe leuker! Tag ons op instagram: @goldeahealth

Vitamine C en astaxanthine voor een gezonde huid

Tot slot willen we ons lichaam een handje helpen. Want deze leefstijl zorgt voor flink wat afvalstoffen in ons lichaam, een verouderde huid en misschien wel andere lichamelijke klachten.

#01 Vitamine C en #08 Astaxanthine zijn twee antioxidanten. Deze hebben we allemaal nodig, maar als je rookt of veel suiker eet zijn ze extra belangrijk.

#01 Vitamine C stimuleert de collageenproductie, wat helpt bij het verminderen van rimpels en het behouden van een jeugdige uitstraling.

#08 Astaxanthine is een krachtige antioxidant die de huid beschermt tegen schade door de zon, roken, te veel suikers en vervuiling, waardoor het een essentieel ingrediënt is voor een gezonde huid.

Conclusie

Stoptober is de perfecte gelegenheid om te breken met slechte gewoontes. Het begint allemaal met de beslissing om te veranderen. Doe mee aan Stoptober en omarm een leven zonder roken, alcohol, beperkte suikerinname, en met voldoende #01 Vitamine C en #08 Astaxanthine om je huid stralend te houden.
Jouw reis naar een gezonder leven begint nu!
Wil je een extra stok achter de deur? Dat kan met persoonlijk advies op maat: klik hier voor gratis advies van onze orthomoleculair therapeut.

Nog meer inspiratie nodig?

Bezoek onze Instagram pagina of check onze andere recepten, blogs voor meer gezonde en lekkere ideeën.