Ordered before 4:00 PM = delivered the next business day

Leestijd: 6 minuten


In ons dagelijks leven zijn we voortdurend blootgesteld aan virussen, bacteriën en andere ziekteverwekkers. Daarom is het belangrijk om ons immuunsysteem, dat fungeert als ons beschermende schild, in topconditie te houden. Met deze blog willen we je inspireren en informeren om je immuunsysteem te verbeteren en je gezondheid op natuurlijke wijze te versterken.

Hieronder delen we 7 waardevolle tips waarmee je meteen aan de slag kunt!

Immuniteit en je gezondheid

Het immuunsysteem is een complex netwerk van cellen, weefsels en organen die samenwerken om je lichaam te beschermen tegen schadelijke indringers zoals virussen en bacteriën. Wanneer je immuunsysteem goed functioneert, merk je hier meestal weinig van. Maar een verzwakt immuunsysteem kan ervoor zorgen dat je vatbaarder bent voor ziektes.

Om dit te voorkomen, is het belangrijk om je immuniteit – oftewel de capaciteit van je lichaam om zich te verdedigen – goed te ondersteunen. Dit kan op verschillende manieren, en het begint met bewustwording van je leefstijl.

1. Zorg voor een goede slaapkwaliteit

Slaap is een van de belangrijkste factoren voor het versterken van je immuunsysteem. Tijdens de diepe slaapfases produceert je lichaam essentiële immuuncellen zoals cytokinen, die infecties bestrijden en ontstekingen reguleren. Chronisch slaaptekort kan leiden tot een vermindering van deze immuuncellen, waardoor je vatbaarder wordt voor ziekten.

Tips: Zorg ervoor dat je elke nacht minstens 7 tot 8 uur slaapt. Vermijd blauw licht van schermen ten minste een uur voor het slapengaan en overweeg ontspanningsoefeningen zoals meditatie of ademhalingsoefeningen om je nachtrust te bevorderen. Meer tips? Die lees je in deze blog.

2. Beweeg voldoende en bewust

Lichaamsbeweging speelt een belangrijke rol in het verbeteren van je immuunsysteem. Regelmatige beweging bevordert de bloedcirculatie, wat zorgt voor een efficiënter transport van immuuncellen door het lichaam. Dit helpt je lichaam om potentiële ziekteverwekkers sneller te herkennen en aan te vallen.

Onze tip: Probeer ten minste 30 minuten per dag te bewegen. Dit kan variëren van wandelen tot yoga (lees hier: Yoga voor beginners: 10 meest gestelde vragen beantwoord), of intensievere oefeningen zoals krachttraining of cardio. Ook is het belangrijk om variatie aan te brengen, zodat zowel je spieren als je immuunsysteem optimaal worden uitgedaagd.

3. Voeding en immuunsysteem: eet voldoende zinkrijke voedingsmiddelen

Voeding vormt de basis van een sterk immuunsysteem. Een gevarieerd en gezond eten is belangrijk om je immuunsysteem van de juiste bouwstoffen te voorzien. Zink is bijvoorbeeld een mineraal dat een grote rol speelt in de normale werking van het immuunsysteem. Het helpt bij de productie van immuuncellen en ondersteunt de genezing van wondjes.

Tip: Voedingsmiddelen rijk aan zink zijn onder andere oesters, rundvlees, pompoenpitten en cashewnoten. Daarnaast kun je ook kiezen voor een goed zinksupplement [klik hier] om je dagelijkse inname te waarborgen.

4. Verminder stress en zorg voor ontspanning

Chronische stress is een van de grootste vijanden van het immuunsysteem. Wanneer je gestrest bent, produceert je lichaam cortisol, een hormoon dat het immuunsysteem onderdrukt. Langdurige blootstelling aan hoge niveaus van cortisol kan je immuunsysteem verzwakken, waardoor je lichaam minder goed in staat is om ziekten te bestrijden.

Tip: Zorg voor regelmatige momenten van ontspanning. Dit kan variëren van een wandeling in de natuur, yoga of meditatie, tot simpelweg even tijd voor jezelf nemen. Het bewust opzoeken van rust helpt je immuunsysteem om weer in balans te komen. Lees tip: stress verminderen in een stressmaatschappij.  

5. Krijg voldoende zonlicht

Vitamine D, ook wel de 'zonnevitamine', speelt een belangrijke rol in het immuunsysteem. Het bevordert de aanmaak van immuuncellen en beschermt het lichaam tegen infecties. Vooral in de herfst- en wintermaanden, wanneer de zon minder schijnt, kan een tekort aan vitamine D je immuunsysteem verzwakken.

Tip: Probeer dagelijks minstens 20 minuten buiten te zijn, zelfs als de zon niet fel schijnt. In de koudere maanden kan het slim zijn om een vitamine D-supplement te nemen, zodat je immuunsysteem optimaal blijft functioneren.

6. Bewaak je gemoedstoestand: gezonde mindset, gezonde darmen

Wist je dat je darmen een directe invloed hebben op je immuunsysteem? Een groot deel (80%) van je immuuncellen bevindt zich namelijk in je darmen. Daarom is een gezonde darmflora echt heel erg belangrijk om je immuunsysteem te ondersteunen. Wat je eet en hoe je je voelt, heeft direct invloed op de bacteriën in je darmen, wat weer invloed heeft op je immuniteit.

Tip: Zorg voor een gezonde mindset door regelmatig dingen te doen waar je echt blij van word (op de lange termijn) of ademhalingsoefeningen te doen. Dit helpt niet alleen om stress te verminderen, maar bevordert ook de spijsvertering en daarmee de gezondheid van je darmen en immuunsysteem. Lees meer in deze blog.

7. Zoek de kou op: koudetraining

Koudetraining, zoals koud douchen of een duik in ijskoud water, wint steeds meer aan populariteit vanwege de voordelen voor het immuunsysteem.

Blootstelling aan koude temperaturen stimuleert de aanmaak van witte bloedcellen, die helpen bij het bestrijden van infecties. Bovendien kan het helpen om ontstekingen te verminderen en je energieniveau te verhogen. Google maar eens: Wim Hof

Tip: Begin rustig, bijvoorbeeld met het afwisselen van warm en koud water tijdens het douchen. Zo train je je lichaam geleidelijk om te wennen aan de kou.

P.S. kleine side note voor alle vrouwen: tijdens je menstruatie kan koud douchen extra stress veroorzaken en krampen verergeren, omdat je lichaam in deze periode meer warmte en rust nodig heeft. Warm douchen helpt beter bij ontspanning en verlichting van klachten.

Extra: Voeding en het immuunsysteem 

Naast bovengenoemde tips is het belangrijk om ook je voeding mee te nemen. Hier zijn 4 superfoods die een extra boost geven aan je immuunsysteem:

  1. Blauwe bessen – Deze kleine bessen zitten boordevol antioxidanten zoals anthocyanen, die je immuunsysteem ondersteunen en ontstekingen verminderen. Ze helpen vooral om je luchtwegen te beschermen tegen infecties.

  2. Pompoenpitten - zijn een geweldige bron van zink, een mineraal dat essentieel is voor de gezondheid van je immuunsysteem. Zink ondersteunt de productie van immuuncellen en helpt het lichaam om infecties te bestrijden. Slechts een handjevol pompoenpitten per dag kan al bijdragen aan een gezond zinkgehalte in je lichaam.

    Voeg ze toe aan je salade, yoghurt of eet ze als snack om eenvoudig meer zink in je dieet op te nemen.

  3. Gember – Dit krachtige kruid staat bekend om zijn ontstekingsremmende en antioxidante eigenschappen. Gember kan helpen om het lichaam te beschermen tegen schadelijke bacteriën en virussen.

  4. Vette vis – Zalm, makreel en sardines zijn rijk aan omega-3 vetzuren, die helpen bij het reguleren van ontstekingen in het lichaam. Regelmatige consumptie kan bijdragen aan het verlagen van het risico op auto-immuunziekten.

Nieuwe supplement met zink en gember een combi om je immuunsysteem te versterken. Zink speelt een sleutelrol in de productie van immuuncellen, terwijl gember het lichaam ondersteunt bij het bestrijden van ontstekingen en infecties

Power 4 Zink

Power 4 Zink

€17,95

Zink met gember extract

Ontdek Product

Conclusie

Je immuunsysteem verbeteren hoeft niet moeilijk te zijn. Met deze 7 tips kun je je dagelijkse routine aanpassen om je lichaam sterker te maken en je weerstand te verhogen. Het gaat om consistentie en het maken van bewuste keuzes in voeding, beweging, slaap en ontspanning. Door kleine stappen te zetten, geef je je immuunsysteem de beste kans om optimaal te functioneren.

Heb je nog vragen?

Wij geloven dat we de wereld een stukje gezonder kunnen maken door te inspireren, kennis te delen en mensen te motiveren ten aanzien van een gezonde leefstijl.

Persoonlijk advies aanvragen

  

Nog meer inspiratie nodig?

Bezoek onze Instagram pagina of check onze andere receptenblogs voor meer gezonde en lekkere ideeën.