Voor 16:00 uur besteld = volgende werkdag in huis

Leestijd: 8 minuten Laatste bewerking: 28 mei

Stress verminderen in een stressmaatschappij

Wie ervaart het niet? Vrijwel iedereen heeft wel eens zo'n onrustige periode ervaren in zijn of haar leven. Dit hoeft niet per definitie negatief te zijn. Maar wanneer je langere tijd spanning ervaart kan dit ernstige en negatieve gevolgen opleveren. De definitie van is volgens de Van Dale: aanhoudende geestelijke druk = spanning. Prestatie- of stressmaatschappij is daarom een goede omschrijving voor de maatschappij waarin we leven. In deze blog zullen we je tools geven wat je hiertegen kunt doen.

Direct naar:

Wat is stress precies?

Dit is de reactie van het lichaam op een echte of waargenomen dreiging. Je zou kunnen zeggen dat het lichaam zich voorbereidt om actie te ondernemen. Je hebt acute stress (kortdurend) en chronische stress (langdurig). Chronische kan lichamelijke en geestelijke ziekten veroorzaken.

Wat is het verschil tussen chronische stress en acute stress?

Werkstress is verreweg de belangrijkste bron van chronische stress voor volwassenen, maar uit onderzoek blijkt dat kinderen, tieners en jongvolwassenen dit ook steeds vaker ervaren. Dit komt bijvoorbeeld door: schooldruk, groepsdruk of door sociaal isolement en eenzaamheid. Dit is het afgelopen jaar alleen maar versterkt door de corona crisis.

Acute stress

Zorgt ervoor dat je in een ‘gevaarlijke situaties kan overleven. Wanneer er bijvoorbeeld een leeuw op je af komt rennen, stelt je lichaam je in staat om te kunnen vluchten. Of wanneer je net te horen krijgt van je baas dat de deadline naar vanavond is verplaatst terwijl je nog moet beginnen met dat ene project. Er gebeuren dan allerlei verschillende processen in je lichaam die je in staat stellen om te kunnen vluchten of om hard door te kunnen werken.

Welke effecten heeft het op mijn lichaam?

 • Verhoogde hartslag (hartkloppingen)
 • Verhoogde bloeddruk
 • Verhoogde ademhaling
 • Verhoogde adrenaline
 • Verhoogd suikergehalte in het bloed
 • Verhoogde mechanismen voor bloedstolling
 • Verhoogde spierfunctie
Stress zorgt er ook voor dat je immuunsysteem wordt uitgeschakeld. Op korte termijn kan dit heel handig zijn maar wanneer dit een langere tijd is kan dit vele negatieve gevolgen opleveren. Wist je dat: slechts één minuut boosheid je immuunsysteem zes uur lang kan onderdrukken?

Heeft positief denken effect op mijn lichaam?

De kracht van positief denken op ons lichaam is groot. De mindset van een persoon en het menselijk lichaam is nauw met elkaar verbonden. De mindset beïnvloedt de gezondheid van het fysieke systeem. Als je positief in het leven staat kan het een opgewektheid creëren die op het hele systeem (menselijk lichaam) reageert. Waardoor het bloed vrijer kan circuleren en het hele lichaam versterkt wordt. Leer positief te denken door elke dag bewust de mooie momenten te benoemen.

Hoe kan ik stress verminderen?

We zijn allemaal onderhevig aan diverse factoren die stress opleveren; de hoeveelheid en de factoren verschillen per persoon. Evenals de manier hoe we hier op reageren. Wees niet te streng voor jezelf om het feit dat je gestrest bent. Dit overkomt ons allemaal wel eens en dit zijn een aantal manieren om beter om te gaan met stress.
 • Ontspan. En dit is makkelijk gezegd dan gedaan, dat weten we. Maar probeer wat vaker op een dag de ontspanning op te zoeken. Dit verschilt per persoon, maar kan bijvoorbeeld al door even de tuin in te gaan, een korte wandeling te maken, wat te lezen of muziek te luisteren.
 • Mindfulness. Mindfulness oefeningen kunnen je ook helpen te ontspannen en helpen je te focussen op je lichaam.
 • Regelmaat. Zorg voor regelmaat in je leven. Ga op tijd naar bed, sta elke dag rond dezelfde tijd op, eet rond dezelfde tijd en zorg voor een activiteit elke dag.
 • Maak afspraken met jezelf. Dit klinkt misschien een beetje gek, maar spreek met jezelf af dat je maar een bepaalde tijd aan dingen mag denken. Als je gestrest bent, gaan de gedachtes de hele dag met je aan de haal. Maak je bewust van deze gedachtes en spreek met jezelf af dat je hier maximaal 30 minuten per dag over mag denken. Komen de gedachtes eerder omhoog, zeg dan tegen jezelf 'hier ga ik straks over nadenken.'
 • Bespreek het. Ervaar je stressklachten? Bespreek dit met iemand. De persoon in kwestie kan er wellicht niks aan doen, maar kan hier wel rekening mee houden. Bijvoorbeeld op werk kan iemand je minder taken geven, thuis kan iemand wat vaker koken etc.
 • Supplementen. Uiteraard kunnen ook supplementen je rust en ontspanning bieden. Bekijk ons ruime assortiment supplementen, die ondersteuning bieden tijdens stressvolle periodes.

Welke supplementen kan ik het beste slikken als ik gestrest ben?

De verhoogde hoeveelheid adrenaline die tijdens stress plotseling in het lichaam vrijkomt, zorgt ervoor dat het lichaam belangrijke vitamines en voedingsstoffen zoals aminozuren, vitamines, en mineralen zoals magnesium snel gebruikt. Tegenwoordig leiden veel mensen een chronisch gestrest leven. Zonder voldoende inname van essentiële mineralen en vitamines om de verhoogde behoefte van hun lichaam te compenseren. Hierdoor zijn velen erg kwetsbaar voor de schadelijke effecten van stress.

Vitamine C

Vitamine C is een krachtige antioxidant die vrije radicalen opruimt en beschermt tegen schadelijke effecten van stress. Wanneer je een langere tijd gestrest bent is het goed om vitamine C te nemen. Let wel, vitamine C supplementen zullen nooit je voeding kunnen vervangen, maar is wel een goede aanvulling.

Magnesium

Magnesium: is een essentieel mineraal - vooral tijdens drukke periodes. Magnesium wordt vaak ook het antistress mineraal genoemd. Tijdens de reactie (afgifte van cortisol en adrenaline) geeft het lichaam tegelijkertijd magnesium af om de schokkende effecten van adrenaline te compenseren. Het is daarom goed om extra magnesium tot je te nemen wanneer je onrustig bent. Magnesium supplementen kunnen daarbij helpen.

Ultimate relax Complex

Het Ultimate Relax Complex is een kruidenpreparaat dat natuurlijke kruiden en kruidenextracten bevat, waarvan knoflook het lichaam kan helpen ontspannen in stresssituaties en bijdraagt aan de normale weerstand tegen stress. Daarnaast is het mineraal Magnesium toegevoegd voor het goed functioneren van het zenuwstelsel.

Active B12 support

Wist je dat zelfs mensen die niet plantaardig eten een tekort aan Vitamine B12 kunnen ontwikkelen? Vitamine B12 wordt ook wel Cobalamine genoemd. Een enorme hoeveelheid stress kan zorgen voor een tekort aan vitamine B12. Deze vitamine is essentieel voor de bloedsomloop en het zenuwstelsel. Wanneer je gestrest bent is het goed om je vitamine B12 aan te vullen zodat je niet in je tekorten komt te zitten.

Ashwagandha complex

Ashwagandha* is een kruid uit India en is lid van de nachtschadefamilie. Ashwagandha heeft ook wel de bijnaam Indiase ginseng. Deze plantaardige stof kan bijdragen aan het aanpassingsvermogen van organismen in stresssituaties. *Raadpleeg vóór gebruik van dit product altijd uw arts of apotheker bij gelijktijdig gebruik met antidepressiva, een leveraandoening, een schildklieraandoening en/of gebruik van schildklierhormonen. Voorzichtigheid is geboden bij gebruik van medicatie die de aanmaak van serotonine bevordert (in het bijzonder antidepressiva). Ashwagandha kan de werking van deze geneesmiddelen namelijk versterken. Bestel bij twijfel altijd onder voorbehoud van een check door een gespecialiseerd apotheker en of arts.

Gratis advies

Bijna iedereen heeft weleens stress. Dit is niet erg en zelfs heel normaal. Als je merkt dat je hier vaker last van krijgt, is het raadzaam om contact op te nemen met een deskundig. Vraag bijvoorbeeld gratis advies aan via Goldea Health. Onze orthomoleculair voedingsdeskundige neemt contact met je op.

Samenvatting

Een drukke periode, een onrustig gevoel, we hebben er allemaal wel eens last van. En dat is niet erg. Angst of stress zorgt er in sommige situaties juist voor dat we alerter en meer gefocust zijn, bijvoorbeeld tijdens een presentatie of een sollicitatiegesprek. Maar teveel is natuurlijk nooit goed. Dit kan zelfs zorgen voor fysieke problemen en dan moet je actie ondernemen. Zorg ervoor dat je elke dag genoeg beweegt, ga naar buiten, eet gezond en maak gebruik van supplementen. Onze supplementen kunnen helpen om stress te verminderen.

Supplementen die helpen stress te verminderen

Veelgestelde vragen over onze supplementen

Dat is persoonsgebonden, neem contact op met een professional voor meer informatie. Bij Goldea Health geven we gratis supplementen advies. Ja, alle supplementen zijn volledig plantaardig. Het is volledig natuurlijk en is verkrijgbaar als een plantaardige capsule of softgel.We kunnen geen tijdsperiode aangeven. Het hangt samen met hoe gezond je bent, hoeveel tekorten je hebt en hoeveel en hoe regelmatig je de supplementen slikt. Wel kunnen we zeggen dat je over het algemeen pas na een aantal maanden een zichtbaar effect kan hebben.

Heb jij nog vragen?

Heb jij naar aanleiding van deze blog nog vragen over stress of wil je graag persoonlijk advies ontvangen? Neem contact met ons op. Ons team staat graag voor je klaar om jouw vragen te beantwoorden!