Voor 16:00 uur besteld = volgende werkdag in huis

Leestijd: 5 minuten

Wat is een winterdip precies?

De dagen worden korter, donkerder en kouder, iets waar velen van ons tegenop kijken. Het hoort erbij, dat is een feit. En ieder jaar zullen de seizoenen op hun beurt terugkeren. Maar bij koud weer en kortere dagen is het extra belangrijk om niet alleen te letten op je fysieke gezondheid, maar zeker ook op je mentale gezondheid. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat je lichaam moeite heeft met het aanpassen aan het licht. De mindere hoeveelheid aan licht kan ervoor zorgen dat je je somberder voelt. Dit noemen we een winterdip. Ook kan het zo zijn dat je lichaam meer melatonine aanmaakt door het donkerdere weer, waardoor je je door de dag heen meer moe kan voelen.

Direct naar:

Zo geef je je stemming en humeur een boost!

Gelukkig zijn er veel dingen die je zelf kunt doen om je stemming en humeur een extra boost te geven in de herfst- en wintermaanden. We sommen ze hieronder voor je op.

Zorg voor voldoende licht

Het is belangrijk om zoveel mogelijk licht op een dag tot je te nemen. En dan het liefst natuurlijk licht. Dit zorgt ervoor dat je je natuurlijke dag- en nachtritme stimuleert, dat door de verandering in hoeveelheid licht verstoord kan worden. Ga dus vooral lekker naar buiten, ook al kan de drempel soms hoog zijn

Beweeg voldoende

Door te sporten en te bewegen komen er verschillende stofjes vrij in de hersenen. Dit zijn onder andere dopamine, serotonine en endorfine. Waar endorfine zorgt voor een gelukzalig gevoel en pijn en stress vermindert, geeft dopamine je een gevoel van beloning en maakt het je blij en gemotiveerd. Serotonine is het gelukshormoon, dat je misschien wel kent en reguleert tevens de eetlust, stemming en slaap. In de herfst en winter kunnen we wel wat extra van deze stofjes gebruiken en daarom is sporten super belangrijk!

Veel groenten en fruit

Zoals je van veel suikerrijke voeding een suikerdip kunt krijgen, kun je je door het eten van veel groenten en fruit juist beter voelen! Dus eet genoeg (lees: veel) vitaminen en mineralen. Dat betekent genoeg verse groenten en fruit. Dit heeft een grotere impact op onze stemming dan we denken. Hoe gezond jij van binnen bent, heeft namelijk een grote invloed op hoe jij je voelt niet alleen fysiek, maar ook mentaal.

Positieve mindset

Onthoud dat een gedeelte van een winterdip afspeeld in je hoofd en gedachten. Negatieve gedachten kunnen zo’n dip versterken. Probeer deze gedachten uit je hoofd te zetten en te focussen op een positieve mindset. Seizoenen komen en gaan, hoe je er mee omgaat is aan jou. Tip: lees boeken!

Supplementen voor een extra boost en ontspanning

Ashwagandha is een kruid afkomstig uit India en in Europa nog niet heel bekend. Ashwagandha is lid van de nachtschadefamilie en heeft ook wel de bijnaam Indiase ginseng. Deze plantaardige stof kan bijdragen aan het aanpassingsvermogen van organismen in stresssituaties. Dit wordt gedaan met behulp van een reeks intra- en extracellulaire signalen die vaak wetenschappelijk zijn beschreven, maar nog niet volledig worden begrepen. Dit krachtige wortelextract draagt bij aan een verbetering van de slaap en het beter in slaap vallen. Ashwagandha werkt rustgevend op je zenuwstelsel en kan dus zorgen voor meer rust en ontspanning. Dit zorgt ervoor dat je beter en sneller in slaap kan vallen. Bovendien werkt ashwagandha opbeurend, wat je mogelijk kan helpen bij een winterdip. * Gezondheidsclaims in afwachting van Europese toelating. Raadpleeg vóór gebruik van dit product altijd uw arts of apotheker bij gelijktijdig gebruik met antidepressiva, een leveraandoening, een schildklieraandoening en/of gebruik van schildklierhormonen. Voorzichtigheid is geboden bij gebruik van medicatie die de aanmaak van serotonine bevordert (in het bijzonder antidepressiva). Ashwagandha kan de werking van deze geneesmiddelen namelijk versterken. Bestel bij twijfel altijd onder voorbehoud van een check door een gespecialiseerd apotheker en of arts.

Samenvatting

Een winterdip is iets waar veel mensen in de herfst- en wintermaanden last van hebben. Het klinkt misschien heftig, maar het is iets dat logisch is te verklaren. Doordat de dagen korter en donkerder zijn wordt ons dag- en nachtritme verstoord. Niet ieder lichaam kan hier even goed mee omgaan met als gevolg dat we ons somberder kunnen voelen. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je zelf kunt doen om je stemming en humeur een boost te geven tijdens de herfst- en wintermaanden. Zo is belangrijk om van het beetje licht dat er is gebruik te maken door naar buiten te gaan. Ook is het belangrijk om te (blijven) bewegen en sporten. Sporten zorgt namelijk voor de aanmaak van verschillende stofjes in de hersenen, zoals endorfine, dopamine en serotonine die bijdragen aan een goede stemming. Naast sporten en voldoende licht is kan ook het eten van groenten en fruit je helpen goed te voelen. Tot slot kun je ons Ashwagandha Complex supplement eens bekijken: een natuurlijke rustgever die opbeurend werkt* * Gezondheidsclaims in afwachting van Europese toelating.

Veelgestelde vragen

Wanneer de dagen korter en donkerder worden, moet je lichaam hieraan wennen. Niet ieder lichaam went hier even goed aan, waardoor het dag- en nachtritme verstoord kan worden. Ja, alle supplementen zijn volledig plantaardig. Het is volledig natuurlijk en is verkrijgbaar als een plantaardige capsule of softgel. Dat hangt af van hoe jij in het leven staat en welke tekorten jij zou kunnen aanvullen. Wil jij weten welke supplementen jij nodig hebt? Vraag hier een gratis en persoonlijk advies aan.

Heb jij nog vragen?

Heb jij na het lezen van de blog nog vragen? Geen probleem! Neem contact met ons op. We beantwoorden je vragen graag.