Voor 16:00 uur besteld = volgende werkdag in huis

Leestijd: 5 minuten

ADHD maar liever geen Ritalin? Natuurlijke alternatieven

Vandaag gaan we het hebben over een onderwerp dat voor velen interessant is: natuurlijke alternatieven voor Ritalin bij de behandeling van ADHD.

Dit is een onderwerp dat volgens ons veel meer aandacht verdient! In de wirwar van mentale gezondheidsbewustzijn is ADHD een term die vaak wordt gehoord, maar niet altijd volledig begrepen wordt.

Het is als een puzzelstukje dat de meesten van ons herkennen, maar waarvan de contouren vaak vaag blijven. Het is tijd om deze puzzel op te lossen en het stigma dat rond ADHD hangt te doorbreken.

Wat is ADHD in het kort?

ADHD staat voor Attention Deficit Hyperactivity Disorder. Je hersenen reageren anders op prikkels. Niet beter of slechter, maar anders. Een diagnose brengt niet alleen uitdagingen met zich mee voor het individu, maar ook voor degenen om hen heen. Het vergroten van kennis over deze aandoening is essentieel om een beter begrip te krijgen van hoe ermee om te gaan, zowel voor degenen zelf als zijn of haar omgeving. Zo kan je de juiste keuzes maken. Laten we dus dieper ingaan op de kern van ADHD, de belangrijkste kenmerken, veelvoorkomende misvattingen, en waardevolle adviezen en alternatieven voor Ritalin.

Kenmerken van ADHD

Een cruciale misvatting over ADHD is dat het uitsluitend draait om hyperactiviteit. Hoewel het vaak geassocieerd wordt met overmatige drukte, geldt dit lang niet voor iedereen die met deze aandoening leeft.

 1. Aandachtsproblemen: – Moeite met het beginnen en afmaken van taken – Chaotisch en vergeetachtig zijn – Slecht in plannen, organiseren en kiezen
 2. Hyperactiviteit: – Moeite met stilzitten – Een gevoel van innerlijke rusteloosheid – Slecht kunnen ontspannen of altijd bezig moeten zijn
 3. Impulsiviteit: – Emotionele uitbarstingen en ‘moodswings’ – Geen filter hebben; zeggen wat je denkt – Ongeduldigheid

Ritalin:

Ritalin, een naam die velen van ons bekend in de oren klinkt. Het is een van de meest voorkomende medicijnen die worden voorgeschreven voor ADHD, maar laten we eens eerlijk zijn - is dit echt het beste medicijn? 

De bijwerkingen kunnen we niet ontkennen:

 1. Slapeloosheid
 2. Gewichtsverlies
 3. Maagklachten: misselijkheid, braken, buikpijn
 4. Hoofdpijn
 5. Angst: nervositeit, rusteloosheid
 6. Hartkloppingen/hartproblemen
 7. Psychische bijwerkingen: hallucinaties, paranoia, agressie of depressie
 8. Allergische reacties

En dat terwijl er ook natuurlijke alternatieven zijn...

Natuurlijke alternatieven voor Ritalin:

Gelukkig zijn er tal van natuurlijke alternatieven die je kunnen helpen. Laten we eens kijken naar enkele van onze favorieten:

 1. Coaching: Een coach kan je helpen om je sterke punten te benutten en strategieën te ontwikkelen om je zwakkere punten aan te pakken.
 2. Mindfulness: Door mindfulness te beoefenen, leer je om in het moment te leven en je aandacht te richten op wat er op dit moment gebeurt. Dit kan enorm helpen bij het verminderen van afleiding en het verbeteren van je concentratie.
 3. Supplementen: Goldea Health biedt een scala aan supplementen die speciaal zijn ontworpen om je te ondersteunen bij het omgaan met ADHD.
 • Vegan omega 3
  • Onderzoek heeft aangetoond dat omega 3-supplementen kunnen bijdragen aan een verbetering van het geheugen, concentratie en gedragsproblemen, zoals impulsiviteit en hyperactiviteit, die vaak voorkomen bij ADHD. Onze vegan omega 3-formule is speciaal ontwikkeld om deze voordelen te bieden.
  • Meer informatie: Vegan Omega 3 van Goldea Health
 • Magnesium
  • Magnesium staat bekend om zijn kalmerende effect op de hersenen en het zenuwstelsel, wat kan resulteren in een vermindering van hyperactiviteit en impulsiviteit. Dit kan een waardevolle aanvulling zijn voor mensen met ADHD.
  • Meer informatie: Natuurlijk Magnesium van Goldea Health
 • Mood Control
  • Mood Control is een uniek supplement dat is ontwikkeld voor mensen die streven naar rust in het hoofd en een ontspannen gevoel. Speciaal samengesteld door een team van wetenschappers en getest door een panel, heeft dit supplement bewezen voordelen voor mensen met ADHD, depressie en vergelijkbare aandoeningen. Het ondersteunt het zenuwstelsel, bevordert een goede geestelijke balans en kan helpen bij het verbeteren van de slaap.
  • Meer informatie: Supplement voor Druk Hoofd van Goldea Health

Extra leefstijl tips:

Hoe blijf je geconcentreerd en verbeter je leerprestaties? Naast onze supplementen zijn er ook praktische tips die je kunnen helpen om je concentratie te verbeteren en leerprestaties te optimaliseren:

 • Goede nachtrust: Zorg ervoor dat je voldoende slaap krijgt, zodat je hersenen en lichaam goed uitgerust zijn voor de dagelijkse uitdagingen.
 • Voldoende hydratatie: Blijf gehydrateerd door gedurende de dag voldoende water te drinken. Een goed gehydrateerd lichaam is essentieel voor een goede concentratie.
 • Planning en organisatie: Maak een duidelijk plan voor je taken en activiteiten, zodat je niet overweldigd raakt door de chaos.
 • Verwijder afleidingen: Elimineer storende factoren zoals telefoons en onnodige geluiden, zodat je je beter kunt concentreren.
 • Neem pauzes: Vergeet niet om regelmatig pauzes te nemen om je geest en lichaam te laten rusten.
 • Beloon jezelf: Geef jezelf een welverdiende beloning wanneer je je doelen bereikt of taken hebt voltooid.
 • Gezonde Voeding: Zorg voor een gezonde en gebalanceerde die rijk is aan voedzame goede voedingsstoffen voor je hersenen. Die zo je concentratie en leerprestaties verhogen. Lees hier meer.

Samenvatting

Wij geloven sterk in het vinden van natuurlijke manieren om, om te gaan met ADHD. Van coaching en mindfulness tot supplementen en praktische tips, er zijn tal van opties beschikbaar voor degenen onder ons die liever geen Ritalin willen gebruiken. Samen kunnen we de wereld laten zien wat het betekent om het beste uit jezelf te halen met ADHD, op onze eigen, natuurlijke manier.

Heb jij nog vragen?

Voor verdere begeleiding en advies raden we aan om contact op te nemen met onze orthomoleculair therapeut, zodat je het meeste uit je ADHD kunt halen en gratis en op maat gemaakt advies krijgt. Breng een bezoekje aan onze Instagram-pagina voor extra inspiratie. Ontdek gezonde recepten, blogs en een overvloed aan ideeën om jouw welzijn naar een hoger niveau te tillen. We delen graag kennis en tips met jou!

Bronnen:

 • Bloch, M.H., & Qawasmi, A. (2011). Omega-3 Fatty Acid Supplementation for the Treatment of Children With Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder Symptomatology: Systematic Review and Meta-Analysis. Journal of the American Academy of Child & Adolescent Psychiatry, 50(10), 991–1000. doi:10.1016/j.jaac.2011.06.008

Deze systematische review en meta-analyse onderzoekt de effectiviteit van omega 3-supplementen bij de behandeling van ADHD-symptomen bij kinderen.

 • Huss, M., Völp, A., & Stauss-Grabo, M. (2010). Supplementation of polyunsaturated fatty acids, magnesium and zinc in children seeking medical advice for attention-deficit/hyperactivity problems - an observational cohort study. Lipids in Health and Disease, 9(1), 105. doi:10.1186/1476-511x-9-10
Dit onderzoek onderzoekt de effecten van suppletie van omega 3-vetzuren, magnesium en zink bij kinderen met ADHD-symptomen.
 • Starobrat-Hermelin, B., & Kozielec, T. (1997). The effects of magnesium physiological supplementation on hyperactivity in children with attention deficit hyperactivity disorder (ADHD). Positive response to magnesium oral loading test. Magnesium Research, 10(2), 149–156.
Deze studie onderzoekt de effecten van magnesiumsuppletie op hyperactiviteit bij kinderen met ADHD en rapporteert positieve resultaten van magnesiumsuppletie.
 • Sinn, N., Bryan, J., & Wilson, C. (2007). Cognitive effects of polyunsaturated fatty acids in children with attention deficit hyperactivity disorder symptoms: a randomised controlled trial. Prostaglandins, Leukotrienes and Essential Fatty Acids, 77(5-6), 319–326. doi:10.1016/j.plefa.2007.10.004
Deze gerandomiseerde gecontroleerde studie onderzoekt de cognitieve effecten van omega 3-vetzuren bij kinderen met symptomen van ADHD.
 • Rucklidge, J.J., Johnstone, J., & Kaplan, B.J. (2009). Nutrient supplementation approaches in the treatment of ADHD. Expert Review of Neurotherapeutics, 9(4), 461–476. doi:10.1586/ern.09.17
Deze review onderzoekt verschillende voedingssupplementen, waaronder omega 3-vetzuren en magnesium, als mogelijke benaderingen voor de behandeling van ADHD.