Leestijd: 5 minuten
Wat te doen bij blaasontsteking? Natuurlijk product + 15 tips
Vandaag een nieuwe blog over blaasontsteking, waar we een diepgaande kijk nemen op dit veelvoorkomende en vaak pijnlijke probleem. Een blaasontsteking kan je leven behoorlijk ontwrichten, met symptomen zoals pijn bij het plassen, een constante drang om naar het toilet te gaan en zelfs het verlies van energie en libido. Naast de fysieke aspecten van blaasontsteking, willen we ook de energetische betekenis ervan onderzoeken. Onze blaas staat symbool voor onze eigen grenzen en persoonlijke ruimte. Het is geen toeval dat blaasontstekingen vaak optreden tijdens periodes van stress, wanneer we ons onveilig of bedreigd voelen. Maar wat als we je vertellen dat er natuurlijke manieren zijn om deze uitdaging aan te pakken?
De energetische betekenis van een blaasontsteking
Onze blaas is meer dan alleen een orgaan dat urine opslaat; het vertegenwoordigt onze grenzen, zowel fysiek als emotioneel. Wanneer we ons overweldigd voelen, onze grenzen niet kunnen aangeven of ons niet veilig voelen, kan dit zich manifesteren als een blaasontsteking. Het is alsof onze blaas probeert te communiceren dat we beter voor onszelf moeten zorgen, onze grenzen moeten respecteren en naar ons innerlijke zelf moeten luisteren.
Rust en luisteren naar je lichaam
Daarom is het luisteren naar ons lichaam zo belangrijk. Gun jezelf de tijd om te plassen wanneer je aandrang voelt en zorg ervoor dat je je blaas goed leegt. Een beetje wiebelen op het toilet kan helpen om ervoor te zorgen dat er geen bacteriën achterblijven die een ontsteking kunnen veroorzaken. Bovendien is het vermijden van geparfumeerde zeep en het zorgen voor een gezonde vaginale flora essentieel voor het behoud van een gezonde blaas, maar daar later meer over.
Blaasontsteking door E. coli-bacterië
De E. coli is een type bacterie dat van nature in de darmen van mensen en dieren voorkomt. Over het algemeen is E. coli onschadelijk en zelfs nuttig voor de spijsvertering, maar bepaalde stammen kunnen problemen veroorzaken als ze buiten de darmen terechtkomen, zoals bij een blaasontsteking.
Dit kan gebeuren door verschillende redenen:
- Slechte hygiëne: Verkeerd afvegen (van achter naar voren) kan ontlasting in de buurt van je vagina achterlaten, waardoor bacteriën gemakkelijker de blaas kunnen binnendringen.
- Seks: Tijdens seks kunnen bacteriën worden overgebracht, dus voor alle vrouwen: echt plassen na de seks!
- Niet volledig uitplassen: Kan bacteriën in de blaas achterlaten, wat kan leiden tot infectie.
- Overig: Veranderingen in de darmflora, een verzwakt immuunsysteem of het gebruik van bepaalde anticonceptiemethoden (glijmiddel, maar ook spermiciden zijn chemische stoffen die worden gebruikt om sperma te doden) kunnen ook het risico op blaasontsteking verhogen.
Wanneer E. coli-bacteriën de blaas binnendringen, kunnen ze zich aan de blaaswand hechten en zich vermenigvuldigen, wat leidt tot een ontsteking. Dit veroorzaakt typische symptomen van een blaasontsteking, zoals:
- Een branderig gevoel bij het plassen.
- Vaak moeten plassen (dit zijn vaak een paar druppels of kleine beetjes).
- Troebele urine.
- Een sterke urinegeur.
- Soms zelfs bloed in de urine.
Natuurlijke behandeling blaasontsteking:
De meeste blaasontstekingen worden veroorzaakt door E. coli-bacteriën, die vanuit de darmen via de plasbuis in de blaas terechtkomen. In gevallen van een blaasontsteking veroorzaakt door de E.coli-bacterie, kan het supplement D-Mannose een effectieve natuurlijke oplossing zijn. Dit supplement kan sneller werken dan cranberry en vermindert bovendien het risico op terugkerende blaasontstekingen en de vicieuze cirkel van: Blaasontsteking > antibiotica > blaasontsteking > antibiotica.
Suppletie advies: blaasontsteking
- Acuut: Voor acute situaties wordt geadviseerd om onmiddellijk te beginnen met een hogere dosis D-Mannose. Neem 6 capsules per dag, verdeeld over drie inname momenten, wat neerkomt op 3 keer per dag 1000 mg.
- Na verlichting van de symptomen: Als de ergste klachten beginnen af te nemen, kan de dosering worden aangepast. Naarmate de klachten verminderen, kan de inname worden verlaagd naar bijvoorbeeld 2 keer per dag 1000 mg, wat overeenkomt met 2 capsules per keer.
- Preventief onderhoud: Voor het behoud van een gezonde blaas en ter preventie van terugkerende blaasontstekingen kan een lagere dosis worden ingenomen. Het wordt aanbevolen om 1 keer per dag 500 mg in te nemen, wat overeenkomt met 1 capsule.
Klik hier voor het supplement waar dit schema op is gebaseerd.
Goed om te weten! Momenteel bieden we een speciale korting aan voor het Blaascomplex van Goldea Health.
Met de code “Blaas50” ontvang je 50% korting op je aankoop van #10 Blaas Complex.
Belangrijk om te weten
Bovenstaand advies is immers geen medisch advies. Alleen een tip!
LET OP: Voel je iets opkomen, begin dan ECHT direct met D-Mannose en probeer dit een paar dagen. Wordt het niet minder? Aarzel dan niet om naar de dokter te gaan en gewoon te slikken wat die je geeft!
Waarom? Als een blaasontsteking heftiger wordt of blijft aanhouden, kan dit wijzen op een dieperliggende oorzaak zoals een nierbekkenontsteking.
Een nierbekkenontsteking kan ernstige symptomen veroorzaken en moet serieus worden genomen. Hier zijn enkele tekenen waar je op moet letten:
- Koorts.
- Ziek gevoel.
- Pijn in de zij.
- Misselijkheid en overgeven.
- Pijnlijk of brandend gevoel bij het plassen.
Als je vermoedt dat je een nierbekkenontsteking hebt, is het belangrijk om onmiddellijk medische hulp in te roepen. Een nierbekkenontsteking kan ernstige complicaties veroorzaken als het niet adequaat wordt behandeld.
Wil je meer weten over D-Mannose? We hebben hier een hele blog aan geweid. Lees hier meer over D-Mannose en hier heb ik nog een interessant wetenschappelijk onderzoek: klik hier.
15 tips om een blaasontsteking voorkomen
Hier is een samenvatting van alle tips om een blaasontsteking te voorkomen:
- Goede hygiëne: Zorg voor goede hygiëne, maar vermijd geparfumeerde zeep die de pH-waarde kan verstoren.
- Vermijd kou: Houd je voeten warm, vooral in koude seizoenen, vermijd tocht, want je blaas houdt niet van die kou!
- Plassen: Negeer de drang om te plassen niet! Gun jezelf de tijd voor een plaspauze en zorg ervoor dat je blaas echt goed leeg is door even te wiebelen op het toilet. Ja, echt waar, dat helpt!
- Water, water en… nog meer water: Drink voldoende water (minstens 2 liter per dag) om je urinewegen goed te spoelen. Voeg wat smaakmakers toe zoals munt of sinaasappel om het lekker te maken.
- Kruiden thee: Brandnetel, berendruif en kamille thee zijn goede opties voor een gezonde blaas.
- Liefde voor je lijf: Zorg voor een goede weerstand door gezond te eten, voldoende te slapen en stress te verminderen. Vergeet niet je immuunsysteem extra te ondersteunen tijdens stressvolle periodes.
- Anticonceptie: Wees je bewust van anticonceptiemethoden die het risico op blaasontstekingen kunnen verhogen, zoals spermiciden, diafragma’s en cervicale kappen.
- Zwangerschap bewustzijn: Tijdens de zwangerschap kunnen de veranderingen in je lichaam het risico op een blaasontsteking vergroten. Let dus extra goed op je blaas en neem de tijd om goed uit te plassen.
- Minder suiker: Beperk de inname van suiker en geraffineerde koolhydraten, aangezien deze voedingsmiddelen de groei van schadelijke bacteriën kunnen bevorderen en het risico op een blaasontsteking kunnen verhogen.
- Supplement Support: Overweeg supplementen zoals D-Mannose, vooral als je gevoelig bent voor blaasontstekingen. Start met een hogere dosis bij acute symptomen en onderhoud met een lagere dosis preventief.
- Eet probiotica-rijke voedingsmiddelen zoals: yoghurt, kefir, zuurkool en kimchi in je dieet. Deze bevorderen een gezonde darmflora, wat op zijn beurt de blaasgezondheid kan ondersteunen.
- Toch antibiotica genomen? Na een antibioticakuur of bij een verhoogd risico op blaasontstekingen, geef je darmflora wat liefde met een goed probioticum.
- Zorg voor voldoende vitamines: vooral #01 vitamine C dat de zuurgraad van de urine verhoogt en de groei van bacteriën remt.
- Na de seks altijd even plassen: om eventuele bacteriën weg te spoelen en risico op een infectie te verminderen.
- Ontspannen en je grenzen aan geven: Stress kan namelijk een grote invloed hebben op het ontstaan van blaasproblemen. Neem daarom regelmatig de tijd om te ontspannen en te doen wat jou gelukkig maakt.
- Blaas Complex: Overweeg het gebruik van supplementen zoals het Blaascomplex van Goldea Health om je blaas extra te ondersteunen en te beschermen. Geniet nu van 50% korting met de code: blaas50
Met deze tips geef je jouw blaas de liefdevolle zorg en aandacht die het verdient, en hopelijk blijft die vervelende blaasontsteking ver weg!
Samenvatting
Blaasontsteking is meer dan alleen een fysiek ongemak; het kan ook een signaal zijn van dieperliggende problemen zoals stress en het negeren van grenzen.
Gelukkig zijn er natuurlijke manieren om het te voorkomen en behandelen, zoals goede hygiëne, voldoende water drinken, en het vermijden van kou. Kruiden theeën zoals brandnetel, berendruif en kamille kunnen ook helpen.
Het supplement D-Mannose kan effectief zijn bij een acute blaasontsteking en preventie. Het is belangrijk om goed naar je lichaam te luisteren, stress te verminderen en je grenzen aan te geven om blaasproblemen te voorkomen en behandelen.
Heb jij nog vragen?
Voor verdere begeleiding en advies raden we aan om contact op te nemen met onze orthomoleculair therapeut, je krijgt een gratis en op maat gemaakt advies.
Breng een bezoekje aan onze Instagram-pagina voor extra inspiratie. Ontdek gezonde recepten, blogs en een overvloed aan ideeën om jouw welzijn naar een hoger niveau te tillen. We delen graag kennis en tips met jou!
Bronnen:
- Jepson, R.G., Williams, G., Craig, J.C. Cranberries for preventing urinary tract infections. Cochrane Database of Systematic Reviews, 2012.
- Kranjčec, B., Papeš, D., Altarac, S. D-Mannose powder for prophylaxis of recurrent urinary tract infections in women: a randomized clinical trial. World Journal of Urology, 2014.
- Beerepoot, M.A., Ter Riet, G., Nys, S., et al. Cranberries vs antibiotics to prevent urinary tract infections: a randomized double-blind noninferiority trial in premenopausal women. Archives of Internal Medicine, 2011.
- Stapleton, A.E. Cranberry proanthocyanidins: natural weapons against uropathogenic Escherichia coli. Planta Medica, 2012.
- Czaja, C.A., Stamm, W.E., Stapleton, A.E., et al. Prospective cohort study of microbial and inflammatory events immediately preceding Escherichia coli recurrent urinary tract infection in women. The Journal of Infectious Diseases, 2009.
- Wawrysiuk, S., Naber, K., Rechberger, T. Treatment of uncomplicated urinary tract infections: In relation to the new guidelines of the Infectious Diseases Society of America. International Journal of Antimicrobial Agents, 2011.