Voor 16:00 uur besteld = volgende werkdag in huis

Leestijd: 2 minuten

Maag-darmklachten: wat zijn de meest voorkomende symptomen en oorzaken?

Ervaar je maag-darmklachten na het eten, zoals brandend maagzuur of buikpijn? Weinig energie? Heb je 's ochtends een platte buik, maar heb je 's avonds een mega opgezette buik? Moeite met concentreren of watten in je hoofd? Je bent niet de enige. Dit zijn allemaal symptomen van maag en darmklachten. Wist je dat in 2019 ruim een kwart van alle Nederlanders klachten had aan de darmen en dus spijsvertering? De afgelopen jaren nam dit alleen maar toe! No worries, in deze blog nemen we je mee in de klachten van de darm en hoe je hier vanaf komt.

Direct naar:

Hoe herken ik maag-darmklachten?

Niet iedereen herkent gelijk de symptomen van maag-darmklachten. Sommige mensen blijven er lang mee rondlopen door:
 1. Symptomen niet herkennen
 2. Het is een taboe en wordt niet over gesproken
 3. We weten niet wat "normaal" is
Dit is natuurlijk helemaal niet nodig. Want wist je dat we (hopelijk) iedere dag een schat aan informatie doorspoelen? Ja, we hebben het over je ontlasting!

Tip 1: Herken de symptomen van maag-darmklachten

Om het je wat makkelijker te maken hebben we een overzicht gemaakt. Dit helpt je in kaart te brengen wanneer het verstandig is om aan de bel te trekken:
 • Ervaar je langer dan 30 dagen regelmatig last van je buik/maag?
 • Ervaar je vaker dan 1 keer per maand last van je buik/maag?
 • Poep jij vaker dan 3 keer per dag?
 • Minder vaak dan 1 keer per 2 dagen poepen?
 • Moet je vaak afvegen na het poepen (om schoon te worden)?
 • Moet je vaak hard persen om je ontlasting eruit te krijgen?
 • Heeft je ontlasting geen vaste vorm, is het zacht en/of brijig?
 • Laat je winden die zo stinken dat je je hier voor schaamt? Zoja: kun je dat niet koppelen aan specifieke voedingsmiddelen?
 • Laat je winden die klinken als vuurwerk zo hard? Zo ja: kun je dat niet koppelen aan specifieke voedingsmiddelen?
 • Heb je 's ochtends een platte buik, maar heb je 's avonds een mega opgezette buik? Denk aan je broek een paar knopen losser maken.
 • Ervaar je regelmatig: brandend maagzuur, oprispingen of misselijkheid?
 • Zie je regelmatig onverteerde resten in je ontlasting? Dit zijn stukjes eten van een van je vorige maaltijden.
 • Ervaar je rood bloed in je ontlasting of heb je diep donkere, bijna zwarte ontlasting?
 • Ervaar je regelmatig een rare kleur en gaat dat niet binnen een paar dagen over?
 • Verandert je ontlastingspatroon na een vakantie, een periode van stress of wanneer je anders bent gaan eten, en is dat niet binnen 2 maanden overgegaan?
 • Word je binnen een uur na het eten moe, futloos of zou je het liefst een dutje doen?
Is je antwoord op een van deze vragen ja, dan gaat er iets niet goed in je darmen. Zie de volgende tips! Note: Deze lijst is niet helemaal compleet. Dit zijn de meest voorkomende - en meest genegeerde - maag-darmklachten waar mensen mee rond (blijven) lopen.

Tip 2: Check je poep

Om te beginnen willen wij tegen alle Nederlanders zeggen: kijk wat vaker achterom en ‘check je poep’! Waarom? Omdat je aan je ontlasting kan zien of er iets met je gezondheid is. Begin met de bovenstaande punten te checken. Dit is een goed begin en geeft duidelijke handvatten.

Tip 3: Eet voldoende vezels

Toen wij dit lazen, was de schrik groot: gemiddeld eten Nederlanders per dag tussen de 15 en 23 gram vezels. Dit is echt veel te weinig, want we zouden minimaal 40 gram vezels willen eten. Dat is gewoon het dubbele! De meeste mensen beperken zichzelf door alleen (groente)vezels bij het avondeten te eten. The golden tip: zorg voor voldoende vezels bij je ontbijt, lunch en avondeten. Zo zorg je goed voor je darmen. Vezels zijn namelijk de voedingsbron voor gezonde darmbacteriën. Denk aan: smoothie, soepjes, salades of verstopte groenten in je baksels. Zoals een zoete aardappel brownie of een bananenbrood met courgette. Te snel en te veel vezels toevoegen kan zorgen voor een opgezette buik. Dus bouw dit langzaam op! Waar zitten veel vezels in? Je vindt ze onder andere in biologisch fruit, (groene blad)groenten (asperges, broccoli), peulvruchten, noten, zaden en knoflook. Extra tip: let op dat je voldoende (gefilterd)water drinkt wanneer je meer vezels gaat eten.

Tip 4: Neem Digestion complex

Het Digestion complex voedingssupplement van Goldea Health bevat een scala aan kruiden en kruidenextracten. Deze kruiden en kruidenextracten zijn goed voor de spijsvertering en voor een normale maagfunctie. De perfecte ondersteuning bij maag-darmklachten en spijsverteringsklachten. Digestion complex Goldea Health Waarom Digestion Complex?
 • Het ondersteunt een gezonde spijsvertering en normale maagfunctie
 • Dit supplement is puur en zuiver, zonder toevoegingen
 • Hoge kwaliteit
 • Het zijn plantaardige capsules, dus geschikt voor veganisten
Digestion Complex is een verrijking op je dagelijkse routine en zal je maag en darmfunctie ondersteunen en je klachten verlichten.

Tip 5: Vraag om advies

Bijna iedereen heeft weleens een dag dat hij of zij een rommelende buik heeft. Belangrijk is dat wanneer je vaker last hebt van je buik, darmen of spijsvertering, je contact opneemt met een deskundige. Vraag bijvoorbeeld gratis advies aan. Onze orthomoleculair voedingsdeskundige, Cynthia neemt contact met je op. Doorbreek jij het taboe?

Conclusie

Op tijd de symptomen van maag-darmklachten herkennen en hier over durven praten of de juiste hulp inschakelen is cruciaal voor blije darmen en een goede gezondheid. Kijk vaker achterom, want jouw poep geeft een schat aan informatie. Dit zal je wel zelf moeten onderzoeken, want anders spoel je dagelijks een bron van informatie door. Eet meer vezels, want dit is de voedingsbron van je darmen en tot slot. Durf te praten en te delen, want heel eerlijk. Poepen is doodnormaal en we doen het allemaal!