Voor 16:00 uur besteld = volgende werkdag in huis

Leestijd: 2 minuten

Buikpijn Opgeblazen Buik? 5 Krachtige tips onthuld

Wij begrijpen maar al te goed hoe vervelend het kan zijn om last te hebben van buikpijn/ opgeblazen buik. Deze symptomen kunnen je dagelijks leven beïnvloeden en je energiepeil naar beneden halen. Maar maak je geen zorgen, want we hebben vijf krachtige tips samengesteld om je te helpen deze ongemakken te verlichten en je weer goed te voelen.

Direct naar:

Wat is een opgeblazen buik?

Een opgeblazen buik is een veelvoorkomend probleem waar veel mensen mee te maken krijgen. Het gaat gepaard met een gevoel van volheid, spanning en uitrekking in de buikstreek. Soms kan het ook samengaan met buikpijn, gasvorming en een onregelmatige stoelgang. Het kan erg ongemakkelijk zijn en je dagelijkse activiteiten belemmeren.

Wat is de oorzaak? Buikpijn opgeblazen buik

Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor een opgeblazen buik. Eén mogelijke oorzaak is een afwijkende darmflora, waarbij de balans tussen goede en slechte bacteriën verstoord is. Andere mogelijke oorzaken zijn overgroei van gisten zoals candida, darmparasieten, overconsumptie van zetmeel, intolerantie voor gluten of melksuiker, een stijging van histamine door een enzymtekort, het gebruik van maagzuurremmers, en ontstekingen in de darmen.

Hoe kom je van buikpijn en een opgeblazen buik af?

 1. Supplementen buikpijn opgeblazen buik
  • Ons speciale Darm Support Pack is ontworpen om je darmen te verzorgen en de symptomen van buikpijn en een opgeblazen buik te verlichten. Dit pakket bevat vier verschillende supplementen die gericht zijn op het ondersteunen van je darmgezondheid.
buikpijn opgeblazen buikbuikpijn opgeblazen buik
 1. Eet niet te snel en kauw goed
  • Een eenvoudige, maar effectieve tip is om langzaam te eten en goed te kauwen (minimaal 15x per hap). Hierdoor geef je je spijsvertering de tijd om voedsel op de juiste manier af te breken, waardoor de kans op een opgeblazen gevoel vermindert.
 2. Zorg voor een vezelrijk dieet
  • Vezels zijn onmisbaar voor een gezonde spijsvertering. Ze helpen bij het bevorderen van een regelmatige stoelgang en het voorkomen van constipatie. Zorg ervoor dat je voldoende vezelrijk voedsel eet, zoals volle granen, groenten, fruit en peulvruchten.
 3. Drink voldoende water
  • Voldoende hydratatie is belangrijk voor een gezonde spijsvertering en het voorkomen van een opgeblazen gevoel. Drink dagelijks voldoende water om je lichaam gehydrateerd te houden en afvalstoffen goed af te voeren.
 4. Beweeg elke dag 20 minuten

  • Regelmatige lichaamsbeweging stimuleert de darmmotiliteit (de beweging van je darmen) en bevordert een gezonde spijsvertering. Maak er een gewoonte van om dagelijks minstens 20 minuten te bewegen, zoals wandelen, fietsen of yoga.
 5. Eet minder vet en suiker
  • Voedingsmiddelen die rijk zijn aan verzadigde vetten en toegevoegde suikers kunnen de spijsvertering vertragen en bijdragen aan een opgeblazen gevoel. Probeer het gebruik van deze voedingsmiddelen te verminderen en kies in plaats daarvan voor gezondere opties.
 6. Matig cafeïne-inname
  • Cafeïnehoudende dranken zoals koffie en sommige frisdranken kunnen de spijsvertering stimuleren en een opgeblazen gevoel veroorzaken. Probeer je cafeïne-inname te matigen en zoek naar alternatieven zoals kruidenthee, decaf of probeer eens een golden milk (super gezond).
  • Extra tip: drink geen koffie en cafeïne meer na 14:00 in de middag.

Overige tips buikpijn opgeblazen buik

Naast bovenstaande tips zijn er nog enkele aanvullende leefstijl aanpassingen die kunnen helpen bij het verminderen van buikpijn opgeblazen buik:
 • Vermijd het eten van grote maaltijden vlak voor het slapengaan.
  • Eet liever niet meer na 20:00.
 • Beperk stressfactoren, omdat stress invloed kan hebben op je spijsvertering.
 • Probeer voedselintoleranties of allergieën te identificeren en vermijd voedingsmiddelen die problemen veroorzaken.
 • Raadpleeg een orthomoleculair therapeut voor persoonlijk advies en een op maat gemaakt behandelplan.
Binnenkort beschikbaar: Let’s Talk About Sh*t - Alles wat je moet weten over darmgezondheid. We zijn ook verheugd om een kleine teaser te geven van ons aankomende e-book: "Let’s Talk About Sh*t". Dit informatieve e-book behandelt alles wat je moet weten over darmgezondheid. We delen diepgaande kennis, praktische tips en aanbevelingen om je darmgezondheid te verbeteren en spijsverteringsproblemen te verminderen. Blijf op de hoogte voor de release van ons e-book en ontdek hoe je jouw darmgezondheid kunt optimaliseren.

Conclusie

Buikpijn en een opgeblazen buik kunnen behoorlijk hinderlijk zijn, maar met de juiste aanpak kun je deze ongemakken verminderen. Met de juiste aanpassingen in je dieet, levensstijl en de ondersteuning van supplementen zoals het Darm Support Pack, kun je op weg zijn naar een gezondere spijsvertering, buikpijn en een opgeblazen buik achter je laten. Onthoud dat het belangrijk is om naar je lichaam te luisteren en indien nodig professioneel advies in te winnen. Raadpleeg een orthomoleculair therapeut of gezondheidsprofessional om een gepersonaliseerd behandelplan op maat te krijgen dat past bij jouw specifieke situatie en behoeften. Dit kan bij ons: bij Goldea Health kun je gratis advies krijgen van onze orthomoleculair voedingsdeskundige. Bronnen:
 • Bron 1 buikpijn opgeblazen buik: "Effect of Probiotics on Gut Microbiota: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials" (2018) - Deze meta-analyse onderzoekt het effect van probiotica op de darmflora en de potentieel gunstige effecten op spijsverteringsproblemen zoals een opgeblazen buik.
 • Bron 2 buikpijn opgeblazen buik: "Dietary Fiber and the Human Gut Microbiota: Application of Evidence Mapping Methodology" (2020) - Dit artikel onderzoekt de relatie tussen voedingsvezels en de samenstelling van de darmflora, en hoe een vezelrijk dieet kan bijdragen aan een gezonde spijsvertering en het verminderen van een opgeblazen gevoel.
 • Bron 3 buikpijn opgeblazen buik: "The Role of Physical Activity in Gastrointestinal Motility and Symptoms" (2018) - Deze review onderzoekt de relatie tussen lichamelijke activiteit en gastro-intestinale motiliteit, en hoe regelmatige beweging kan helpen bij het verbeteren van de spijsvertering en het verminderen van symptomen zoals buikpijn.