Voor 16:00 uur besteld = volgende werkdag in huis

Leestijd: 5 minuten

Veilig zonnen: 8 zonnetraining tips

Wij begrijpen hoe belangrijk het is om veilig van de zon te genieten, vooral als je snel verbrandt, lekker bruin wilt worden of je voorbereidt op een welverdiende vakantie.

Vaak denken we dat we enthousiast moeten smeren met zonnebrand, maar is dat eigenlijk wel zo gezond?

Steeds vaker zien we een vitamine D-tekort, zelfs in de zomer.

Met onze zonnetraining tips kun je je huid op een natuurlijke manier laten wennen aan de zon en deze er beter tegen bestand maken. Dus laten we samen ontdekken hoe we dit het beste kunnen aanpakken.

1. Bouw het op

Het begint allemaal met het rustig opbouwen van je zonnetraining.

Begin al vroeg in de lente, door iedere ochtend vroeg wat zon mee te pakken. Dit is niet alleen super fijn voor je bioritme, maar het helpt je huid ook om aan de zon te wennen.

Door elke dag een beetje zonlicht op te vangen, creëer je een natuurlijke bescherming. Pas je zonnetraining aan op je huidtype, kleurfase en de UV-index.

Check de UV-index hier om te weten wanneer je het beste naar buiten kunt gaan.

2. De juiste timing

Een van de belangrijkste zonnetraining tips is de juiste timing.

Tijdens warm en zonnig zomerweer is het verstandig om alleen tot 11.00 uur en na 16.00 uur in de volle zon te gaan.

Zoek in de tussentijd de schaduw op, want tussen 12.00 en 15.00 uur is de zon het schadelijkst.

Met warm zomerweer is twintig minuutjes in de volle zon vaak al voldoende. Vergeet niet om rustdagen in te bouwen zodat je huid kan herstellen. 

3. Beschermende kleding

Soms heb je geen keuze en moet je op het heetst van de dag de deur uit. In dat geval raden we aan om beschermende kleding te dragen.

Een hoed en een luchtig shirt met lange mouwen kunnen je helpen om veilig te zonnen zonder direct blootgesteld te worden aan te veel UV-stralen. 

4. Veilig zonnen met natuurlijke zonnebrand

Veilig zonnen betekent ook veilige zonnebrand gebruiken.

Er zijn talloze natuurlijke zonnebrand merken. Welke wij graag gebruiken zijn:

Deze merken bevatten geen schadelijke chemicaliën en zijn vaak beter voor je huid en het milieu. Denk aan ingrediënten zoals vitamine E, groene thee, kokosolie, calendula en zinkoxide, die een fysieke barrière vormen tegen de zon.

Door te kiezen voor natuurlijke zonnebrandmiddelen kun je genieten van de zon zonder je zorgen te maken over schadelijke stoffen. En ook heel belangrijk deze producten zijn ook biologisch afbreekbaar en veilig voor koraalriffen. Voor als je het interessant vindt: hier een inspirerende docu op Netflix: Chasing Coral.

5. Astaxanthine: de krachtige antioxidant

Dan een tip die echt niet mag ontbreken: Astaxanthine, is een carotenoïde geproduceerd door algen en plankton, het biedt volgens onderzoek een natuurlijke bescherming tegen de zon (zie onderzoek 1).

Wist je dat flamingo's hun rozerode kleur aan deze wonderlijke stof te danken hebben?

Over Astaxanthine: in meerdere wetenschappelijke onderzoeken en artikelen zijn tal van voordelen bewezen.

Een van de voordelen van astaxanthine is dat het kan worden ingezet voor anti-aging, omdat het zichtbare tekenen van het ouder worden vermindert. Daarnaast helpt het de elasticiteit en zachtheid van de huid te behouden, waarmee het bijdraagt aan natuurlijke huidverjonging.

Maar dat is nog niet alles! Onderaan de blog deel ik een aantal wetenschappelijke onderzoeken. Zoals de invloed van astaxanthine en bescherming tegen de schadelijke effecten van de zon, zodat je zelf de bevindingen kunt lezen.

Wil je meer weten over astaxanthine? Lees dan deze blog.

Supplementen advies:

1: Start met het nemen van astaxanthine minstens twee weken voordat je begint met intensieve blootstelling aan de zon. Dit geeft je lichaam de tijd om de antioxidanten op te nemen en je huid voor te bereiden.

2: Neem de  liquid capsule elke dag op hetzelfde tijdstip, bij voorkeur tijdens een maaltijd die wat vet bevat. Astaxanthine is vetoplosbaar en wordt beter opgenomen met voedsel.

Voorbeeldschema:

Week 1-2: Start met 1x per één liquid capsule van 80 mg bij het ontbijt.
Week 3-4: De dosering blijft hetzelfde en begin met 10-15 minuten blootstelling aan de zon in de ochtend of late namiddag.
Week 5 en verder:
Verhoog de blootstelling aan de zon geleidelijk met 5-10 minuten per week, afhankelijk van hoe goed je huid reageert. 

6. Eet zo puur mogelijk

Wat je eet, heeft een grote invloed op hoe goed je huid bestand is tegen de zon.

Eet daarom zo puur mogelijk: groenten, fruit, noten, zaden, vlees, vis en voldoende antioxidanten. Deze voedingsmiddelen helpen je lichaam om beter om te gaan met de schadelijke effecten van de zon.

Uit studies blijkt dat antioxidanten zoals vitamine C en E, beta-caroteen en omega-3 vetzuren een beschermende rol spelen bij de gezondheid van de huid. 

Voeding werkt van binnenuit en zorgt ervoor dat je huid gezond en stralend blijft.

7. Volg de experts

Er is veel te leren over zonnetraining en veilig zonnen.

Volg daarom experts op dit gebied zoals Lars van den Nieuwenhoff en Frank Veldman. Lars heeft een inspirerende podcast bij Kukuru waar hij tips en inzichten deelt over zonnetraining en gezondheid. Frank Veldman is actief op Instagram en deelt waardevolle informatie en gratis zonnetraining gids.

Door deze experts te volgen, blijf je op de hoogte van de nieuwste tips en tricks om op een veilige manier van de zon te genieten.

8. Mocht je toch nog verbranden...

Ondanks alle voorzorgsmaatregelen kan het gebeuren dat je toch verbrandt.

Het is dan belangrijk om je huid goed te behandelen. Begin met het koelen van de huid met een koude (hand)doek of neem een lauwe douche. Dit helpt de hitte uit je huid te trekken en vermindert de pijn.

Smeer vervolgens je huid in met pure aloë vera. Deze natuurlijke gel haalt snel de brand uit de huid en verkoelt. Aloë vera staat bekend om zijn genezende eigenschappen en helpt de huid sneller te herstellen.

Conclusie

Met deze zonnetraining tips kun je op een natuurlijke en veilige manier van de zon genieten. Dus nog 1 keer (de karcht van herhaling).

 • Bouw je blootstelling aan de zon langzaam op.
 • Kies de juiste tijdstippen.
 • Draag beschermende kleding.
 • Gebruik natuurlijke zonnebrandmiddelen.
 • Vergeet niet om je de kracht van antioxidanten te benutten vanuit je voeding.
 • Slik alvast Astaxanthine voor een extra boost.
 • Volg experts om op de hoogte te blijven van de beste zonnetraining tips.
 • En mocht je toch verbranden, behandel je huid dan goed aloë vera.

Veilig zonnen is mogelijk als je weet hoe je je huid op de juiste manier kunt beschermen. Deel je ervaringen en tips in de reacties – we horen graag van je. Happy tanning!

Heb jij nog vragen?

Heb je nog vragen na het lezen van deze blog? Aarzel niet om bij ons gratis en op maat gemaakt advies aan te vragen of neem direct contact met ons op. Ons toegewijde team staat klaar! Ben je op zoek naar meer inspiratie? Breng gerust een bezoekje aan onze Instagram-pagina of bekijk onze overige recepten, blogs voor een overvloed aan gezonde en smakelijke ideeën. We delen graag kennis en tips om jouw welzijn naar een hoger niveau te tillen!

 

Bronnen:

1. Tominaga, K., Hongo, N., Karato, M., & Yamashita, E. (2017). Cosmetic benefits of astaxanthin on humans subjects. Acta Biochimica Polonica, 64(3), 507-511. Dit onderzoek richt zich op de cosmetische voordelen van astaxanthine, waaronder de bescherming van de huid tegen schadelijke effecten van UV-straling.

2. Lyons, N. M., & O'Brien, N. M. (2002). Modulatory effects of an algal extract containing astaxanthin on UVA-irradiated cells in culture. Journal of Dermatological Science, 30(1), 73-84. Dit onderzoek onderzoekt de beschermende effecten van astaxanthine tegen schade veroorzaakt door UVA-straling op cellen in kweek.

3. Kidd, P. (2011). Astaxanthin, cell membrane nutrient with diverse clinical benefits and anti-aging potential. Alternative Medicine Review, 16(4), 355-364. Dit artikel vat verschillende onderzoeken samen die de diverse klinische voordelen van astaxanthine ondersteunen, waaronder zijn antioxidantwerking en potentiële anti-verouderingseffecten.

Extra onderzoeken:

 1. Protective effects of astaxanthin on skin: Recent scientific evidence, possible mechanisms, and potential indications. J Cosmet Dermatol 2020 Jan;19(1):22-27.
 2. Anti-inflammatory action of astaxanthin and its use in the treatment of various diseases. Biomed Pharmacother 2022 Jan:145:112179.
 3. Donà G et al., Effect of astaxanthin on human sperm capacitation. Mar Drugs. 2013; 11(6): 1909-19.
 4. Comhaire FH et al., Combined conventional/ antioxidant "Astaxanthin" treatment for male infertility: a double blind, randomized trial. Asian J. Androl 2005; 7(3): 257-62.
 5. Jabarpour M et al., Astaxanthin treatment ameliorates ER stress in polycystic ovary syndrome patients: a randomized clinical trial. Scientific Reports 2023; 13.
 6. Astaxanthin and its Effects in Inflammatory Responses and Inflammation-Associated Diseases: Recent Advances and Future Directions.Molecules 2020 Nov 16;25(22):5342.
 7. Biological and neurological activities of astaxanthin (Review). Mol Med Rep 2022 Oct;26(4):300.
 1. Protective effects of astaxanthin on skin: Recent scientific evidence, possible mechanisms, and potential indications. J Cosmet Dermatol 2020 Jan;19(1):22-27.
 2. Anti-inflammatory action of astaxanthin and its use in the treatment of various diseases. Biomed Pharmacother 2022 Jan:145:112179.
 3. Donà G et al., Effect of astaxanthin on human sperm capacitation. Mar Drugs. 2013; 11(6): 1909-19.
 4. Comhaire FH et al., Combined conventional/ antioxidant "Astaxanthin" treatment for male infertility: a double blind, randomized trial. Asian J. Androl 2005; 7(3): 257-62.
 5. Jabarpour M et al., Astaxanthin treatment ameliorates ER stress in polycystic ovary syndrome patients: a randomized clinical trial. Scientific Reports 2023; 13.
 6. Astaxanthin and its Effects in Inflammatory Responses and Inflammation-Associated Diseases: Recent Advances and Future Directions.Molecules 2020 Nov 16;25(22):5342.
 7. Biological and neurological activities of astaxanthin (Review). Mol Med Rep 2022 Oct;26(4):300.