Voor 16:00 uur besteld = volgende werkdag in huis

Leestijd: 5 minuten

 

Wij, Goldea Health, zijn gepassioneerd over het alles rondom het bevorderen van je gezondheid. Nu willen we graag het belang van bevolkingsonderzoeken voor vrouwen bespreken, met een speciale focus op mammografie en alternatieve methoden zoals thermografie. We delen ook waardevolle supplementen en gezondheidsadviezen die kunnen bijdragen aan een betere bescherming en ondersteuning van je lichaam. 

Disclaimer:

Luister altijd naar je lichaam en gevoel. Onze adviezen zijn bedoeld om te informeren en inspireren, maar vervang nooit professioneel medisch advies. Raadpleeg bij gezondheidsklachten altijd een arts of specialist. Wij delen puur onze kijk en inzichten op dit onderwerp.

Bevolkingsonderzoek borstkanker: Wat, waarom en hoe?

Eén op de zeven vrouwen in Nederland krijgt te maken met borstkanker.

Daarom krijgen alle vrouwen van 50 tot 75 jaar een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek borstkanker. Vanuit de visie: hoe eerder we borstkanker ontdekken, des te groter de kans op een minder ingrijpende behandeling.

Maar wat houdt dit onderzoek precies in?

Tijdens een bevolkingsonderzoek borstkanker wordt een mammografie uitgevoerd.

Dit is een röntgenfoto van de borsten die helpt bij het opsporen van afwijkingen. Een methode die al jaren lang wordt gebruikt, maar is dit wel de meest effectieve methode? Zijn er ook alternatieven die het overwegen waard zijn?

Wat is het alternatief?: Mammografie VS thermografie

Mammografie is een veelgebruikte methode voor het detecteren van borstkanker, maar het is niet zonder nadelen. Het kan ongemakkelijk zijn omdat de borsten worden samengedrukt en er wordt straling gebruikt. Daarom zijn wij op onderzoek uitgegaan. Hier komt thermografie als alternatief in beeld.

Wat is thermografie?

Thermografie maakt gebruik van infraroodcamera's om de temperatuur van de huid te meten. Dit kan helpen bij het opsporen van abnormale weefselgroei, omdat kankercellen vaak een hogere temperatuur hebben dan gezond weefsel. Het grote voordeel van thermografie is dat het geen straling gebruikt en geen compressie van de borsten vereist.

Bij Goldea Health geloven we in het verkennen van alle mogelijke opties voor onze gezondheid. Daarom vertellen we ook over thermografie als alternatief voor mammografie. Voor meer informatie kun je een kijkje nemen bij De Groene Zuster, een hoog aangeschreven instantie die gespecialiseerd is in thermografie.

Supplementen voor een optimale gezondheid

Naast screeningsmethoden, kunnen bepaalde supplementen een waardevolle rol spelen in de ondersteuning van onze gezondheid en preventie van ziekten.

Hier zijn enkele aanbevelingen:

Vegan omega 3

Omega-3-vetzuren staan bekend om hun ontstekingsremmende eigenschappen.

Chronische ontstekingen kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van kanker, dus het verminderen van ontstekingen kan helpen bij het verlagen van dit risico.

Astaxanthine

Astaxanthine is 6000 keer sterker dan vitamine C. Het biedt een uitstekende bescherming tegen oxidatieve stress, wat belangrijk is voor de algehele gezondheid en kan bijdragen aan de preventie van ziekten.

Curcumine C3-Extra

Curcumine, het actieve bestanddeel van kurkuma, is ook een sterke antioxidant en heeft ontstekingsremmende eigenschappen. Het ondersteunt de lever bij het ontgiften en kan helpen bij het afvoeren van schadelijke stoffen uit het lichaam.

Vitamine D3

Uit onderzoek blijkt dat een hoge waarde van vitamine D, meer dan 160 nmol/L, gunstig kan zijn tegen borstkanker. Vitamine D speelt een cruciale rol in het immuunsysteem.

Symptomen en onderzoeken

Hoewel we geen specifieke supplementen aanbevelen voor baarmoederkanker, is het belangrijk om alert te zijn op symptomen zoals onverwachte bloedingen buiten de reguliere cyclus en pijn in de onderbuik. Deze kunnen wijzen op aandoeningen zoals vleesbomen of HPV. Bij deze symptomen is het cruciaal om direct een uitstrijkje en een echo te laten maken voor verdere diagnostiek.

Zelfonderzoek

Het is ook belangrijk om zelf je borsten regelmatig te onderzoeken. Zelfonderzoek kan helpen bij het vroegtijdig opsporen van veranderingen of knobbels. Hier zijn enkele stappen voor effectief zelfonderzoek:

  1. Kijk en vergelijk: Sta voor een spiegel met je armen naast je lichaam en kijk naar je borsten. Let op veranderingen in grootte, vorm, kleur of textuur.
  2. Handen omhoog: Hef je armen boven je hoofd en kijk opnieuw naar je borsten.
  3. Voelen in de douche: Gebruik de kussentjes van je vingers om je borsten af te tasten terwijl je rechtop staat. Maak kleine, ronde bewegingen en dek het hele borstgebied af.
  4. Liggend voelen: Ga liggen en voel opnieuw je borsten, gebruik hierbij dezelfde techniek als staand.

Tip: doe dit wekelijks onder de douche.

Voor een gedetailleerde instructie kun je de gids voor zelfonderzoek bekijken op de website van Borstkanker.nl.

Conclusie

We willen vrouwen empoweren om proactief om te gaan met hun gezondheid.

Bevolkingsonderzoeken zoals mammografie en thermografie spelen een belangrijke rol in de vroege detectie van borstkanker. Daarnaast kunnen supplementen zoals omega-3, astaxanthine, curcumine en vitamine D helpen bij het ondersteunen van je algehele gezondheid en het verminderen van risico's.

Onthoud dat je zelf de controle hebt over je gezondheid.

  • Wees alert op veranderingen.
  • Voer regelmatig zelfonderzoek uit.
  • Aarzel niet om medische hulp in te schakelen wanneer nodig. 

Heb jij nog vragen?

Voor verdere begeleiding en advies raden we aan om contact op te nemen met onze orthomoleculair therapeut, zodat je het meeste uit je gezondheid kunt halen en gratis en op maat gemaakt advies krijgt. Breng een bezoekje aan onze Instagram-pagina voor extra inspiratie. Ontdek gezonde recepten, blogs en een overvloed aan ideeën om jouw welzijn naar een hoger niveau te tillen. We delen graag kennis en tips met jou!

Of abonneer je op onze nieuwsbrief voor de nieuwste tips en inzichten!

Bronnen

Over vitamine D en borstkanker

  1. Garland CF, Gorham ED, Mohr SB, et al. Vitamin D and prevention of breast cancer: pooled analysis. J Steroid Biochem Mol Biol. 2007;103(3-5):708-711. doi:10.1016/j.jsbmb.2006.12.007

  2. Chen P, Li M, Gu X, et al. Higher blood 25(OH)D level may reduce the breast cancer risk: evidence from a Chinese population based case-control study and meta-analysis of the observational studies. PLoS One. 2013;8(1). doi:10.1371/journal.pone.0049312

  3. Smith-Warner SA, Spiegelman D, Yaun SS, et al. Intake of fruits and vegetables and risk of breast cancer: a pooled analysis of cohort studies. JAMA. 2001;285(6):769-776. doi:10.1001/jama.285.6.769