Leestijd: 6 minuten
Vandaag duiken we in een onderwerp dat velen van ons raakt: paniekaanvallen. Als je ooit een paniekaanval hebt gehad, weet je hoe angstaanjagend en verlammend het kan zijn.
Maar no worries, er zijn manieren om hiermee om te gaan, snelle en effectieve tips. Wij staan klaar om je daarbij te helpen.
Wat is een paniekaanval?
Een paniekaanval is een plotselinge en intense ervaring van angst die gepaard gaat met lichamelijke symptomen zoals:
- Een snelle hartslag
- Zweten
- Duizeligheid
- Trillen
Deze aanvallen kunnen overal en op elk moment optreden, vaak zonder duidelijke aanleiding. Het verschil tussen een angstaanval en een paniekaanval is dat een paniekaanval vaak abrupt begint en van korte duur is, terwijl een angstaanval geleidelijker opbouwt en langer kan aanhouden.
Symptomen van een paniekaanval
Hier boven gaf ik al een aantal symptomen aan, maar het herkennen van de symptomen van een paniekaanval vind ik erg belangrijk om er effectief mee om te gaan. Typische symptomen zijn onder andere:
- Een snelle hartslag
- Zweten
- Duizeligheid
- Trillen
- Kortademigheid
- Misselijkheid
- Tintelingen in handen en voeten
Als je deze symptomen ervaart, is het belangrijk om te onthouden dat ze tijdelijk zijn en meestal binnen 10 tot 30 minuten afnemen.Een mooie mantra is: This too shall pass. Deze krachtige zin herinnert ons eraan dat alle moeilijke momenten tijdelijk zijn en uiteindelijk voorbijgaan.
Hoe kom je het snelst van een paniekaanval af?
Wanneer een paniekaanval toeslaat, wil je natuurlijk zo snel mogelijk een oplossing. Ook is het handig om te weten wat je kunt doen als je een paniekaanval hebt, of als iemand in jouw omgeving een paniekaanval ervaart.
Hier zijn enkele technieken/tools die je kunt toepassen:
-
Adem rustig: Concentreer je op je ademhaling. Adem (3 seconden) langzaam in door je neus en adem langzaam uit (6 seconden) door je mond. Dit helpt je hartslag te verlagen en je lichaam te kalmeren.
-
Verleg je aandacht: Doe iets dat je afleidt van je paniekgevoelens. Ga even naar buiten, maak een korte wandeling of praat met iemand die je vertrouwt.
-
Grounding: Dit betekent dat je jezelf helpt om je te concentreren op het heden door je zintuigen te gebruiken. Bijvoorbeeld, voel de textuur van een object in je hand, luister naar omgevingsgeluiden of focus op een specifieke geur. Focus bijvoorbeeld op de plekken van je lichaam die de stoel of bank aanraken.
-
Blijf kalm: Paniek over de paniekaanval zelf kan de situatie verergeren. Probeer rustig te blijven en te accepteren wat er gebeurt.
-
Ademhalingsoefeningen: Zoals eerder genoemd, helpen langzame en diepe ademhalingen om je lichaam te kalmeren.
-
Praat erover: Het delen van je gevoelens met iemand die je vertrouwt kan een grote steun zijn.
-
Gebruik ontspanningstechnieken: Denk aan meditatie, yoga of andere vormen van mindfulness die je kunnen helpen ontspannen.
-
Vermijd cafeïne en suiker: Deze kunnen je symptomen verergeren. Kies liever voor kalmerende theeën zoals kamille of valeriaan.
Een paniekaanval duurt meestal tussen de 10 en 30 minuten. Hoewel deze aanvallen kort zijn, kunnen ze erg intens zijn. Het is belangrijk om je ervan bewust te zijn dat de symptomen zullen afnemen en dat je weer rustig zult worden.
Verschil tussen een angstaanval en een paniekaanval
Hoewel de termen vaak door elkaar worden gebruikt, zijn er verschillen tussen een angstaanval en een paniekaanval. Een angstaanval is vaak gerelateerd aan een specifieke stressfactor en kan langer aanhouden, terwijl een paniekaanval plotseling en zonder duidelijke trigger kan optreden, maar korter duurt.
Hoe kom ik van mijn paniekaanvallen af?
Het aanpakken van paniekaanvallen vereist een combinatie van zelf dingen aanpassen en de juiste professionele hulp.
Hier zijn een aantal stappen die je kunt nemen:
-
Leefstijlveranderingen: Zorg voor voldoende slaap, eet gezond en beweeg regelmatig. Dit helpt je lichaam en geest om beter om te gaan met stress. Lees hier onze ontspanning blogs: klik hier
-
Stressmanagement: Leer effectieve manieren om met stress om te gaan, zoals tijdmanagement, ontspanningstechnieken en hobby's die je plezier brengen.
-
Therapie: Cognitieve gedragstherapie (CGT) is effectief gebleken bij het behandelen van paniekaanvallen. Een therapeut kan je helpen om negatieve denkpatronen te herkennen en te veranderen.
-
Orthomoleculaire geneeskunde: Bij Goldea Health geloven we in de kracht van voeding en supplementen om je gezondheid te ondersteunen (het totale plaatje).
-
Supplementen: Magnesium, vitamine B12-complex en omega-3 vetzuren kunnen helpen om je zenuwstelsel te kalmeren en paniekaanvallen te verminderen.
Wat te doen: iemand in jouw omgeving heeft een paniekaanval
Als je ziet dat iemand in jouw omgeving een paniekaanval heeft, is het belangrijk eerst te begrijpen wat er aan de hand is.
Hier zijn enkele manieren waarop je kunt helpen:
-
Blijf rustig: Jouw kalmte kan de ander helpen om ook rustiger te worden.
-
Adem met hen mee: Help de persoon om hun ademhaling te reguleren door samen ademhalingsoefeningen te doen.
-
Bied een afleiding: Probeer de persoon te betrekken in een gesprek of een activiteit die hun aandacht afleidt van de paniek.
-
Wees er voor hen: Laat de persoon weten dat je er voor hen bent en dat ze niet alleen zijn.
Conclusie
Het ervaren van een paniekaanval kan beangstigend en overweldigend zijn, maar met de juiste technieken en ondersteuning kun je leren om ermee om te gaan. Onthoud dat je niet alleen bent en dat er hulp beschikbaar is. Door je leefstijl aan te passen, stress te beheren en eventueel professionele hulp in te schakelen, kun je de controle over je leven terugkrijgen. Bij Goldea Health staan we klaar om je te ondersteunen op jouw weg naar een gezonder en gelukkiger leven zonder paniekaanvallen.
Heb jij nog vragen?
Heb je nog vragen na het lezen van deze blog? Aarzel niet om bij ons gratis en op maat gemaakt advies aan te vragen of neem direct contact met ons op. Ons toegewijde team staat klaar! Ben je op zoek naar meer inspiratie? Breng gerust een bezoekje aan onze Instagram-pagina of bekijk onze overige recepten, blogs voor een overvloed aan gezonde en smakelijke ideeën. We delen graag kennis en tips om jouw welzijn naar een hoger niveau te tillen!