Voor 16:00 uur besteld = volgende werkdag in huis

Leestijd: 5 minuten

 

PMS zelftest + 5 gouden tips om er vanaf te komen.

Deze blog en PMS zelftest is voor jou, als het:

Elke maand weer een emotionele achtbaan lijkt te zijn in de week vóór je menstruatie, gevuld met moodswings, duizeligheid, hartkloppingen, en een lijst van andere klachten die je het liefst zou willen vermijden.
Misschien herken je die momenten van prikkelbaarheid, pijnlijke borsten, nachtmerries, en een ongewenst opgezette buik. Het is alsof je door een storm van symptomen gaat, en we begrijpen dat het verwarrend kan zijn.

 

Wat is PMS?

Je bent niet alleen; velen delen jouw ervaring. Laten we duiken in de definitie van Premenstrueel Syndroom, afgekort als PMS. Dit is een hormonale aandoening die enkele dagen voor de menstruatie optreedt en doorgaans verdwijnt bij het begin van de menstruatie.

Ongeveer 4 procent van de vrouwen in de vruchtbare leeftijd ervaart regelmatig PMS-klachten. Het komt vaker voor bij vrouwen vanaf 30 jaar of na het krijgen van kinderen.

Laten we dieper ingaan op wat PMS nu precies inhoudt en hoe het van invloed is op vrouwen in verschillende levensfasen.

Symptomen van PMS

Moodswings, emotionele turbulentie, en fysieke ongemakken - PMS kan een uitdagende tijd zijn. Door de verschillende symptomen op fysiek, emotioneel en gedragsmatig niveau te begrijpen. Leer je wat jouw lichaam je probeert te vertellen.

Fysieke symptomen:

 • vermoeidheid
 • hartkloppingen
 • gezwollen/gevoelige borsten
 • opgeblazen buik
 • vocht vasthouden
 • hoofdpijn/migraine
 • constipatie of diarree
 • kramp
 • veranderende eetlust
 • spier- en gewrichtspijn
 • strakke pijnlijke huid
 • slaapproblemen

Mentaal/emotioneel:

 • plotselinge huilbuien
 • prikkelbaarheid
 • stemmingswisselingen
 • neerslachtigheid
 • depressieve gevoelens
 • angst
 • concentratieproblemen
 • agressie
 • vergeetachtigheid

Factoren die PMS verergeren

Dit zijn oorzaken die jou PMS kunnen veroorzaken:

 • Hormonale schommelingen: Veranderingen in geslachtshormonen, vooral progesteron, dragen bij aan PMS.
 • Levensstijl keuzes: Voeding, beweging, en slaappatronen beïnvloeden PMS-klachten; een ongebalanceerde levensstijl kan symptomen verergeren.
 • Stress: Hoge stressniveaus hebben een directe relatie met PMS, wat hormonale disbalans en intensere symptomen kan veroorzaken.
 • Progesteron tekort: Onvoldoende progesteron aanmaak in de tweede helft van de menstruatiecyclus verstoort de hormonale balans, met fysieke en mentale klachten tot gevolg.
 • Tekort aan vitaminen en mineralen: Gebrek aan vitamine B6, calcium en magnesium verergert PMS-klachten, omdat deze voedingsstoffen cruciaal zijn voor een gezonde hormoonbalans.

PMS zelftest

Laten we samen een snelle PMS-check doen. Met deze zelftest achterhaal je of PMS de oorzaak van jouw hormonale problemen is. 

PMS Check: 10 Korte Gesloten Vragen

 1. Ervaar je plotselinge stemmingswisselingen, vooral in de dagen voor je menstruatie?
 2. Heb je regelmatig last van fysieke symptomen zoals pijnlijke borsten en buikkrampen voorafgaand aan je menstruatie?
 3. Merk je een toename van prikkelbaarheid en angst in de premenstruele periode?
 4. Is er sprake van duizeligheid of hartkloppingen tijdens deze fase van je cyclus?
 5. Voel je je overmatig vermoeidheid voorafgaand aan je menstruatie?
 6. Ervaar je onverklaarbare nachtmerries in deze periode?
 7. Heb je opgemerkt dat je borsten gezwollen zijn tijdens de premenstruele dagen?
 8. Voelt je buik opgeblazen en ervaar je constipatie in de aanloop naar je menstruatie?
 9. Zijn hoofdpijnklachten frequenter en intenser rondom je menstruatie?
 10. Heb je gemerkt dat je eetlust en stemming fluctueren in de dagen voorafgaand aan je menstruatie?

Kan jij meerdere van deze vragen met 'ja' beantwoorden? Lees dan snel verder, want wij geven graag tips hoe je deze klachten kan verminderen.

Tips bij PMS-klachten

Nu we PMS beter begrijpen, laten we overgaan naar de praktische tips.

1. Rust nemen tijdens de menstruatie

Ontdek het geheim van een 'period retreat'. Gun jezelf extra slaap, warme baden, voetmassages, en vermijd krachttraining. Luister naar je lichaam, laat stress los en drink geen alcohol tijdens je menstruatie.

En ja, spa rood of kombucha in een wijnglas kan ook een traktatie zijn.

2. Loslaten van negatieve gedachten

Menstrueren is een grote schoonmaak, ook op emotioneel niveau. Laat negatieve gedachten los en accepteer dat je in deze periode wat minder energie hebt.

3. Gebruik een menstruatie-app

Meten is weten, dit is de sleutel. Ontdek wanneer je eisprong plaatsvindt en wanneer je menstruatie nadert. Plan vooruit en beheer je agenda om de ups en downs van je cyclus beter te begrijpen.

4. Warmte verlicht de pijn

Een warme kruik, verwarmend eten, dikke sokken en magnesiumbaden kunnen helpen om pijn te verlichten en een warme baarmoeder te bevorderen. Zorg goed voor jezelf tijdens deze periode.

5. Voeding = key

Minder geraffineerde koolhydraten en verminder cafeïne om je hormonen in balans te houden.

Supplementen voor PMS

1: Omega-3 voor oestrogeenrecycling Omega-3-vetzuren spelen een cruciale rol bij het bevorderen van detoxificatie en het recyclen van oestrogeen in het lichaam. Met name EPA en DHA. Kies voor een hoogwaardig omega-3-supplement, bekijk 

2: Multivitamine voor je algehele gezondheid Een uitgebalanceerde multivitamine is essentieel voor het handhaven van een optimale gezondheid. Het voorziet het lichaam van belangrijke vitaminen en mineralen die mogelijk tekortschieten in de voeding. Daarom nemen wij allemaal dagelijks deze Vegan Multi.

3: Hormone Balance Supplement Specifiek ontworpen om hormonale balans te ondersteunen, biedt dit supplement een gerichte aanpak voor het verminderen van PMS-symptomen. Ontdek de voordelen van het #13 Hormone Balance voor een gezondere hormonale functie.

Samenvatting

We hopen dat je weer veel hebt geleerd uit deze blog. Weet dat onze hormonen voor ons werken en echt niet tegen ons. Ook al voelt het misschien andersom. Met een snelle PMS-check en vijf waardevolle tips, inclusief zelfzorg en supplementen, ben je beter gewapend om met PMS-klachten om te gaan. Laat ons vooral weten welke tips bij jou hebben geholpen. Succes!

Heb jij nog vragen?

Onze orthomoleculair therapeut staat klaar om al jouw vragen te beantwoorden. Aarzel niet om gratis en op maat gemaakt advies bij ons aan te vragen. We begrijpen dat elke vrouw uniek is, en jouw welzijn is onze prioriteit. Breng een bezoekje aan onze Instagram-pagina voor extra inspiratie. Ontdek gezonde recepten, blogs en een overvloed aan ideeën om jouw welzijn naar een hoger niveau te tillen. We delen graag kennis en tips met jou!