Voor 16:00 uur besteld = volgende werkdag in huis

Leestijd: 6 minuten

Bij Goldea Health geloven we in de kracht van natuurlijke producten, en gember is daar een schitterend voorbeeld van. Van gember shots tot gember thee, deze veelzijdige knol heeft zich inmiddels stevig genesteld in ons Westerse eetpatroon. Maar wat is gember eigenlijk, en wat maakt het zo bijzonder?

In deze blog gaan we dieper in op de oorsprong, gezondheidseffecten, bereidingstips en nog veel meer. Hier is alles wat je moet weten over gember!

Wat is gember?

Gember is de wortelknol van de plant Zingiber officinale, afkomstig uit Zuidoost-Azië. Tegenwoordig wordt gember in bijna alle tropische gebieden gekweekt, met meer dan 50 verschillende soorten, elk met unieke geuren en smaken. De scherpere variëteiten komen vaak uit Afrika, terwijl de mildere gember uit China veelvuldig in de keuken wordt gebruikt.

Historisch gezien is gember al duizenden jaren een waardevol kruid. De oude Grieken en Romeinen kenden gember al, en de Romeinen namen het mee naar Engeland. Later brachten de Spanjaarden het naar Amerika. Deze lange geschiedenis van gebruik laat zien hoe gewaardeerd gember is om zijn smaak en gezondheidsvoordelen.

Is gember gezond?

Ja, gember is ongelooflijk gezond!

Het bevat hoge concentraties antioxidanten en heeft tal van voordelen voor je gezondheid. De actieve stoffen in gember, zoals gingerol en shogaol, zijn verantwoordelijk voor veel van de geneeskrachtige eigenschappen. 

Dit zijn enkele belangrijke gezondheidsvoordelen van gember:

1. Gember stimuleert je spijsvertering

Gemberthee kan je maag- en darmstelsel aanzienlijk verbeteren. Het stimuleert de alvleesklier om spijsverteringsenzymen aan te maken die helpen bij het afbreken van suikers en vetten. Ook de speekselproductie en gal- en maagsappen krijgen een boost door gember. Dit alles helpt je maaginhoud sneller naar je darmen te bewegen, wat kan bijdragen aan het verminderen van een opgeblazen gevoel.

Bovendien verbetert gember de peristaltiek in je darmen, wat zorgt voor een betere stoelgang.

Drink dagelijks 1-2 kopjes gemberthee voor optimale voordelen.

2. Gember helpt tegen misselijkheid

Een van de bekendste voordelen van gember is dat het effectief is tegen misselijkheid, vooral tijdens de zwangerschap en bij reisziekte. Studies tonen aan dat gember helpt om de symptomen van misselijkheid te verminderen.

Een tip: als je je misselijk voelt, kun je een stukje gember achter je oor plakken. De werkzame stoffen dringen door de dunne huid achter je oor en helpen zo om de misselijkheid te verlichten.

3. Gember reinigt je lichaam

Gember heeft een krachtige zuiverende werking. Het ondersteunt je lymfestelsel, wat essentieel is voor het afvoeren van schadelijke stoffen uit je lichaam, vooral bij ontstekingen.

Door regelmatig gember te eten, kunnen gifstoffen zich niet ophopen in je organen.

Dit heeft niet alleen een positief effect op je gezondheid, maar gember stimuleert ook je doorbloeding, wat helpt om je warm te houden tijdens koude dagen.

4. Gember verlicht spierpijn

Geloof het of niet, maar gember kan helpen bij het verlichten van spierpijn. Onderzoek toont aan dat het drinken van gemberthee na het sporten de spierpijn tot wel 25% kan verminderen. De medicinale stoffen in gember werken ontstekingsremmend en pijnstillend, wat het een uitstekende aanvulling maakt voor je post-workout routine.

Drink 1-2 kopjes gemberthee na je training.

5. Gember verlicht menstruatiepijn

Voor vrouwen die last hebben van menstruatiepijn, kan gember een natuurlijk alternatief zijn voor pijnstillers.

Studies hebben aangetoond dat gembercapsules net zo effectief zijn als reguliere pijnstillers. Door gember te consumeren, kun je op een natuurlijke manier verlichting vinden zonder de bijwerkingen van medicijnen.

6. Gember is rijk aan vitaminen en mineralen

Gember is een echte vitaminebom. Het bevat grote hoeveelheden vitamine B1, B2, B6 en C, evenals mineralen zoals natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium, koper en zink. Deze voedingsstoffen zijn essentieel voor de energievoorziening, stofwisseling en je algehele gezondheid.

Zo speelt calcium een rol in de botgezondheid, terwijl magnesium gunstig is voor je spieren en zenuwen.

7. Gember stabiliseert je bloedsuikerspiegel

Gember helpt de opname van glucose in je spieren en vetcellen te verhogen, wat leidt tot een snellere daling van je bloedsuikerspiegel en insulinegehalte. 

8. Gember remt je eetlust

Volgens een studie van de Universiteit van Columbia kan het drinken van gemberdrank je hongergevoel verminderen. Proefpersonen die elke ochtend gemberpoeder in warm water dronken, hadden minder honger dan degenen die dit niet deden. Dit komt omdat gember de opname van voedingsstoffen verhoogt, waardoor je lichaam voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt en minder behoefte heeft aan extra voedsel.

Hoeveel gember moet je gebruiken?

Voor het beste resultaat, wordt aangeraden om dagelijks 1-2 gram verse gember of 1-2 kopjes gemberthee te drinken. 

Bij gembercapsules kun je de aanbevolen dosering op de verpakking volgen, die doorgaans rond de 1-2 capsules per dag ligt.

Wist je dat één capsule gember-extract (van Goldea Health) gelijkstaat aan de voedingsstoffen van maar liefst 50 koppen gemberthee?

Dit maakt capsules een handige en krachtige manier om te profiteren van de gezondheidsvoordelen van gember zonder dat je elke keer een kopje thee hoeft te zetten!

Moet je gember schillen voor thee?

Een veelgestelde vraag is of je gember moet schillen voordat je het gebruikt. Het antwoord is: dat hangt af van je voorkeur! De schil is niet giftig en bevat zelfs voedingsstoffen, dus je kunt het gerust eten. Zorg ervoor dat je de gember goed wast om vuil en bacteriën te verwijderen. Als de gember wat ouder is, kan schillen of raspen nuttig zijn, omdat de schil dan wat stugger is.

Hoe bewaar je gember?

Een hele gemberwortel gebruik je vaak niet in één keer. Hoe bewaar je gember dan het beste? Hier zijn enkele tips:

Tip 1: In de koelkast

De gemberwortel blijft het beste in de koelkast. Wikkel de gember in keukenpapier en doe het in een glazen bakje. Op deze manier blijft gember zo’n twee tot drie weken goed.

Tip 2: Invriezen

Voor een langere houdbaarheid kun je gember ook invriezen. Snijd de gember in hapklare stukjes voordat je deze in de vriezer plaatst. Zo heb je altijd gember bij de hand voor je gemberthee of andere recepten.

Gember supplement: een handige optie

Als je geen fan bent van gemberthee of het lastig vindt om verse gember in je voeding te verwerken, dan zijn gember capsules een goede keuze. 

Want één capsule gember-extract (van Goldea Health) gelijkstaat aan de voedingsstoffen van maar liefst 50 koppen gemberthee!

Dit is een gemakkelijke en effectieve manier om toch te profiteren van de gezondheidsvoordelen van gember.

Contra-indicaties: waar moet je op letten?

Hoewel gember veel voordelen biedt, zijn er ook enkele contra-indicaties. Als je bloedverdunners gebruikt, moet je voorzichtig zijn, omdat gember de bloedstolling kan beïnvloeden. Daarnaast kan gember de afgifte van galzuur verhogen, dus als je galstenen hebt of problemen met je galblaas, is het verstandig om grote hoeveelheden gember te vermijden. Raadpleeg altijd je huisarts bij twijfel.

Conclusie

Gember is niet alleen een smaakvolle toevoeging aan je maaltijden, maar ook een krachtig superfood: van het stimuleren van je spijsvertering tot het verlichten van pijn en het stabiliseren van je bloedsuikerspiegel, gember doet het allemaal. Of je nu kiest voor gemberthee, gember shots of het supplement met gember, het is de perfecte aanvulling op jouw gezonde levensstijl.

Heb je nog vragen?

Wij geloven dat we de wereld een stukje gezonder kunnen maken door te inspireren, kennis te delen en mensen te motiveren ten aanzien van een gezonde leefstijl.

Persoonlijk advies aanvragen

 

 Nog meer inspiratie nodig?

Bezoek onze Instagram pagina of check onze andere recepten, blogs voor meer gezonde en lekkere ideeën.

 

Bron: avogel.nl