Voor 16:00 uur besteld = volgende werkdag in huis

Leestijd: 2 minuten

Bloedsuikerspiegel verlagen in 10 simpele stappen

We weten dat het leven druk kan zijn, vol met uitdagingen en verleidingen op het gebied van voeding. Deze keuzes hebben niet altijd een positief effect op onze energie gedurende de dag. Ken je dat? De verleiding om naar iets zoets te grijpen? Of om 3 uur het wel bekende suikerdipje? Vrees niet, we hebben hier 10 simpele en effectieve stappen voor je om je bloedsuikerspiegel verlagen en te zorgen voor een energiek leven! Dus laten we meteen beginnen.

Direct naar:

Om de werking van de bloedsuikerspiegel beter te begrijpen, moeten we eerst weten wat het is.

Hoe werkt de bloedsuikerspiegel?

De bloedsuikerspiegel, ook wel bekend als bloedglucose, verwijst naar de hoeveelheid glucose (suiker) die in je bloed circuleert. Glucose is de belangrijkste bron van energie voor ons lichaam en wordt verkregen uit koolhydraten in onze voeding.

Het lichaam heeft echter een mechanisme om de bloedsuikerspiegel binnen een bepaald bereik te houden. Wanneer we voedsel eten dat koolhydraten (suikers) bevat, zoals brood, pasta, fast food of fruit, worden deze koolhydraten afgebroken tot glucose. Vervolgens wordt glucose opgenomen in de bloedbaan, waar het beschikbaar is als energiebron voor onze cellen.

Wanneer is de bloedsuikerspiegel te hoog?

Een te hoge bloedsuikerspiegel (ook wel hyperglykemie genoemd) kan optreden wanneer het lichaam moeite heeft om glucose effectief uit de bloedbaan in de cellen te krijgen. Of wanneer we te veel suikers binnenkrijgen.

Dit kan je herkennen aan symptomen zoals: overmatige dorst, vaak plassen, suikerdips, trek in zoetigheid, hormonale klachten, vermoeidheid en wazig zicht.

Het verband tussen voeding en je bloedsuikerspiegel

Wat we eten heeft een directe invloed op onze bloedsuikerspiegel. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan geraffineerde koolhydraten en suikers, zoals frisdrank, snoep en wit brood, kunnen leiden tot snelle stijgingen van de bloedsuikerspiegel. Dit komt doordat ze snel worden afgebroken tot glucose en snel in de bloedbaan terechtkomen.

Het is belangrijk om bewuste keuzes te maken in je voedingspatroon om de bloedsuikerspiegel in balans te houden.

Aan de andere kant helpen voedingsmiddelen met een lage glycemische index, zoals volle granen, groenten, peulvruchten en gezonde vetten, de bloedsuikerspiegel stabiel te houden. Deze voedingsmiddelen worden langzaam afgebroken en geven geleidelijk glucose af in de bloedbaan, waardoor pieken en dalen in de bloedsuikerspiegel worden voorkomen. Met deze 10 stappen kom jij van je hoge bloedsuikerspiegel af!

Stap 1: Bloedsuikerspiegel verlagen: suikerinname en zeg vaarwel tegen bewerkte voeding

Het is tijd om afscheid te nemen van die suikerzoete verleidingen en bewerkte voedingsmiddelen. Deze zijn vaak boosdoeners als het gaat om een verstoorde bloedsuikerspiegel. Kies in plaats daarvan voor natuurlijke, onbewerkte voeding.

Zeg maar hallo tegen verse groenten, fruit en volle granen. Je zult versteld staan van de positieve impact om je bloedsuikerspiegel verlagen.

Bloedsuikerspiegel verlagen richtlijn: 400 gram groenten per dag, 2 stuks fruit + de volgende 9 stappen.

Stap 2: Begin je dag met een eiwitrijk ontbijt

Je bloedsuikerspiegel verlagen en een kickstart in de ochtend is essentieel, en dat kan het beste met een eiwitrijk ontbijt, vol groenten.

Denk aan eieren (groenten omelet), rauwmelkse volle yoghurt/kwark of een groene smoothie met een plantaardige eiwitpoeder. Dit helpt je bloedsuikerspiegel gedurende de dag stabiel te houden, zodat je vol energie kunt genieten van je dagelijkse activiteiten.

Stap 3: Kies voor de juiste vetten

Vet is niet altijd je vijand! Kies wel voor de goede vetten, zoals avocado, noten, zaden en olijfolie. Deze gezonde vetten helpen je bloedsuikerspiegel in balans te houden en geven je een verzadigd gevoel. Zo kun je die energieke vibe vasthouden.

Bloedsuikerspiegel verlagen richtlijn: bij iedere maaltijd 1 bron van gezonde vetten (denk aan een handje nootjes of een eetlepel bio extra vierge olijfolie).

Stap 4: Vezels, vezels en nog meer vezels

Vergeet niet om voldoende vezels aan je eetpatroon toe te voegen. Groenten, fruit, volle granen en peulvruchten zijn geweldige bronnen van voedingsvezels. Deze helpen je lichaam langzaam koolhydraten af te breken, waardoor je bloedsuikerspiegel geleidelijk stijgt en daalt. Een win-win situatie voor jou!

Stap 5: Slaap als een roosje

Slaap is niet alleen heerlijk, maar ook essentieel voor een gezonde bloedsuikerspiegel. Als je onvoldoende slaapt (minimaal 7 tot 8 uur), kan dit leiden tot hormonale disbalans en een verhoogde bloedsuikerspiegel.

Let maar eens op: na een nacht slecht slapen heb je de dag daarna vaak veel meer zoete trek. Je lichaam verlangt namelijk naar een snelle energiebron. Dus geef jezelf de tijd om te rusten en je zult merken dat je bloedsuikerspiegel beter in balans blijft.

Stap 6: Bewegen op een nuchtere maag én na het eten

Beweging is altijd een goed idee, vooral als het gaat om het verlagen van je bloedsuikerspiegel. Probeer eens te bewegen op een nuchtere maag, zoals een ochtendwandeling of een lichte yoga-sessie.

Dit helpt je lichaam gevoeliger te maken voor insuline, waardoor je bloedsuikerspiegel beter gereguleerd wordt. Daarnaast is het ook gunstig om na de maaltijd een wandeling te maken. Dit bevordert de opname van glucose door je spieren en laat je bloedsuikerspiegel verlagen.

Stap 7: Omarm ontspanning en verminder stress

Stress kan een negatieve invloed hebben op je bloedsuikerspiegel. Neem daarom de tijd om te ontspannen en stress te verminderen. Probeer ontspanningstechnieken zoals meditatie, ademhalingsoefeningen of yoga.

Ook selfcare momentjes zoals een warm bad, een goed boek lezen of tijd doorbrengen met vrienden kunnen helpen om stress te verminderen en je bloedsuikerspiegel in balans te houden (maar dan wel zonder zoetigheid :).

Stap 8: Ontdek de kracht van appelazijn en citroen

Deze tip is geïnspireerd door @glucosegoddes (echt een aanrader om te volgen op instagram!).


Appelazijn en citroen zijn geweldige toevoegingen aan je voedingspatroon als het gaat om het verlagen van je bloedsuikerspiegel.

Ze kunnen helpen de opname van glucose te vertragen en je lichaam ondersteunen bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel. Voeg wat appelazijn toe aan je alade dressing of start je dag met een glas warm water met citroensap. Een eenvoudige en smakelijke manier om je bloedsuikerspiegel te ondersteunen. Check deze post met uitleg!

Stap 9: Bloedsuikerspiegel verlagen met een vleugje kaneel

Kaneel is niet alleen een heerlijke smaakmaker, maar kan ook bijdragen aan het verlagen van je bloedsuikerspiegel. Voeg een snufje kaneel toe aan je havermout, yoghurt of smoothies. Het heeft een natuurlijk vermogen om de insulinegevoeligheid te verbeteren en je bloedsuikerspiegel stabiel te houden. Een smaakvolle en gezonde toevoeging aan je dagelijkse routine.

Stap 10: Ondersteun je lichaam met supplementen

Soms kan het nuttig zijn om je lichaam extra ondersteuning te geven bij het verlagen van je bloedsuikerspiegel. Denk hierbij aan supplementen zoals vitamine D en magnesium complex en ons kruidensupplement: Sugar Gluco Balans die een rol spelen bij de insulinegevoeligheid en bloedsuikerregulatie.

Wist je dat we bij Goldea Health een maandelijks abonnement hebben? Zo krijg je 10% korting per maand!

bloedsuikerspiegel verlagen

Conclusie bloedsuikerspiegel verlagen

Ga voor een energiek leven met een gezonde bloedsuikerspiegel! We hopen dat deze 10 simpele stappen je hebben geïnspireerd om je bloedsuikerspiegel te verlagen en te zorgen voor een energiek leven. Onthoud dat kleine veranderingen in je levensstijl een groot verschil kunnen maken. Kies voor verse, onbewerkte voeding, voeg eiwitten toe aan je ontbijt, omarm gezonde vetten en vezels, slaap voldoende en beweeg regelmatig. Verminder stress, voeg appelazijn en citroen toe aan je voeding, geniet van de heerlijke smaak van kaneel en overweeg indien nodig aanvullende ondersteuning met supplementen.

Bedenk dat het verlagen van je bloedsuikerspiegel een proces is dat tijd en toewijding vergt. Wees geduldig met jezelf en wees trots op elke kleine stap die je zet in de richting van een gezondere bloedsuikerspiegel.

Heb je behoefte aan professioneel advies op maat die bij jou past? Dat kan bij ons, want bij Goldea Health kun je gratis advies krijgen van onze orthomoleculair voedingsdeskundige.