Voor 16:00 uur besteld = volgende werkdag in huis

Leestijd: 6 minuten Laatste bewerking: 3 november 2022

Goldea Health geeft tips

Een gezonde huid. Dat willen we allemaal, toch? Ondanks dat we het vaak graag willen voor het oog, zegt een gezonde huid ook veel over onze gezondheid. Zo hebben bijvoorbeeld veel vrouwen meer last van onzuiverheden wanneer ze menstrueren. Ook wanneer we verdrietig of gestrest zijn, lijkt onze huid minder glanzend, meer uitgedroogd en minder kleurrijk dan normaal. Als we gezond zijn en lekker in ons vel zitten, lijkt onze teint mooi en egaal. Dit weerspiegelt de relatie die bestaat tussen de huid en je gezondheid. Met een lengte van ongeveer 2 meter en een gewicht van bijna 5 kilo is de huid het grootste orgaan van ons lichaam. Je gunt je lichaam de beste ondersteuning. Je hebt maar één lichaam en daar moet je natuurlijk goed voor zorgen. Als je verkeerde benzine in je auto tankt, dan loopt je auto ook niet goed meer. Dit geldt ook voor ons lichaam. Door de manier waarop we leven, heeft ons lichaam erg veel essentiële voedingsstoffen nodig. Gezonde voeding en een aanvulling van de juiste supplementen maken dat je gezondheid in een goede balans komt. Hieronder vind je 9 tips voor een gezonde huid middels voeding.

 

Direct naar:

 

Tip 1. Vers voedsel

Eet verse voeding en vermijd transvetten, gehydrogeneerde vetten, bewerkte voedingsmiddelen, kant- en klaar maaltijden, eten uit ‘pakjes en blikjes’.

Tip 2. Omega vetzuren

Neem voldoende vet (omega vetzuren). Vermijd zoveel mogelijk geharde vetten, omdat deze vetten zijn gehydrogeneerd. Dit is een speciale bewerking die de meeste plantaardige oliën ondergaan zodat ze geschikt zijn voor bakken en braden. Dit gebeurt door de vetten om te zetten van een vloeibare, naar een vaste vorm. Gehydrogeneerde vetten zitten bijna overal in; van pindakaas, koekjes, crackers, en gebak tot chips en pizza. Lees daarom goed de etiketten van voedingsmiddelen. Vermijd ook transvetzuren die voortkomen uit gebakken vetten en oliën en voorkomen in margarine, gebak, snacks en chips. Kies liever voor vette vis die gezonde vetten bevat voor het voeden van de huid en slijmvliezen. Of kies voor noten en zaden die niet verhit en ongezouten zijn. Wissel af tussen biologisch gepeld hennepzaad, chiazaad, (on)gebroken lijnzaad en pompoen-, zonnebloem en pijnboompitten. Ook hennep-, lijnzaad- of walnootolie kunt u, zonder deze te verhitten, gebruiken.

Tip 3. Genoeg water

Drink voldoende (bron)water per dag (gemiddeld 35 ml per kg lichaamsgewicht) om de huid te hydrateren. Vermijd het drinken van frisdranken. Deze dranken bevatten veel (kunstmatige) suikers en plegen daardoor mineralen roofbouw op het lichaam.

Tip 4. Voldoende groenten

Eet grote porties verse biologische groenten. Eet minimaal 500 gram biologische groenten per dag. Een makkelijke manier om aan deze hoeveelheid groenten te komen, is in de vorm van gepureerde groentesoep of groentesappen. Eet daarnaast drie stuks fruit per dag voor voldoende vezels, als voeding voor de darmflora. Vermijd fruit zoals banaan, citrusvruchten, kersen, abrikozen en ananas; deze kunnen eczeem verergeren.

Tip 5. Zwavelhoudende aminozuren

Neem voldoende zwavelhoudende aminozuren voor de opbouw van de huid. Kies voor plantaardige eiwitten zoals tofu, tempé, peulvruchten en verse noten. Als u vlees eet, kies dan voor biologisch (hormoonvrij) vlees of gevogelte zoals schapen- en rundvlees, kip en kalkoen. Voor eiwitten uit zuivel kunt u kiezen voor geiten-, schapen- of kokosyoghurt. Probeer ook eens geitenmelk en rijst-, haver-, quinoa- of amandelmelk. Beperk of elimineer zuivel van de koe. Eczeem kan echter wel verergeren door zuivel (ook van de geit en het schaap). Kijk of het tijdelijk elimineren van zuivel verbetering brengt bij huidklachten.

Tip 6. Voldoende B-vitamines

Neem voldoende B vitaminen. Een gezonde huid heeft behoefte aan voldoende voeding die rijk is aan vitamine B. Er zijn verschillende soorten B vitaminen die met elkaar samenwerken. Kies daarom voor zaden, peulvruchten, eieren, vette vis, kiemgroenten, quinoa, groene bladgroenten zoals boerenkool en andijvie (spinazie liever niet i.v.m. de biogene aminen), linzen, zwarte bonen, spruitjes, broccoli en asperges.

Tip 7. Zinkrijke voeding

Neem zinkrijke voeding (goed tegen ontstekingen). Het mineraal zink is zeer belangrijk bij huidklachten. Vlees, vis, gevogelte, peulvruchten en noten en zaden zijn rijk aan zink.

Tip 8. Vitamine A en vitamine D

Voor de vernieuwing van het epitheel van de slijmvliezen zijn vitamine A en D nodig. Vitamine A zit in dierlijke producten als vlees (biologische lever), zuivel, vis en eidooier. Het lichaam maakt ook zelf vitamine A aan uit carotenoïden uit plantaardige producten. De belangrijkste provitamine A carotenoïde is bètacaroteen. Provitamine A zit in groenten, zoals worteltjes, bloemkool, spitskool en fruit (abrikozen). Andere provitamine A-carotenoïden zijn alfacaroteen en bèta cryptoxanthine. Ook deze provitamines zet het lichaam om in vitamine A. Vitamine D zit in vette vis, zoals haring, zalm en makreel. Voldoende vitamine A en D zijn dus nodig voor de huid en de hormoonhuishouding. Om de vetoplosbare vitamine A en D goed op te nemen, kunt u gebruik maken van ongeraffineerde olijfolie, lijnzaadolie, walnootolie en hennepolie.

Tip 9. Blauwe bessen

Blauwe bosbessen. Dit zijn krachtige antioxidanten die het lichaam beschermen tegen vrije zuurstofradicalen. Daarnaast verminderen ze de aanmaak van prostaglandinen, die onder andere verantwoordelijk zijn voor ontstekingsverschijnselen.

Samenvatting

Een ongezonde huid kan ervoor zorgen dat je huid er minder glanzend en meer uitgedroogd uitziet. Door middel van de juiste voeding kun je de gezondheid van jouw huid verbeteren. Zo is het van belang dat je vers voedsel eet en zo min mogelijk eten uit 'pakjes'. Ook is het belangrijk dat je voldoende omega vetzuren, water, groenten en zwavelhoudende aminozuren binnenkrijgt. Tot slot kunnen ook voldoende B-vitamines, zinkrijke voeding, vitamine A en D en blauwe bessen de gezondheid van jouw huid helpen verbeteren.

Veelgestelde vragen

Hoe kan ik zien dat mijn huid niet gezond is?

Wanneer je huid niet optimaal gezond is, kan dit zich uiten in meer onzuiverheden en oneffenheden. Ook kan je huid er minder glanzend en meer uitgedroogd uitzien.

Zijn de supplementen volledig plantaardig en natuurlijk?

Ja, alle supplementen zijn volledig plantaardig. Ze zijn volledig natuurlijk en verkrijgbaar als een plantaardige capsule of softgel.

Welke supplementen heb ik nodig? 

Dat hangt af van hoe jij in het leven staat en welke tekorten jij zou kunnen aanvullen. Wil jij weten welke supplementen jij nodig hebt? Vraag hier een gratis en persoonlijk advies aan.

Heb jij nog vragen?

Heb jij na het lezen van de blog nog vragen? Geen probleem! Neem contact met ons op. We beantwoorden je vragen graag.