Voor 16:00 uur besteld = volgende werkdag in huis

Leestijd: 10 minuten

Op het etiket van voedingssupplementen kom je naast de werkzame of actieve stoffen vaak ook andere ingrediënten tegen. Dit zijn hulpstoffen die belangrijk zijn voor de kwaliteit van het product en om het goed te kunnen maken. In deze blog vertellen we je alle ins en outs over deze hulpstoffen in supplementen.

Wat zijn hulpstoffen in supplementen?

Voedingssupplementen bestaan in allerlei soorten en maten, zoals tabletten, capsules, druppels en softgels. Naast werkzame of actieve stoffen bevatten deze supplementen vaak ook hulpstoffen.

Maar wat zijn hulpstoffen in supplementen precies?

Met hulpstoffen bedoelen we stoffen zoals vul-, bind-, en antiklontermiddelen die vanwege bepaalde eigenschappen worden toegevoegd aan het product.

De hoeveelheid hulpstoffen varieert per supplement. Zo bevatten tabletten vaak meer hulpstoffen dan capsules, en zijn hulpstoffen soms helemaal afwezig in supplementen in poeder- of vloeibare vorm.

De functies van hulpstoffen

Hulpstoffen vervullen verschillende functies, waaronder:

  • Het vormgeven van het supplement waardoor het mogelijk is om deze in te nemen (denk aan een tablet).
  • Het waarborgen van de kwaliteit van het supplement, zoals het zorgen voor de stabiliteit van werkzame stoffen.
  • Het verlengen van de houdbaarheid van een product door bederf te voorkomen.
  • Het verbeteren van de smaak en het uiterlijk van het supplement.
  • Het ondersteunen van het productieproces.
  • Het vergroten van de biologische beschikbaarheid van werkzame stoffen.

De veiligheid van hulpstoffen

Zijn hulpstoffen in supplementen veilig? Dit is een vraag die we vaak horen.

De hulpstoffen die aan onze supplementen worden toegevoegd, zijn grondig getest en goedgekeurd door de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA). Voor deze stoffen is een aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) opgesteld, oftewel de maximale hoeveelheid die je per dag veilig kan innemen. Alle hulpstoffen die we gebruiken zijn 100% natuurlijk, en dus veilig bevonden voor inname.

Welke hulpstoffen in supplementen?

Hulpstoffen in supplementen hebben bepaalde eigenschappen en vallen daardoor in specifieke categorieën. We bespreken hier een aantal van deze categorieën en geven voorbeelden van hulpstoffen die veelvuldig worden gebruikt en delen onze mening. Zijn deze hulpstoffen wel echt nodig?

Antiklontermiddelen

De fijne deeltjes van een poeder kunnen gaan samenklonteren wanneer ze in contact komen met vocht. Om dit te voorkomen, worden antiklontermiddelen gebruikt. Deze middelen zorgen ervoor dat het poeder met alle actieve stoffen gelijkmatig verdeeld wordt over de tabletten of capsules. Bovendien voorkomt een antiklontermiddel dat het product aan de machines blijft plakken en deze daardoor vastlopen.

Voorbeelden: siliciumdioxide, microkristallijne cellulose en magnesiumzouten van natuurlijke vetzuren.

Bindmiddelen

Bindmiddelen zorgen ervoor dat de ingrediënten in een supplement bij elkaar kunnen blijven en deze niet uiteenvalt. Het heeft daarom meerdere voordelen:

  • Door het geven van structuur en consistentie is het vormen van tabletten en capsules makkelijker.
  • Stoffen kunnen hierdoor worden opgelost in water of andere vloeistoffen wat opname in het lichaam kan verbeteren.
  • Het ondersteunt de stabiliteit van de ingrediënten waardoor vocht, licht en warmte hier minder invloed op hebben.

Voorbeelden: maltodextrine, microkristallijne cellulose, glycerol en Arabische gom.

Capsules en coatings

De actieve ingrediënten van een supplement hebben een omhulsel of jasje nodig dat deze bestanddelen beschermt. Een capsule kan gemaakt worden van gelatine (van dierlijke oorsprong) of hydroxypropylmethylcellulose, afgekort tot HPMC (van plantaardige oorsprong).

Een coating op capsules of tabletten beschermt het supplement tegen vocht en temperatuur, maskeert een vieze smaak van actieve ingrediënten, zorgt ervoor dat een supplement makkelijker is om door te slikken en dat het er aantrekkelijk uitziet.

Voorbeelden van coatings: (vis)gelatine, plantaardige cellulose (HPMC), pullulan (plantaardig), bijenwas en carnaubawas (glansmiddelen).

Conserveermiddelen

Conserveermiddelen worden toegevoegd om de houdbaarheid van een product te verlengen door het remmen van de groei van bacteriën, gisten en schimmels. Er zijn natuurlijke en kunstmatige bronnen van conserveringsmiddelen.

Voorbeelden: antioxidanten zoals vitamine E, maltodextrine en natriumbenzoaat.

Kleur- en smaakstoffen

Kleur- en smaakstoffen worden toegevoegd om een supplement aantrekkelijk te maken. Zo worden kleurstoffen gebruikt om het uiterlijk te verbeteren en smaakstoffen om de smaak te optimaliseren. Smaakstoffen vind je vooral in zuig- en kauwtabletten, en in supplementen in vloeibare vorm.

Voorbeelden: suiker, aspartaam, sucralose, fructose, xylitol, stevia, sorbitol, mannitol, natuurlijke fruitaroma's en ijzeroxide (natuurlijk kleurpigment).

Stabilisatoren

Stabilisatoren zijn belangrijk om de stabiliteit van het product te garanderen zodat eigenschappen zoals kleur en textuur behouden blijven. Ook houdt het onstabiele mengsels intact van stoffen die van nature niet met elkaar mengen zoals water en vet.

Voorbeelden: glycerol, pectine en Arabische gom.

Vulmiddelen

Vulmiddelen voegen massa toe om een product meer volume te geven. Hierdoor heeft het supplement een normale afmeting, ook bij lage doseringen, zonder de dosering van het actieve ingrediënt te moeten verhogen.

Voorbeelden: siliciumdioxide, cellulose, maltodextrine, mannitol, calciumcarbonaat en magnesiumzouten van natuurlijke vetzuren.

Zeg nu zelf, klinkt niet heel smakelijk toch dat dit in je supplementen zit?

Best frustrerend als je zo goed bezig bent met je voeding, maar je wel allerlei meuk via je supplementen binnenkrijgt.

Want zou jij ...?

  • Je broodje met talkpoeder beleggen?

  • Iedere dag een hoeveelheid silicium- of titaandioxide over je eten strooien?

  • Het gebruik van glansmiddelen en vulstoffen noodzakelijk achten?

Hoogstwaarschijnlijk niet.

Daarom laten we je zien welke ingrediënten je beter kunt vermijden en waarom.

  • Cellulose

  • Stabilisator

  • Polyvinyl / Polypyrolidon

  • Glansmiddel

  • Antiklontermiddel

  • Magnesiumstearaat

  • Siliciumdioxide

  • Talkpoeder

  • Kleurstoffen

  • Titaandioxide

Waar vind je deze veelvoorkomende hulpstoffen

  1. Siliciumdioxide - Een antiklontermiddel afkomstig uit zand en gesteente. Hier worden ramen en spiegels van gemaakt. Je vindt siliciumdioxide ook in voedingsmiddelen zoals kaas, kruiden, zoetjes en zout.

  2. Magnesium stearaat - Het magnesiumzout van stearinezuur, dat als antiklonter-, vul- of glansmiddel wordt gebruikt. Stearinezuur komt uit dierlijke en plantaardige bronnen zoals vlees, vis, zuivel, eieren en plantaardige oliën.

  3. Natriumbenzoaat - Het kan ook synthetisch worden gebruikt om bederf te voorkomen.

  4. Maltodextrine - Vaak gebruikt als vul-, bind- of conserveringsmiddel en heeft een mild zoete smaak. Maltodextrine wordt gewonnen uit het zetmeel van mais, rijst, tarwe of aardappel.

  5. Sucralose - Een zoetstof die ontstaat door suiker te bewerken. Overmatig gebruik kan maag- en darmklachten veroorzaken.

  6. Smaakstoffen - Natuurlijke aroma's die smaak aan een product geven. Dit wordt toegevoegd om de therapietrouwheid van producten te verhogen, vooral bij producten waarbij smaak een rol speelt zoals poederproducten, smelttabletten en kauwtabletten.

  7. Cellulose - Een vezel afkomstig uit planten of hout en kan gebruikt worden als vul- of antiklontermiddel. Het lichaam kan cellulose niet verteren. Microkristallijne cellulose en HPMC worden gemaakt uit cellulose.

Tot slot: hulpstoffen in supplementen van Goldea Health

Bij Goldea Health staan we voor de hoogste kwaliteit en veiligheid van onze supplementen. Daarom bevatten onze producten hulpstoffen die zorgvuldig geselecteerd zijn om de effectiviteit en kwaliteit van onze supplementen te garanderen. Enkele voorbeelden van ingrediënten die we gebruiken zijn:

  • Brandnetelblad: Bekend om zijn ondersteunende werking voor de nieren en het immuunsysteem.
  • Olijfolie: Een gezonde vetbron die helpt bij de opname van vetoplosbare vitamines.
  • Alfakruid: Een krachtige antioxidant die helpt bij het neutraliseren van vrije radicalen in het lichaam.

Het gebruik van natuurlijke hulpstoffen zoals brandnetelblad en olijfolie zorgt ervoor dat onze supplementen niet alleen effectief, maar ook veilig zijn voor dagelijks gebruik.

Vond je dit nu interessant of wil je meer weten?

Wij hebben een gratis minicursus "Weet wat je slikt" beschikbaar. Klik hier voor meer informatie!

Conclusie

Bij Goldea Health geloven we in de kracht van de natuur. Daarom zorgen we ervoor dat onze hulpstoffen in supplementen niet alleen veilig zijn, maar ook bijdragen aan je gezondheid.

Heb je vragen over hulpstoffen in supplementen? Ons team van orthomoleculaire therapeuten staat klaar om je te helpen.

Dus, zijn hulpstoffen in supplementen veilig? Ja, bij Goldea Health kun je vertrouwen op de kwaliteit en veiligheid van onze zorgvuldig geselecteerde hulpstoffen. Jouw gezondheid is onze prioriteit, en we zijn er om je te ondersteunen op je weg naar een betere gezondheid.

Wil je graag dat iemand met jou meekijkt en een persoonlijk advies op maat maakt? Dat kan! Klik hier voor gratis advies van onze orthomoleculair therapeut.

Nog meer inspiratie nodig?

Bezoek onze Instagram pagina of check onze andere recepten, blogs voor meer gezonde en lekkere ideeën.