Voor 16:00 uur besteld = volgende werkdag in huis

Leestijd: 5 minuten

Wat te doen: opvliegers verminderen en overgangsklachten?

In de holistische benadering worden vrouwen tijdens de overgang gezien als het doorlopen van verschillende archetypische fasen. De overgang is niet alleen een fysieke verandering, maar ook een diepe transformatie op emotioneel en spiritueel niveau. Laten we samen duiken in deze magische reis van zelfontdekking en empowerment, waar elke uitdaging een kans biedt voor groei en wijsheid.

Hoe zien wij de overgang: 

We beschouwen de overgang als een tijd van spirituele groei, waarin we worden uitgenodigd om los te laten wat niet langer dient en ons ware zelf te omarmen.

Vrouwen worden aangemoedigd om de overgang te zien als een kans om los te laten wat niet langer dient, hun ware zelf te omarmen en hun levensdoel te herdefiniëren. Dit kan gepaard gaan met een hernieuwde verbinding met spiritualiteit, zelfontdekking en een gevoel van empowerment.

Deze fase is een natuurlijk onderdeel van de levenscyclus van een vrouw. Net zoals de seizoenen veranderen, zo ook ervaren vrouwen veranderingen in hun lichaam en geest tijdens de overgang. Door deze overgang te omarmen als een natuurlijk onderdeel van het leven, kunnen vrouwen een dieper gevoel van verbondenheid ervaren met zichzelf, anderen en de wereld om hen heen.

We snappen ook wel dat het echt niet altijd roze kleuren en maneschijn is. Daarom is deze blog.

Top 10 meest voorkomende klachten van de overgang:

  • Opvliegers: De overgang staat bekend om zijn plotselinge opwellingen van warmte, waardoor je gezicht en nek rood worden en je begint te zweten. Deze komen vaak onverwacht, je hoeft je hier niet ongemakkelijk over voelen.
  • Nachtsweats: Deze zijn eigenlijk opvliegers die ‘s nachts plaatsvinden, wat leidt tot zweten en verstoorde slaappatronen. Wakker worden in een klamme omgeving kan je vermoeidheid overdag verergeren.
  •  

    Het is duidelijk dat de overgang met zijn eigen set uitdagingen komt. Maar maak je geen zorgen, we hebben een paar trucjes achter de hand om je door deze turbulente tijd te loodsen.

    10 Tips om opvliegers te verminderen en de overgang te omarmen

  • Ademhalingsoefeningen: Neem de tijd voor diepe ademhalingsoefeningen, zoals buikademhaling. Dit helpt niet alleen bij het reguleren van je lichaamstemperatuur, maar vermindert ook de frequentie en intensiteit van opvliegers. Adem in, adem uit, en voel de rust in jezelf terugkeren.
  • Creëer een koele omgeving: Houd je omgeving koel met ventilatoren en lichte kleding in laagjes. Zo kun je gemakkelijk afkoelen tijdens een opvlieger. Denk aan jezelf als een coole zomerbries, verfrissend en kalmerend.
  • Supplementen: zoals Hormone Balans, zo draagt vitamine B6 draagt bij tot de regulering van de hormonale activiteit. En vitamine B11 heeft een gunstige invloed op de vermindering van vermoeidheid en moeheid. Raadpleeg altijd een arts voordat je supplementen gebruikt. P.S. blijf je last houden van nachtzweten? Probeer dan rode klaver naast de Hormone Balans.
  • Acupunctuur: In de eeuwenoude praktijk van de Chinese geneeskunde wordt acupunctuur beschouwd als een effectieve methode om het lichaam in balans te brengen en de energiestroom, ook wel bekend als “qi”, te herstellen. Acupunctuur richt zich op specifieke punten op het lichaam, genaamd acupunctuurpunten, om blokkades in de energiestroom op te heffen, de circulatie te verbeteren en zo opvliegers te verminderen.
  • Hydratatie: Blijf gehydrateerd door voldoende water te drinken. Koud water kan zelfs helpen om je lichaamstemperatuur te reguleren tijdens een opvlieger. Een verfrissende slok voor verlichting.
  • Ontspanningstechnieken: Geef jezelf de ruimte voor ontspanning met yoga, meditatie of progressieve spierontspanning. Stress kan opvliegers verergeren, dus omarm de rust en vind balans in jezelf.
  • Draag lagen: Kleed je in lagen, zodat je gemakkelijk kledingstukken kunt verwijderen tijdens een opvlieger.
  • Voeding aanpassingen: Vermijd triggers zoals cafeïne en gekruid voedsel. Kies in plaats daarvan voor voedingsmiddelen rijk aan fyto-oestrogenen, zoals: lijnzaad(olie), sesamzaad, amandelen, walnoten, tofu, tempeh, soja, haver, gerst, peulvruchten, bonen, erwten en linzen.
  • Vermijd triggers zoals cafeïneen gekruid voedsel. Kies in plaats daarvan voor voedingsmiddelen rijk aan fyto-oestrogenen, zoals: lijnzaad(olie), sesamzaad, amandelen, walnoten, tofu, tempeh, soja, haver, gerst, peulvruchten, bonen, erwten en linzen.
  • Essentiële oliën: Gebruik essentiële oliën zoals pepermunt, salie of lavendel. Pepermunt kan helpen bij het verlichten van opvliegers en het bevorderen van een gevoel van frisheid. Salie heeft een regulerend effect op hormonen en kan helpen bij het verminderen van opvliegers en nachtelijk zweten. Lavendel staat bekend om zijn ontspannende effecten en kan helpen bij het verminderen van stress en angst, waardoor het een nuttige olie is voor vrouwen tijdens de overgang.
  • Overleg met een professional: Raadpleeg een professional, zodat je echt advies op maat krijgt. Wist je dat: je bij ons advies kan krijgen van onze orthomoleculair therapeut? Je krijgt een gratis en op maat gemaakt advies.
  •  

    Nu je bekend bent met deze nuttige tips om de overgangssymptomen te verminderen en meer comfort te vinden tijdens deze fase van je leven, hebben we voor jou een top 3 boeken geselecteerd, die nog meer inzicht en ondersteuning kunnen bieden.

    Bonus: top 3 boeken voor verdere verdieping

  • The Wisdom of Menopause door Christiane Northrup, M.D.
    Een gids voor fysieke en emotionele gezondheid tijdens de overgang, geschreven door een vooraanstaande gynaecoloog. Een bron van wijsheid en heling voor onze reis.
  • The Tao of Fertility door Randine Lewis:
    Een verkenning van de principes van de Chinese geneeskunde voor balans en welzijn tijdens alle fasen van ons leven, inclusief de overgang. Een bron van inspiratie voor harmonie en vruchtbaarheid.
  • Goddesses Never Age door Christiane Northrup, M.D.
    Een geheim recept voor stralende vitaliteit en welzijn op elke leeftijd. Laat je inspireren door de kracht en wijsheid van de godinnen in jou.
  • Bonus: 3 Kijktips voor inspiratie en wijsheid

  • The Great Silence:
    Een documentaire die de ervaringen van vrouwen tijdens de overgang belicht en het taboe doorbreekt. Een bron van persoonlijke verhalen en inzichten voor onze reis.
  • Heal:
    Een film die het potentieel van het lichaam om zichzelf te genezen onderzoekt. Een inspiratiebron voor holistische benaderingen van gezondheid en welzijn, inclusief de overgang.
  • The Goddess Project:
    Een reis naar de betekenis van vrouwelijkheid in de moderne wereld. Een viering van de kracht en veerkracht van vrouwen van alle leeftijden, inclusief de overgang.
  • Samenvatting

    We snappen helemaal dat het een uitdagende tijd kan zijn met de klachten als: opvliegers tot hartkloppingen. We hopen dat je nu beter begrijpt hoe deze symptomen ontstaan.

    Gelukkig hebben we ook een aantal luchtige en praktische tips besproken om deze klachten te verminderen en de overgang met meer gemak te omarmen. Door ademhalingsoefeningen, een koele omgeving te creëren, en het gebruik van kruidensupplementen en essentiële oliën, kunnen we de overgang op een meer comfortabele manier doorstaan.

    Laten we samen de overgang omarmen als een tijd van groei, heling en stralende vitaliteit.

    Heb jij nog vragen?

    Voor verdere begeleiding en advies raden we aan om contact op te nemen met onze orthomoleculair therapeut, je krijgt een gratis en op maat gemaakt advies.

    Breng een bezoekje aan onze Instagram-pagina voor extra inspiratie. Ontdek gezonde recepten, blogs  en een overvloed aan ideeën om jouw welzijn naar een hoger niveau te tillen. We delen graag kennis en tips met jou!