Voor 16:00 uur besteld = volgende werkdag in huis

Vitamine B12 nemen als veganist

Dit moet je weten

Hoewel een plantaardig dieet onomstotelijk het gezondste voedingspatroon ter wereld is, kun je met een vegan lifestyle een vitamine B12-tekort ontwikkelen. Veganisten krijgen B12 namelijk niet binnen via dierlijke producten en ons lichaam is niet in staat om deze essentiële vitamine zelf aan te maken. Het voedingscentrum raadt veganisten daarom aan om een vitamine B12-supplement te slikken of producten te eten waaraan vitamine B12 is toegevoegd.


Werkzame stoffen in onze B12 supplementen

  • Methylcobalamine
    Een lichaamseigen vorm van vitamine B12 die ons lichaam goed en snel kan opnemen. Methylcobalamine is essentieel voor DNA-methylatie, een proces dat op celniveau plaatsvindt.
  • Adenosylcobalamine
    Een lichaamseigen vorm van vitamine B12 die ons lichaam efficiënt kan opnemen. Draagt bij aan de vorming van ATP, oftewel: energie. 


Wat doet B12 voor je lichaam?

Vitamine B12 draagt bij aan goede werking van allerlei lichaamsprocessen. Zo is het bijvoorbeeld essentieel voor een goede werking van je immuunsystemen, zenuw- en darmstelstel en de aanmaak van rode bloedcellen. Doordat B12 allerlei processen beïnvloedt, zijn de symptomen van een B12-tekort niet altijd hetzelfde. Zo worden sommige mensen alleen moe, terwijl anderen ook geheugenverlies of oorsuizen krijgen door een te laag B12-niveau. Met onze B12 supplementen kun je ervoor zogen dat het B12-peil in je lichaam goed blijft.


Veganistisch? Let op je B12!

Een veganistisch leefstijl waarin je voldoende verse groente, fruit en zaden en noten binnenkrijgt, draagt bij aan een gezonde geest en een gezond lichaam. Toch is de kans groot dat je als veganist te weinig B12 binnenkrijgt.

 

Wat is cyanocobalamine?

De officiële naam voor vitamine B12 is cyanocobalamine en deze naam verwijst naar het mineraal kobalt. Sommige B12 supplementen bevatten alleen cyanocobalamine, maar deze vorm van B12 moet je lichaam zelf omzetten naar de biologisch actieve vormen methylcobalamine en adenosylcobalamine.

Intrinsic factor

Voor sommige mensen is het lastig om cyanocobalamine om te zetten naar de actieve vormen van B12: methylcobalamine en adenosylcobalamine. Er is dan een tekort aan Intrinsic Factor. Dit is een stofje dat in je maagzuur zit en dat je lichaam nodig heeft bij dit proces. Ouderen en mensen met een verminderede kwaliteit maagzuur hebben vaak te weinig Intrinsic Factor.

Vragen? We staan voor je klaar

Methylcobalamine…Adenosylcobalamine, duizelt het je een beetje? Heb je een vraag over onze vitamine B12 supplementen of wil je weten of het slikken van vitamine B12 iets voor jou is? Neem contact met op met een van onze specialisten. We delen onze kennis graag met je!