Voor 16:00 uur besteld = volgende werkdag in huis

Leestijd: 2 minuten

Testosteron verhogen? Dit zijn onze top 8 tips

Voel je je de laatste tijd wat minder energiek? Merk je dat je zin in seks is afgenomen, of worstel je met gewichtstoename en verminderde vruchtbaarheid? Misschien voel je je ook wat neerslachtig of humeurig, en heeft je zelfbeeld een deuk opgelopen. Geen zorgen, je bent niet alleen. Tussen de drukte van het moderne leven kan het soms lastig zijn om je vitaliteit op peil te houden. Maar niet gevreesd, we zijn hier om je te laten zien hoe je je testosteron op natuurlijke wijze kunt verhogen en je vitaliteit terug kunt winnen.

Direct naar:

 • Testosteron in het kort
 • Lage testosteron waarde
 • Symptomen van een laag testosteron
 • Oorzaken van een laag testosteron
 • Testosteron verhogen met voeding
 • Wat werkt nog meer als testosteron booster?
 • Conclusie
 • Nog meer inspiratie nodig?

Testosteron in het kort

Voordat we dieper ingaan op de manieren om je testosteron op een natuurlijke manier te verhogen, laten we eerst eens kijken naar wat testosteron nu eigenlijk is. Dit hormoon, ook wel bekend als het 'vitaliteitshormoon', speelt een essentiële rol in het regelen van onze energie, humeur, seksuele functie, en zelfs ons gewicht.

Testosteron is essentieel voor:

 • Die pit in je liefdesleven en libido
 • Energie, vitaliteit en fysieke prestaties
 • Spiergroei en kracht
 • Behoud van een gezond gewicht
 • Regulering van humeur en emotioneel welzijn
 • Ondersteuning van vruchtbaarheid

Lage testosteron waarde

Wist je dat mannen van rond de 40 vaak vage klachten hebben door laag testosteron.

Tijdens de puberteit schiet de productie van dit hormoon omhoog, wat resulteert in de ontwikkeling van mannelijke kenmerken en het bereiken van volwassenheid. Echter, ergens rond de leeftijd van 30 jaar begint testosteron langzaam maar zeker af te nemen, en dit proces zet zich geleidelijk voort naarmate we ouder worden.

Uit een grondige Amerikaanse studie blijkt dat ongeveer 40% van de mannen ouder dan 45 jaar last heeft van lage testosteron niveaus. Op steeds jongere leeftijd zien we mannen met klachten. Een tekort kan leiden tot een scala aan uitdagingen.

Het is dus van cruciaal belang om bewust te zijn van de tekenen van een laag testosterongehalte en actie te ondernemen om dit aan te pakken.

Symptomen van een laag testosteron

Een laag testosterongehalte kan zich op verschillende manieren uiten, en het is belangrijk om de tekenen en symptomen ervan te herkennen. Misschien herken je jezelf in een of meer van deze symptomen:

Symptomen van een laag testosteron:

 1. Minder zin in seks en een verlaagd libido.
 2. Gebrek aan lichamelijke energie en vermoeidheid.
 3. Toename van lichaamsgewicht, vooral rond de buikstreek.
 4. Verminderde spierkracht en spiermassa.
 5. Verhoogde vetophoping en verminderde spierdefinitie.
 6. Erectiestoornissen en moeite met het behouden van een erectie.
 7. Verminderde vruchtbaarheid en mogelijke onvruchtbaarheid.
 8. Gevoelens van depressie, neerslachtigheid en humeurigheid.
 9. Haaruitval en vermindering van baard- en lichaamshaar groei.
 10. Algehele lusteloosheid en moeite met concentratie.

De hoeveelheid testosteron in het bloed varieert, maar ligt doorgaans tussen 270 en 1000 nanogram per deciliter.

Oorzaken van een laag testosteron

Verschillende factoren kunnen bijdragen aan een laag testosterongehalte. Van ongezonde voedingsgewoonten tot chronische stress en een gebrek aan lichaamsbeweging, het is belangrijk om te begrijpen wat bijdraagt aan dit probleem om het effectief aan te kunnen pakken.

Raadpleeg daarom onze orthomoleculair therapeut. Ze helpt je met een gratis en persoonlijk advies.
Klik hier voor gratis advies

Testosteron verhogen met voeding

Een van de meest natuurlijke manieren om je testosteron op een gezond niveau te houden, is door middel van voeding. Door te kiezen voor gebalanceerde voeding en maaltijden. Specifieke voeding toe voegen die bekend staan om hun testosteron verhogende eigenschappen, kunnen je al een grote stap in de goede richting geven.

 • Eet volwaardige en onbewerkte voeding, rijk aan complete eiwitten: Denk aan eiwitten zoals kip, kalkoen, ei en rundvlees.
 • Voeg vaker vette vis toe aan je maaltijden: Vette vis, zoals zalm en makreel, zit boordevol gezonde omega-3 vetzuren die niet alleen goed zijn voor je hart, maar ook kunnen bijdragen aan een gezond testosterongehalte.
 • Zet oesters op het menu: Oesters staan al eeuwenlang bekend als een krachtig afrodisiacum en zijn rijk aan zink, een mineraal dat cruciaal is voor de productie van testosteron.
 • Kies voor biologische voeding: Het vermijden van schadelijke pesticiden en chemicaliën die vaak voorkomen in bewerkt voedsel kan helpen om je hormoonspiegels in balans te houden.

Wat werkt nog meer als testosteron booster?

Naast voeding zijn er ook andere effectieve manieren om je testosteron op natuurlijke wijze te verhogen. Hier zijn enkele handige tips die je in je dagelijkse routine kunt opnemen:

 • Til wat vaker (zware) gewichten op: Krachttraining kan niet alleen helpen bij het opbouwen van spiermassa, maar kan ook de productie van testosteron stimuleren.
 • Verlaag je stressniveau: Chronische stress kan een aanzienlijke invloed hebben op je hormoonspiegels. Echt een killer voor je libido, vitaliteit en testosteronspiegel. Door stress verlagende activiteiten toe te voegen aan je dagelijkse routine, zoals yoga of meditatie, kun je je testosteron op een natuurlijke manier verhogen.
 • Zorg voor voldoende slaap van hoge kwaliteit: Een goede nachtrust is essentieel voor een gezond hormonaal evenwicht. Zorg ervoor dat je voldoende slaapt en creëer een slaapomgeving die bevorderlijk is voor een diepe en herstellende slaap. Lees hier meer over in een van onze blogs:
 • Breng tijd buiten door, bij voorkeur in de zon: Blootstelling aan natuurlijk zonlicht kan helpen bij de aanmaak van vitamine D, wat op zijn beurt de productie van testosteron kan stimuleren.
 • Zeg nee tegen sigaretten: Roken heeft een negatieve invloed op je testosteronspiegels en algemene gezondheid. Stoppen met roken kan daarom een positieve impact hebben op je hormoonbalans en sowieso je algehele welzijn.
 • Wees matig met alcohol: Overmatig alcoholgebruik kan een negatieve invloed hebben op je leverfunctie en hormonale balans, dus wees matig met je alcoholinname om je testosteron op peil te houden.
 • Vergeet niet te flirten met vrouwen: Huh, haha dit is niet de meest voor de hand liggende tip en nee, we zeggen niet dat je vreemd moet gaan. Onderzoek toont aan dat het aangaan van sociale interacties en het ervaren van positieve emotionele verbindingen je testosteronspiegels kunnen verhogen. Dus wees niet verlegen, ga erop uit en geniet van wat flirterig plezier. Zeker als je vrijgezel bent :)
 • #14 Testo Boost: Voor een extra boost kun je overwegen om het Goldea Health Supplement te proberen dat speciaal is samengesteld om op natuurlijke wijze de testosteronspiegels te ondersteunen. Met krachtige en natuurlijke ingrediënten kan dit supplement je helpen om je vitaliteit te herwinnen.

Conclusie testosteron verhogen

Het is normaal om af en toe met uitdagingen op dit gebied te worden geconfronteerd, maar met de juiste kennis en actie kun je je vitaliteit en levenskwaliteit verbeteren. Onthoud dat kleine veranderingen in je levensstijl grote resultaten kunnen opleveren.

Als je merkt dat je worstelt met symptomen van een laag testosteron, aarzel dan niet om een professional te raadplegen, zoals een orthomoleculair therapeut, om een gratis persoonlijk plan op te stellen dat bij jou past. Je verdient het om je beste zelf te zijn!

Nog meer inspiratie nodig?

Bezoek onze Instagram pagina of check onze andere recepten, blogs voor meer gezonde en lekkere ideeën.

Bronvermelding:

 1. "Prevalence of Low Testosterone in Men Over 45 Years of Age: A Systematic Review and Meta-Analysis," JAMA Internal Medicine, 2016, https://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/article-abstract/2504819