Voor 16:00 uur besteld = volgende werkdag in huis

Leestijd: 2 minuten

Opgeblazen buik? 8 tips voor een gezonde spijsvertering

We willen je meenemen op een avontuur naar een gezonde spijsvertering en blije darmen. In plaats van die ellendige opgeblazen buik.

Schrik niet, maar wist je dat één op de vijf Nederlanders rondloopt met darmklachten? Geen paniek! Samen gaan we ontdekken waarom je fysieke en mentale gezondheid begint in die wonderbaarlijke darmen van jou.

Direct naar:

Je darmen zijn je tweede brein

Je buik, vaak beschouwd als het epicentrum van spijsvertering, huisvest eigenlijk nog iets bijzonders - je 'tweede brein'. Dit 'tweede brein' communiceert voortdurend met je centrale zenuwstelsel en heeft een aanzienlijke invloed op je emoties en zelfs je mentale welzijn.

Dit verklaart waarom je soms "vlinders in je buik" voelt bij opwinding of waarom stress je spijsvertering kan beïnvloeden. Het reguleert niet alleen fysieke processen zoals de beweging van voedsel door je darmen, maar heeft ook een directe link met emoties en humeur.

Met deze wetenschap wordt het duidelijk dat gezonde darmen niet alleen cruciaal zijn voor een optimale spijsvertering, maar ook voor een gebalanceerd emotioneel welzijn. Het koesteren van je buikgezondheid met gezonde voeding, probiotica en stressbeheersing kan niet alleen je spijsvertering verbeteren, maar ook bijdragen aan een positievere gemoedstoestand. Kortom, je buik is niet alleen de weg naar voedingsstoffen, maar ook de weg naar emotioneel evenwicht.

Gezonde voeding en probiotica tegen opgeblazen buik

De sleutel tot een opgewekte spijsvertering begint bij wat je in je mond stopt. Gezonde voeding is als brandstof voor je lichaam. Denk aan kleurrijke groenten, seizoensgebonden fruit en voedzame (meervoudige) granen. En laten we onze kleine vrienden (darmbacteriën) niet vergeten, met probiotica! Deze goede bacteriën zijn als superhelden voor je darmen. Klaar om de balans te herstellen? Lees dan verder, want we delen tips.

1. Beweeg

Bewegen is niet alleen goed voor je spieren, maar ook voor je spijsvertering. Het helpt om gas sneller door je lichaam te transporteren en geeft je spijsvertering een verkwikkende boost.

Dus, ga wandelen, spring rond, maak een dansje, ga naar de sportschool, maar het allerbelangrijkst: doe wat je leuk vindt! Laat die darmen van je weten dat het tijd is om in actie te komen.

2. Natuurlijke remedies:

Soms heeft je buik gewoon wat extra liefde nodig.

Kruiden: Eet vaker verwarmende kruiden zoals kaneel, venkel, nootmuskaat en gember. Deze hebben het vermogen om je spijsvertering te kalmeren en een glimlach op je gezicht te toveren. Probeer ze eens toe te voegen aan je dagelijkse routine en zie wat er gebeurt!

Supplement: Zijn die kruiden die je niet graag eet? Dan hebben we de perfecte oplossing, want we hebben een prachtige samenstelling met kruiden die je 30 minuten voor de maaltijd kan innemen. Ook perfect voor tijdens een etentje of de feestdagen.

https://www.goldea-health.com/en/product/premium-digestion-complex/

3. Hormonen en stress

Wist je dat je hormonale cyclus en stress invloed kunnen hebben op je spijsvertering? Het is waar! Die drukke levensstijl en hormonale schommelingen kunnen je buik van streek brengen. Dus, adem in, adem uit, en pak die bronnen van stress aan. Jouw buik zal je dankbaar zijn. Dit kan door middel van:

  • yoga
  • ademhalingsoefeningen
  • mediatie
  • spijkermatje
  • maar wat wij ook vaak doen is in deze periode je spijsvertering ondersteunen met: digestion complex

4. Macronutriënten

Balans in macronutriënten is als een dans voor je darmen. Eiwitten, gezonde vetten, en koolhydraten – ze hebben allemaal een rol te spelen. Weet wat waarin zit en maak van elke maaltijd een evenwichtig feestje. Denk aan: avocado, vette vis en quinoa.

Wist je dat je dagelijks 40 gram vezels wilt binnen krijgen.

5. Kauwen

Wist je dat je spijsvertering begint in je mond?

De meeste mensen kauwen slechts zes keer per hap, maar volgens onderzoekers van de Ohio State University is dat eigenlijk veel te weinig. Voor zacht voedsel zoals yoghurt wordt geadviseerd vijf tot tien keer te kauwen, terwijl voor brood, vlees en groenten dertig keer wordt aanbevolen.

Sommige onderzoekers gaan zelfs nog verder, zoals die van de West Chester University van Pennsylvania, die beweren dat je je eten dertig tot vijftig keer zou moeten kauwen voordat je het doorslikt. Dit lijkt wellicht wat overdreven, maar goed kauwen heeft tal van voordelen. Door te kauwen, meng je voedsel met speeksel, waar belangrijke enzymen zitten die zetmeel alvast omzetten naar suikers. Kortom, het verteringsproces begint niet in je maag, maar in je mond.

6. Ritme van regelmaat

Laat je spijsvertering optimaal voor je werken door op vaste tijden te eten. Een routine vergemakkelijkt de spijsvertering en laat je buik weten dat er regelmaat is. Probeer het eens en voel hoe dit voor jou werkt.

7. Hydratatie, maar met mate

Water is als de levensbron, maar drink het met mate tijdens het eten. Te veel water kan de kracht van maagsappen verminderen. Geef je spijsvertering 30 minuten voor en na de maaltijd de ruimte om zijn werk te doen. Hydrateer verstandig en voel de frisheid binnenin.

8. Vermijd gasvormende voeding

Sommige voedingsmiddelen kunnen je buik in een opgeblazen toestand brengen.

  • Gebakken bonen
  • Koolsoorten
  • Eieren
  • Koolzuurhoudende dranken

Ze zijn als de vrienden die soms te veel van het goede doen. Probeer ze te vermijden en geef je buik een pauze.

Conclusie:

Met een beetje liefde, gezonde voeding en kruiden, kunnen we je buik, darmen en spijsvertering ondersteunen.

Wil je nog een extra boost? Ontdek Goldea Health: #07 Digestion Complex, een supplement dat je spijsvertering op natuurlijke wijze ondersteunt. En aarzel niet om een professional te raadplegen, zoals een orthomoleculair therapeut, om een gratis persoonlijk plan op te stellen dat bij jou past. Je verdient het om je beste zelf te zijn!

Nog meer inspiratie nodig?

Bezoek onze Instagram pagina of check onze andere recepten, blogs voor meer gezonde en lekkere ideeën.