Voor 16:00 uur besteld = volgende werkdag in huis

Boost je Ramadan 2024: 12 krachtige tips voor gezond vasten

Met de start van de Ramadan op zondagavond 10 maart 2024, willen we je graag voorzien van waardevolle informatie om deze heilige maand op een gezonde en stralende manier door te komen. We behandelen vragen als, wat houdt de Ramadan precies in, hoe voorkom je hoofdpijn en hoe kom je gezond de ramadan door?

Ontdek hoe je deze spirituele periode op een gezonde manier kunt beleven in onze blog.

Direct naar:

 • Over de Ramadan
 • Het verbreken van je vast
 • Vasten tips voor een gezonde Ramadan
 • Samenvatting

Over de Ramadan:

De start van de Ramadan markeert een belangrijke periode in de islamitische kalender. Het is een maand van vasten, reflectie en spirituele groei. Maar wanneer begint de Ramadan precies?

De Ramadan begint op een specifieke dag van de islamitische kalender, bepaald door de stand van de maan en de zon vanuit Saudi-Arabië.

Dit betekent dat de startdatum elk jaar varieert, meestal tien tot twaalf dagen verschuift.

Ramadan 2024

Dit jaar begint de Ramadan op de avond van 10 maart, waarna het vasten begint bij zonsopgang op 11 maart. De Ramadan eindigt met het feest van Eid al-Fitr dit begint dinsdag 9 april.

Waarom vasten tijdens de Ramadan?

Het vasten tijdens de Ramadan is een van de vijf zuilen van de islam, de vijf belangrijkste religieuze verplichtingen voor moslims. Het vasten is een teken van gehoorzaamheid aan Allah en een manier om spirituele zuivering te bereiken.

Door deel te nemen aan de Ramadan erkent men hun islamitische identiteit en versterken ze hun band met de gemeenschap. Het vasten tijdens de Ramadan herinnert moslims aan de essentie van nederigheid, mededogen en dankbaarheid.

Naast de fysieke voordelen kan vasten gedurende 11 tot 20 uur ook een spirituele dimensie hebben. Denk aan: reflectie, zelfdiscipline en zelfbeheersing. Door bewust te kiezen om niet te eten en drinken ontwikkel je een dieper bewustzijn. In relatie met voeding, je lichaam en je spirituele.

Het verbreken van je vast

Laten we bij het begin beginnen… Het verbreken van het vasten, ook wel bekend als Iftar, is een belangrijk moment tijdens de Ramadan.

Na een dag van vasten, die meestal tussen de 11 tot 20 uur kan duren, kan ik je verzekeren dat je erg uit kijkt naar het moment waarop je weer mag eten en drinken. Maar hoe doe je dit het best?

Wist je dat: de profeet Mohammed verbrak het vasten met melk en een oneven aantal dadels.

Tips vast verbreken:

 1. Voordat je begint met eten, neem even de tijd om je bewust te worden van je lichaam en geest. Voel hoe je honger, waar ben je dankbaar voor en hoe je lichaam reageert op het verbreken van het vasten.
 2. Drink eerst wat water om je lichaam te hydrateren na een dag van vasten (wacht het liefst 30 minuten met eten). Dit helpt om uitdroging te voorkomen en de spijsvertering voor te bereiden op voedselinname.
 3. Kies voedingsmiddelen die voedzaam zijn en je lichaam voorzien van de benodigde voedingsstoffen na een dag van vasten. Denk aan groenten, fruit, volle granen, magere eiwitten en gezonde vetten.
 4. Neem de tijd om te genieten van je maaltijd en eet langzaam. Kauw je eten goed en let op de smaken, texturen en aroma’s. Dit helpt om een gezonde spijsvertering te bevorderen en je tevreden te voelen na de maaltijd.
 5. Tijdens het verbreken van je vast, wees dankbaar voor het voedsel dat je hebt en de gelegenheid om te eten. Sta stil bij de zegeningen die je hebt en deel je dankbaarheid met anderen.
 6. Het verbreken van een vast kan een sociaal gebeuren zijn, dus deel je maaltijd met familie, vrienden of gemeenschap. Samen eten versterkt relaties en creëert een gevoel van verbondenheid.

Nu kan het zijn dat je door de dag heen moeite hebt met het niet even of misschien ervaar je wel hoofdpijn. No worries, hier hebben wij ook tips voor!

Vasten tips voor een gezonde Ramadan

 1. Vermijd koffie en alcohol: Tijdens Ramadan is het belangrijk om koffie en alcohol te vermijden, aangezien deze dranken hoofdpijn kunnen veroorzaken, vooral wanneer je lichaam aan het vasten is.
  Kies in plaats daarvan voor hydraterende dranken zoals water, kokoswater of kruidenthee om gehydrateerd te blijven en hoofdpijn te voorkomen.
 2. Matig je suikerinname: Het is verleidelijk om tijdens de vastenperiode toe te geven aan zoete lekkernijen, maar het is belangrijk om je suikerinname te matigen. Te veel suiker kan leiden tot schommelingen in je bloedsuikerspiegel en energiedips veroorzaken.
  Kies in plaats daarvan voor natuurlijke zoetstoffen zoals honing, dadels, pure chocolade of smoothies om je zoetekauw tevreden te stellen.
 3. Beperk het aantal eetmomenten: Beperk je het aantal eet- en drinkmomenten tot maximaal drie per nacht. Vermijd te veel tussendoortjes om sterke schommelingen in je bloedsuikerspiegel te voorkomen en houd je energie-inname over deze momenten verdeeld. Dit helpt ook om je spijsvertering in topvorm en voorkomt maagklachten.
 4. Vermijd zwaar eten voor het slapengaan: Probeer zware, vetrijke maaltijden te vermijden vlak voordat je gaat slapen. Dit kan leiden tot spijsverteringsklachten en een onrustige slaap. Kies in plaats daarvan voor licht verteerbare voedingsmiddelen zoals groenten, vlees of vis, en volkoren granen om je energie op peil te houden zonder je spijsvertering te belasten. Daarnaast kunnen kruiden en spijsverteringsenzymen (zoals: Digestion Complex) handig zijn voor een gezonde spijsvertering.
 5. Voldoende slaap: Zorg ervoor dat je voldoende slaapt om je lichaam de rust te geven die het nodig heeft om te herstellen en energie op te laden voor de volgende vastendag. Creëer een rustgevende slaapomgeving en vermijd stimulerende activiteiten vlak voor het slapengaan. Meer tips? Lees deze blog.
 6. Luister naar je lichaam: Wees niet bang om te pauzeren en te rusten als je lichaam daarom vraagt. Tijdens Ramadan kunnen vermoeidheid en uitputting optreden als gevolg van het vasten, dus luister naar de signalen van je lichaam en geef jezelf de rust die je nodig hebt om weer op te laden.
 7. Sporten: Hoewel we lichaamsbeweging altijd aangemoedigden, raden we tijdens de ramadan overmatige fysieke inspanning af. Kies voor rustige activiteiten zoals wandelen, yoga of stretchen om je energie op peil te houden zonder jezelf te overbelasten (zeker voor alle vrouwen!).
 8. Mealprep: Overweeg om maaltijden voor te bereiden (meal preppen) tijdens Ramadan om de stress van het koken te verminderen en gezonde eetgewoonten te bevorderen. Plan vooruit en maak van tevoren bijvoorbeeld een grote pan soep en gezonde snacks. Door vooraf maaltijden te bereiden, bespaar je tijd en energie, en zorg je ervoor dat je altijd gezonde opties bij de hand hebt wanneer je ze het meest nodig hebt.
 9. Eet voldoende eiwitten en gezonde vetten: Tijdens Ramadan is het essentieel om ervoor te zorgen dat je voldoende eiwitten en gezonde vetten binnenkrijgt om je energieniveaus op peil te houden. Eiwitten zijn essentieel voor spierherstel en groei, terwijl gezonde vetten helpen bij het handhaven van een gezond metabolisme en het verbeteren van de opname van voedingsstoffen.
 10. Zorg ervoor dat elke maaltijd eiwitrijke voeding bevat: zoals kip, vis, eieren, tofu of peulvruchten bevat, samen met gezonde vetten zoals: avocado, noten, zaden of olijfolie. Deze voedingsstoffen helpen je om je verzadigd te voelen en je energie gedurende de dag te ondersteunen tijdens Ramadan.
 11. Kies de juiste supplementen: Tijdens Ramadan is het om alle essentiële voedingsstoffen binnen te krijgen. Denk hierbij aan multi vitaminenvitamine D, en omega-3. Deze supplementen kunnen helpen om eventuele voedingstekorten aan te vullen en je algemene gezondheid te ondersteunen tijdens het vasten.

Samenvatting

In deze blog hebben we enkele waardevolle tips gedeeld om je te helpen stralend en gezond te blijven tijdens Ramadan 2024. Door bewust te kiezen voor gezonde voeding, voldoende te hydrateren en actief te blijven, kun je optimaal profiteren van de zegeningen van deze heilige maand.

Onthoud dat het belangrijk is om er goed voor te zorgen, vooral tijdens deze periode van spirituele groei en toewijding. Wij zijn benieuwd welke van deze waardevolle tips jij toe gaat passen.

Ramadan Mubarak!

Heb jij nog vragen?

Voor verdere begeleiding en advies raden we aan om contact op te nemen met onze orthomoleculair therapeut, je krijgt een gratis en op maat gemaakt advies.

Breng een bezoekje aan onze Instagram-pagina voor extra inspiratie. Ontdek gezonde recepten, blogs  en een overvloed aan ideeën om jouw welzijn naar een hoger niveau te tillen. We delen graag kennis en tips met jou!