Voor 16:00 uur besteld = volgende werkdag in huis

Leestijd: 5 minuten

Het belang van voedingssupplementen

We kunnen er eigenlijk niet meer omheen: voedingssupplementen zijn noodzakelijk voor een goede gezondheid. In deze blog nemen we je mee door de redenen waaruit dat blijkt en geven we je tips voor een goede basissuppletie. Tot slot maak je kennis met ons gratis en persoonlijk supplementen advies!

Direct naar:

Waarom voedingssupplementen?

Hoe goed je ook bezig denkt te zijn, het blijkt vandaag de dag knap lastig om voldoende voedingsstoffen, ofwel vitamines en mineralen, binnen te krijgen. Zelfs als je je houd aan de aangeraden hoeveelheden groenten en fruit, blijft het een opgave. Waarom dat is leggen we je uit aan de hand van drie ontwikkelingen.
  • Bodemuitputting. Uit steeds meer onderzoek blijkt dat onze groenten en fruit niet meer dezelfde hoeveelheid vitamines en mineralen bevatten als 70 jaar geleden. Dit is het gevolg van bodemuitputting, ook wel bodemverarming. Doordat we de landbouwgrond steeds meer en vaker zijn gaan gebruiken en we de bodem niet de tijd geven om zich te herstellen, missen we essentiële vitamines en mineralen in de landbouwgrond en dus in onze voeding. Daarbij komt het (overmatig) gebruik van kunstmest, waardoor de landbouwgrond uitgeput raakt. Oogstopbrengst gaat bij deze ontwikkeling boven bodemkwaliteit. En dit merk je niet alleen aan de kleur van groenten en fruit. Ook de smaak lijdt eronder. De smaak is vaak flauwer en minder intens dan die hoort te zijn. Deze ontwikkeling is in het speciaal zorgwekkend voor mensen met een plantaardig dieet, omdat zij in vergelijking meer afhankelijk zijn van groenten en fruit.
  • Gebruik van bestrijdingsmiddelen. Naast bodemuitputting hebben we ook te maken met het veelvuldig gebruik van bestrijdingsmiddelen. Ook dit heeft volgens onderzoekers invloed op de hoeveelheid vitamines en mineralen, die er na het gebruik van bestrijdingsmiddelen, overblijven. Dit zijn er aanzienlijk minder. Het gebruik heeft niet alleen effect op de vitamines en mineralen in groente en fruit, maar ook op de gezondheid van de mens. Zo worden bestrijdingsmiddelen in verband gebracht met een lagere immuniteit en luchtwegproblemen. Helaas is het wassen van groenten en fruit meestal niet genoeg om van bestrijdingsmiddelen af te komen. Dat komt omdat deze middelen door de schil heen kunnen. Groente en fruit van biologische afkomst is een beter alternatief. Bij biologische groente en fruit worden namelijk geen kunstmatige bestrijdingsmiddelen gebruikt.
  • Veranderend eetpatroon. Ons Westerse eetpatroon is flink veranderd in de afgelopen decennia. We nuttigen steeds meer voedsel dat rijk is aan omega 6. Dit vind je in plantaardige oliën, zoals zonnebloem-, soja- en maisolie (denk aan frituurvet) en alle hard gemaakte (gehydrogeneerde) vetten uit een fabriek, zoals margarines. En plantaardige oliën schijnen de boosdoener voor veel chronische ziekten. Steeds meer onderzoek wijst namelijk uit hoe plantaardige oliën zorgen voor ontstekingen in het lichaam, ook wel inflammatie genoemd. Hoewel microscopisch gezien omega 3 en omega 6 niet van elkaar zijn te onderscheiden, is er voor onze cellen weldegelijk een groot verschil tussen deze vetzuren. De grote hoeveelheid omega 6 is in vergelijking met onze omega 3 inname enorm uit balans. Deze disbalans is te corrigeren door meer omega 3 toe te voegen aan ons dieet.
Deze ontwikkelingen zijn zorgwekkend omdat het gaat om de gezondheid. Een vitaminetekort kan er langzaam insluipen, maar wanneer het erin zit kan het nare gevolgen hebben. Zo’n gevolg is bijvoorbeeld dat ons lichaam minder bestanddelen binnenkrijgen die het nodig heeft om ons te beschermen tegen chronische ziekten.

Basissuppletie

Nu je weet waarom het bijna onmogelijk is om genoeg voedingsstoffen uit groenten en fruit te halen, helpen we je op weg naar het aanvullen van deze tekorten op een natuurlijke en gezonde manier. Er zijn grofweg twee vitaminen en een mineraal die bijna iedereen tekort komt doordat ze niet meer voldoende in onze groente en fruit zitten. Dat zijn: vitamine C, vitamine D, en magnesium. Om de disbalans van omega 6 en omega 3 te verhelpen, is ook omega 3 toegevoegd aan de basissuppletie. Hieronder lichten we ze toe.
  • Vitamine C
Een belangrijke antioxidant, die je lichaam beschermt tegen schadelijke radicalen van buitenaf. Radicalen zijn agressieve stoffen die je cellen kunnen beschadigen. Denk bijvoorbeeld aan (sigaretten)rook en stress. Antioxidanten maken deze stoffen onschadelijk en helpen jou om gezond te blijven. Als je voldoende vitamine binnenkrijgt, kan je lichaam ijzer uit voeding beter opnemen en ondersteun je het immuunsysteem. Ook draagt deze antioxidant bij aan de vorming van collageen, wat van belang is voor de bloedvaten en soepele aderen. Het is tevens een belangrijke vitamine voor de botten en aanmaak en opbouw van kraakbeen (in de gewrichten).
  • Vitamine D
Dat vitamine D belangrijk is voor het behoud van sterke botten, weten veel mensen wel. Maar wist je dat vitamine D ook een rol speelt bij het behouden van sterke en soepele spieren en mede zorgt voor je weerstand? Genoeg reden om te zorgen dat je er genoeg van aanmaakt of binnenkrijgt! Er zijn twee soorten vitamine D: vitamine D2 en vitamine D3. Beide soorten komen voor in de natuur en kun je dus natuurlijk noemen. Toch staat vitamine D3 bekend als de ‘natuurlijke vorm’ van vitamine D3, omdat hij lichaamseigen is. De Vitamine D3 van Goldea is van 100% plantaardige afkomst.
  • Omega 3
De vetzuren EPA en DHA leveren samen een positieve bijdrage aan de normale werking van het hart. Daarnaast speelt DHA een rol in het functioneren van de hersenen en draagt het bij tot de instandhouding van een normaal gezichtsvermogen. De meeste mensen kennen omega 3 van visolie. Maar wist je dat vissen zelf geen omega 3 aanmaken? Zij halen omega 3 uit de algen die zij eten. De vis is dus eigenlijk een tussenpersoon. De Vegan Omega 3 van Goldea Health is gemaakt op basis van deze algen en daarmee 100% plantaardig!
  • Magnesium
Een essentieel mineraal dat betrokken is bij meer dan 600 enzym gedreven biologische reacties die in het lichaam plaatsvinden. Magnesium draagt onder andere bij aan de vermindering van vermoeidheid en aan geestelijke veerkracht en energie. Daarnaast is magnesium ook belangrijk voor de spieren. In ons Power 5 Magnesium supplement zitten 5 biologische vormen van magnesium. De vijf organische vormen magnesiumbisglycinaat, -citraat, -malaat , -gluconaat en -tauraat hebben wij vanwege de specifieke toepassingen verenigd in één supplement. Biologisch gebonden vormen magnesium zijn beter opneembaar voor het lichaam. Deze vier supplementen hebben we voor gemak voordelig gebundeld in het Daily Essential Pack!

Gratis en persoonlijk supplementen advies

Voordat je supplementen aanschaft, is het belangrijk om te kijken naar welke supplementen jouw tekorten kunnen aanvullen. Dit is belangrijk zodat je niet zomaar iets gaat slikken waar jouw lichaam bijvoorbeeld geen tekort aan heeft. Met ons gratis en persoonlijk advies kom je achter de behoeften van jouw lichaam. Door het invullen van een reeks vragen krijgt onze orthomoleculair voedingsdeskundige een beter beeld van jouw leefstijl en behoefte. Op basis hiervan stelt zij een advies op met betrekking tot supplementen. Bij het advies krijg je meteen een leuke kortingscode van ons, zodat jouw eerste stap naar een betere gezondheid nog voordeliger wordt! Klik hier om het advies aan te vragen.
Waarom Goldea Health