Voor 16:00 uur besteld = volgende werkdag in huis

Leestijd: 5 minuten


8 essentiële tips tijdens de Ramadan voor beginners

Welkom bij onze gids voor beginners van de Ramadan!

Wij gaan dit jaar met ons team een dag mee vasten met onze collega. Daarom konden we zelf wel wat tips gebruiken en deze delen we heel graag met jullie!

Als je deze maand voor het eerst de Ramadan meedoet, zijn hier enkele praktische tips om je te helpen het vasten succesvol en gezond door te komen. We leggen zelfs uit welke supplementen je het meest ondersteunen in deze tijd.

Doe je nu al langer mee maar wil je je vastenperiode een extra boost geven? Dan is deze blog voor jou! Boost je Ramadan 2024: 12 krachtige tips voor gezond vasten


Voordat we beginnen:

Iftar is de maaltijd waarmee het vasten wordt verbroken bij zonsondergang tijdens de Ramadan. Het is een belangrijk moment van samenzijn en gemeenschap, waarbij familie en vrienden vaak samen eten om het vasten te verbreken.

Sehri is de maaltijd die voor zonsopgang wordt gegeten tijdens de Ramadan, voordat de vastendag begint. Sehri is bedoeld om energie te geven voor de dag en om het lichaam te voorzien van voedingsstoffen voordat men begint met vasten tot zonsondergang. Het is belangrijk om een voedzame en gebalanceerde maaltijd te eten tijdens sehri om het vasten gedurende de dag zo goed mogelijk door te komen.

Succesvol vasten tijdens de Ramadan voor beginners

 1. Blijf gehydrateerd: Drink voldoende water tijdens de nacht om jezelf goed gehydrateerd te houden gedurende de vastendag. Kies voor drankjes zonder cafeïne om uitdroging te voorkomen. Bij het verbreken van je vast bij iftar, begin met het drinken van water om je lichaam te hydrateren voordat je aan de maaltijd begint.
  Tip: drink verder water met keltisch zeezout, kruidenthee of kokoswater om je lichaam optimaal te hydrateren.
 2. Eet gevarieerd: Tijdens iftar, eet een gevarieerde maaltijd met voedingsmiddelen die je lichaam voorzien van de nodige voedingsstoffen na een dag van vasten. Denk aan volle granen, groenten, fruit, eiwitten, gezonde vetten en vergeet je supplementen niet! Wij raden de Daily Essential Pack aan (zo krijg je alles binnen wat je nodig hebt).
 3. Let op portiegrootte: Eet met mate tijdens iftar en luister naar je lichaam om te weten wanneer je genoeg hebt gegeten. Overmatig eten kan leiden tot ongemak en vermoeidheid.Heb je nu snel last van spijsverteringsproblemen in deze tijd?
  Dan raden we deze kruiden aan: Digestion Complex. Deze kruiden en kruidenextracten zijn goed voor de spijsvertering en voor een normale maagfunctie. Ideaal voor na het vasten.
 4. Blijf in beweging: Hoewel je misschien minder energie hebt tijdens de Ramadan, probeer toch lichte activiteiten zoals wandelen of stretchen om je energieniveau op peil te houden.
 5. Maak een gebalanceerd sehri: Zorg ervoor dat je pre-sunrise maaltijd (sehri) een combinatie bevat van hele granen, fruit, eiwitten en gezonde vetten om je bloedsuikerspiegel stabiel te houden gedurende de dag.
 6. Experimenteer en luister naar je lichaam: Vind een vastenroutine die bij jouw levensstijl past en pas deze indien nodig aan om je energie op peil te houden.
 7. Wees niet bang om hulp te vragen: Als je moeite hebt met vasten, zoek dan hulp bij een orthomoleculair therapeut of andere gezondheidsprofessional voor advies op maat. Bij ons kan je hier gratis en op maat gemaakt advies krijgen van onze orthomoleculair therapeut.
 8. Geniet van de ervaring: De Ramadan is een tijd van spiritualiteit en gemeenschap. Geniet van de maaltijden met anderen, wees geduldig met jezelf en anderen, en vier deze bijzondere maand met vreugde en dankbaarheid.
 9. Bonus: Tijdens vastperiodes of de Ramadan is het belangrijk om je gezondheid en energieniveau op peil te houden. Daarnaast is het soms uitdagend om alle benodigde voedingsstoffen binnen te krijgen, vooral omdat de maaltijden beperkt zijn tot bepaalde tijdsvensters. Daarom deel ik onze top 4:
  1. Curcumine C3 complex: dit ondersteunt de vetstofwisseling (vertering van vetten), is goed voor je lever en een sterke antioxidant.
  2. Vegan omega 3: kan helpen bij je hongergevoel en is ook wel een smeermiddel voor je hersenen.
  3. Mood control: draagt bij aan een heldere geest, ondersteund de nachtrust en concentratievermogen.
  4. 5 power magnesium: draagt bij aan de eiwitsynthese, energie en verminderd vermoeidheid.

We hebben hier een hele leuke instagram post over geschreven: Supplementen tijdens het vasten.

 

*LET OP: De volgende groepen worden meestal vrijgesteld van vasten tijdens de Ramadan:

 • Jonge kinderen.
 • Menstruerende, zwangere of borstvoeding gevende vrouwen.
 • Mensen die lange afstanden reizen.
 • Personen die lijden aan acute ziekten.
 • Personen met een chronische ziekte die schade zouden ondervinden door te vasten (bijvoorbeeld diabetes).
 • Personen die mentaal niet in staat zijn om de reden voor het vasten te begrijpen.
 • Kwetsbare of oudere mensen.