Voor 16:00 uur besteld = volgende werkdag in huis

Leestijd: 7 minuten

Voorkom een jetlag: 10 praktische tips op je reis

Welke kant op is een jetlag erger?

Wie denkt dat de lengte van je vlucht bepalend is voor de ernst van je jetlag, heeft het mis. Het werkelijke probleem ligt in de hoeveelheid tijdzones die je doorkruist en de richting van je vlucht.

Je hebt namelijk meer last van jetlag bij een vlucht van west naar oost (bijvoorbeeld van Amsterdam naar Bangkok) dan bij een vlucht in de tegenovergestelde richting (zoals van Amsterdam naar New York).

Vluchten van noord naar zuid, of omgekeerd, hebben meestal geen invloed op je biologische klok. Hoewel het vrijwel onmogelijk is om jetlag helemaal te voorkomen, zijn er verschillende slimme trucjes die je kunnen helpen om sneller in het ritme van je bestemming te komen.

1. Pas je slaapschema vooraf aan

Voordat je vertrekt, begin je met het aanpassen van je slaapschema.

Probeer enkele dagen voor je vertrek je bedtijd en wektijd geleidelijk aan te verschuiven naar het tijdschema van je bestemming. Dit helpt je lichaam om zich langzaam aan te passen en vermindert de schok van de tijdzonewisseling. Door je interne klok voor te bereiden, verklein je de kans op jetlag.

2. Blijf gehydrateerd tijdens je vlucht

Vliegtuigen zijn vaak droog, wat bijdraagt aan vermoeidheid en ongemak.

Drink voldoende water gedurende je vlucht om uitdroging te voorkomen. Dit helpt niet alleen je huid gehydrateerd te houden, maar vermindert ook de kans op een jetlag.

Vermijd cafeïne en alcohol, omdat deze dehydratatie verergeren en je slaap kunnen verstoren.

3. Eet volgens de lokale tijd

Tijdens je vlucht en bij aankomst is het handig om je maaltijden te timen volgens de lokale tijd van je bestemming.

Kies in het vliegtuig en de eerste dag voor lichte maaltijden die je energieniveaus ondersteunen zonder je spijsvertering te belasten.

Dit helpt je interne klok sneller aan te passen aan het nieuwe tijdschema en vermindert de impact van jetlag.

4. Gebruik een slaapmasker en oordopjes

Om je te helpen dieper en ononderbroken te slapen: gebruik een slaapmasker en oordopjes tijdens je vlucht en/of in je accommodatie. Dit creëert een rustige slaapomgeving en vermindert de invloed van licht en geluid, wat in mijn ogen essentieel is voor een goed herstel na een lange vlucht.

5. Blijf bewegen tijdens de vlucht

Sta regelmatig op en beweeg door het gangpad om de bloedcirculatie te verbeteren en stijfheid te verminderen. Voel je niet opgelaten om de persoon naast je te storen (plan het samen met je WC-bezoekjes).

Korte rek- en strekoefeningen kunnen ook helpen om je energie op peil te houden. Beweging helpt niet alleen tegen de vermoeidheid, maar kan ook je humeur verbeteren en de symptomen van jetlag verlichten.

Dus ook als je een tussenstop hebt: lekker bewegen!

6. Blootstelling aan licht 

Natuurlijk licht speelt een belangrijke rol bij het resetten van je interne klok.

Breng tijd door in de zon in de ochtend om je circadiane ritme te versterken.

Vermijd fel licht in de avond om je lichaam voor te bereiden op slaap. Dit helpt je lichaam om zich sneller aan te passen aan het nieuwe tijdschema en vermindert de symptomen van een jetlag.

7. Korte powernap

Als je aankomt en je voelt je uitgeput, neem dan een korte powernap van maximaal 20 minuten.

Dit kan je helpen om je energieniveaus te herstellen zonder je slaappatroon te verstoren. Zorg ervoor dat je niet te lang of te diep slaapt, zodat je je nachtrust niet verstoort en gemakkelijker in de avond in slaap valt.

8. Essentiële oliën

Essentiële oliën zoals lavendel en eucalyptus helpen bij ontspanning en het verbeteren van de slaap.

Gebruik een diffuser in je accommodatie of breng een paar druppels aan op je kussen. 

9. Aarde-therapie

Aarde-therapie (ook wel grounding/aarden) is erg effectief om een jetlag te voorkomen.

Zoek een plek waar je met blote voeten de aarde/zand/zee kunt voelen. Door contact te maken met de aarde, voer je positieve ionen af en krijg je negatieve ionen binnen, wat helpt om je lichaam weer in balans te brengen.

Een korte meditatie of yoga sessie helpt het aarden verder te versterken en helpt je sneller aan te passen aan je nieuwe tijdzone.

Bron: Een studie gepubliceerd in het Journal of Environmental and Public Health ondersteunt deze bevindingen. De studie, getiteld "Earthing: Health Implications of Reconnecting the Human Body to the Earth's Surface Electrons" door M.E. Gershwin (2013), benadrukt de voordelen van aarde-therapie.

10. Supplementen

Natural Sleep Support

Dit supplement biedt ondersteuning bij je nachtrust.

Dosering: 1 capsule per dag voor het slapen.

Power 5 Magnesium 

Magnesium speelt een cruciale rol bij meer dan 300 biochemische processen in je lichaam, waaronder spierontspanning en zenuwfunctie. Het helpt je niet alleen om beter te slapen, maar kan ook de symptomen van een jetlag zoals vermoeidheid en prikkelbaarheid verminderen. Power 5 Magnesium mag dus niet ontbreken.

Dosering: 2 capsules per dag bij het ontbijt.

Extra tip: 
Epsom zout voor een voetenbad, om je magnesiumwaarden te verhogen en je herstel te versnellen.


Active B12 Complex

Vitamine B12 speelt een belangrijke rol in de energieproductie en ondersteunt een gezond zenuwstelsel. Bij reizen en jetlag kan je lichaam extra behoefte hebben aan deze vitamine om de energieniveaus op peil te houden en mentale vermoeidheid te verminderen.

Dosering: 1 capsule per dag bij het ontbijt


Symptomen van jetlag

Jetlag kan variëren van mild tot ernstig, afhankelijk van hoe veel tijdzones je hebt doorkruist en de richting van je vlucht. Veelvoorkomende symptomen zijn:

  • slaapstoornissen
  • vermoeidheid overdag
  • concentratieproblemen
  • hoofdpijn
  • prikkelbaarheid
  • maag- en darmklachten (het kan ook fijn zijn om Digestion Complex mee te nemen, omdat je spijsvertering ook even moet wennen).

Het is belangrijk om deze symptomen serieus te nemen en de bovenstaande tips toe te passen om je herstel te versnellen.

Hoe lang duurt het herstel van een jetlag?

Herstel van een jetlag duurt meestal enkele dagen, afhankelijk van het aantal tijdzones dat je hebt doorkruist en je eigen aanpassingsvermogen. Door de tips in deze blog toe te passen, kun je het herstelproces versnellen en sneller weer je energieke zelf worden.

Conclusie

Hoewel het niet altijd mogelijk is om een jetlag volledig te voorkomen, kunnen deze tips je helpen om de symptomen te verminderen en sneller weer in je ritme te komen. Door je slaapschema aan te passen, gehydrateerd te blijven, je blootstelling aan licht zorgvuldig te regelen en aardetherapie toe te passen, kun je je reiservaring optimaliseren en genieten van elke bestemming zonder de hinderlijke effecten van een jetlag.

Wil je graag dat iemand met jou meekijkt en een persoonlijk advies op maat maakt? Dat kan! Klik hier voor gratis advies van onze orthomoleculair therapeut.
Heb je nog andere tips om vermoeidheid na de vakantie te verslaan? Deel ze met ons in de reacties hieronder! We horen graag van je.

Nog meer inspiratie nodig?

Bezoek onze Instagram pagina of check onze andere recepten, blogs voor meer gezonde en lekkere ideeën.