Voor 16:00 uur besteld = volgende werkdag in huis

Leestijd: 2 minuten

Hooikoorts behandeling: 7 stappen om pollen te verslaan

Lente! De zon schijnt, warmer weer, we zitten weer vaker op het terras en de planten en bloemen staan weer prachtig in bloei. Hoe vervelend is het als je op het terras zit te snotteren, niezen, hoesten of met jeuk. Hoe kom je hier vanaf? We delen in deze blog hoe je hooikoorts kan behandelen zonder bijwerkingen. Helaas hebben steeds meer mensen hier last van en behandelen hooikoorts ieder seizoen met antihistaminica. Antihistaminica hebben vaak bijwerkingen, zoals sloomheid, maag- en darmklachten, vermoeidheid, duizeligheid en hoofdpijn. Het is daarom beter om op een natuurlijke manier hooikoorts te behandelen, zonder bijwerkingen. Lees vooral verder voor alle tips voor een natuurlijke hooikoorts behandeling!

Direct naar:

Wat is hooikoorts?

Hooikoorts is een seizoensgebonden allergie die ontstaat door pollen van bomen, grassen, bloemen en planten en veroorzaakt veel ongemakkelijke symptomen zoals snotteren, jeuk, niezen en hoesten. Dan nu verder: hooikoorts behandeling.

Stap 1: verminder/vermijd histaminerijke voeding

Veel gezonde producten bevatten histamine. Zie het zo: hoe meer van deze producten je eet op een dag. Hoe meer histamine, hoe meer hooikoortsklachten je krijgt. We zeggen niet dat je dit nooit meer mag eten, maar minder histamine eten tijdens het hooikoortsseizoen kan helpen om hooikoorts te behandelen. Histaminerijke voedingsmiddelen: (dus vermijden) Oude haring, oude kaas, ingeblikte of gefermenteerde producten als zuurkool, yoghurt en olijven en bier. Maar ook varkensvlees, sojasaus, pinda's, kaneel, augurken, tomaat, kiwi, aardbei, chocolade, pittige kruiden, fastfood en suikerrijke producten zitten veel histamine in! Wij denken graag in mogelijkheden: wat kan wel? Ontbijten met havermoutpap, een smoothie, groente omelet, chiapudding en lunch met speltcrackers, linzenpasta, kokosyoghurt, salades, soepjes of heerlijke curry’s. Inspiratie nodig? Check dan ons recept: vegan pompoensoep Welke voedingsmiddelen verlagen histamine? Bio appels, broccoli, komkommer, waterkers, artisjok en de zwarte bes. En drink daarnaast ook dagelijks 2 mokken (afgekoelde) brandnetel en rooibos thee, wat een natuurlijk histamine-verlager is. Er zijn ook supplementen die het immuunsysteem ondersteunen en helpen bij het verlagen van histamine in je lichaam. Lees daarvoor deze blog: hooikoorts behandeling met natuurlijke supplementen.

Stap 2: bijenpollen

Wat? Bijenpollen bij hooikoorts behandeling? Bijenpollen bevatten quercetine, dat mogelijk als natuurlijke antihistamine remmer werkt. Het is belangrijk om langzaam te beginnen met het gebruik van bijenpollen vanwege de grote hoeveelheid stuifmeel in de pollen. Bij kleine hoeveelheden maakt je lichaam antistoffen aan, wat zorgt voor een vermindering van klachten (te veel verergert juist). hooikoorts behandeling Dosering: Begin met een paar korrels per dag en bouw dit langzaam op. Ben je gewend? Neem dan één eetlepel bijenpollen per dag. Doe dit over een smoothie, salade, kokosyoghurt of op speltcrackers met notenpasta. Het is belangrijk om biologische bijenpollen te gebruiken en het liefst te beginnen voor het hooikoortsseizoen.

Stap 3: een sterke lever

De lever helpt bij het afbreken van histamine, die wil je dus goed voor je laten werken. De lever kan verminderd werken door verschillende factoren zoals stress, medicijngebruik, obstipatie en alcohol- en cafeïne-inname. Maar ook stress is een echte boosdoener. Wat kan je doen?
  • Drink liever geen alcohol. Probeer eens een kombucha i.p.v. dat wijntje.
  • Zorg voor voldoende ontspanning gedurende dag
  • Drink brandnetel thee
  • Matig suikerrijke voeding. Dit put je lever namelijk uit.
  • Te weinig eten is ook een vorm van stress. Dus voed je lichaam!

Stap 4: Schone lucht

Wist je dat de gemiddelde Nederlander (met een kantoorbaan) tot wel 90% van de tijd binnen zit. Wist je ook dat de luchtkwaliteit binnen ongeveer 5x slechter is dan buiten. Een luchtreiniger die de lucht filtert op pollen kan dus handig zijn voor thuis of op kantoor.

Stap 5: Boost je lymfesysteem

Om de afvoer van histamine te stimuleren is het handig om je lymfesysteem te boosten. Deze zorgen ervoor dat alle afvalstoffen uit je cellen worden afgevoerd. Hoe doe je dit? Bewegen, masseren, het dragen van een BH zonder beugel en het gebruik van een Gua Sha steen of Jaderoller kan hierbij helpen. Koud afdouchen en wisseldouches stimuleren de bloedvaten en de pompwerking, wat ervoor zorgt dat vocht goed blijft stromen.

Stap 6: Pollenkalender

Daarnaast is het natuurlijk ook fijn om te checken in welke periode jouw hooikoortsklachten opspelen. Dit is afhankelijk van specifieke pollen. Hoe kom je hier achter? Check Hooikoortsrader.nl.

Conclusie

Een natuurlijke hooikoorts behandeling is even doorzetten, je inlezen en kijken wat voor jou werkt maar geef niet op! We raden aan om deze tips en aanpassingen sowieso 100 dagen vol te houden. Dat is dus dik 3 maanden. Alleen dan kun je weten of het iets doet voor je. Extra advies of vragen nodig? Dit kan. Vraag gratis advies aan. Onze orthomoleculair voedingsdeskundige neemt contact met je op.