Leestijd: 6 minuten
De maand september flirt nog even met de zomer, maar zodra oktober begint, is het duidelijk: de herfst is hier. Zomerse jurkjes en slippers verdwijnen naar de zolder, terwijl warme truien de kledingkast overnemen. Na zes maanden vol licht breekt nu het seizoen aan van kortere dagen en langere nachten. De overgang naar de donkere maanden kan je energiepeil flink beïnvloeden. Veel mensen ervaren dan ook de symptomen van herfstvermoeidheid. Hoe ga je om met deze vermoeidheid, en wat kun je doen om energiek en in balans te blijven?
In deze blog duiken we dieper in op de invloed van daglicht en bieden we 8 natuurlijke tips om herfstvermoeidheid te verslaan.
Wat is herfstvermoeidheid?
Herfstvermoeidheid ontstaat doordat het natuurlijke ritme van het lichaam verandert met de seizoenen. Tijdens de zonnige zomermaanden produceert ons lichaam voldoende serotonine, een hormoon dat ons energie geeft en ons stemming verbetert. Maar als de dagen korter worden en de hoeveelheid daglicht afneemt, daalt ook de serotonineproductie. Tegelijkertijd neemt de aanmaak van melatonine, ons slaaphormoon, toe, wat kan leiden tot gevoelens van slaperigheid en vermoeidheid. Dit verklaart waarom veel mensen zich tijdens de herfst lusteloos voelen en minder energie hebben.
Het is echter niet alleen de afname van serotonine die voor vermoeidheid zorgt. Ook ons bioritme raakt verstoord doordat we ons kunstmatige ritme blijven aanhouden.
Terwijl de natuur zich terugtrekt en vertraagt, houden wij vaak vast aan dezelfde drukke agenda’s en routines. Dit constante ‘tegen de stroom in zwemmen’ kost ons onnodig veel energie.
De invloed van daglicht
Daglicht speelt een belangrijke rol in ons energieniveau en onze gezondheid.
Het stimuleert de aanmaak van vitamine D in onze huid, wat belangrijk is voor de gezondheid van onze botten, spieren en ons immuunsysteem. Maar daglicht doet nog veel meer. Het reguleert onze interne biologische klok (het circadiaans ritme), die bepaalt wanneer we ons wakker en wanneer we ons slaperig voelen.
We hebben hier een hele blog over geschreven: klik hier.
Zonder voldoende blootstelling aan daglicht kan ons lichaam moeite hebben om een gezond dag-nachtritme aan te houden. Dit kan leiden tot seizoensgebonden affectieve stoornissen (SAD), beter bekend als de 'winterblues', die vaak gepaard gaan met symptomen zoals vermoeidheid, depressieve gevoelens, en prikkelbaarheid.
Meer weten? Lees hier: voorkom een winterdip.
Gelukkig zijn er tal van manieren om je bioritme in balans te houden en herfstvermoeidheid te verminderen.
Hieronder delen we zeven natuurlijke tips die je kunnen helpen om je energie te behouden tijdens de donkere maanden.
1. Pas je voeding aan op het seizoen
De herfst is de perfecte tijd om je voeding af te stemmen op wat de natuur je biedt. In plaats van koud voedsel, zoals rauwe salades en smoothies, helpt het om warme maaltijden te eten die je lichaam energie besparen en ondersteunen. Denk aan soepen, stoofpotten en gerechten uit de oven. Groenten zoals: pompoen, knolselderij, wortels, prei en boerenkool zijn perfect voor dit seizoen. Deze voedingsmiddelen bieden niet alleen warmte, maar bevatten ook voedingsstoffen om je immuunsysteem te versterken.
Exotisch fruit zoals bananen en sinaasappels, afkomstig uit warmere landen, heeft een verkoelend effect en is minder geschikt voor de koude maanden. Door lokaal te eten, ondersteun je niet alleen je energiebalans, maar ook je spijsvertering en immuunsysteem.
Tip: check ons vegan pompoensoepje
2. Verwarmende kruiden
Naast seizoensgebonden voeding kunnen kruiden en specerijen je helpen om je energieniveau te behouden.
- Gember: Helpt je doorbloeding te stimuleren en je lichaam warm te houden. Het ondersteunt ook je immuunsysteem en kan helpen om verkoudheid te voorkomen. Nu ook in supplement [klik hier].
- Nootmuskaat: Heeft een ontspannend effect, verbetert de concentratie en draagt bij aan een betere nachtrust door de aanmaak van melatonine.
- Kruidnagel: Stimuleert de spijsvertering, verwarmt je lichaam en helpt je eetlust te reguleren. Het kan ook helpen afvalstoffen sneller af te voeren.
- Kardemom: Een geweldige toevoeging aan je herfstdrankjes zoals een pumpkin spice latte. Het helpt bij gasvorming en een opgeblazen gevoel.
3. Bescherm jezelf tegen kou en wind
In de herfst zijn je longen en je immuunsysteem kwetsbaarder, omdat het lichaam meer energie nodig heeft om warm te blijven. Het is daarom belangrijk om jezelf goed te beschermen tegen koude luchtstromen, vooral via je nek, enkels, baarmoerder en onderrug. Je levensenergie (ook wel ‘qi’ genoemd in de Chinese geneeskunde) bevindt zich in je onderrug, en blootstelling aan koude lucht kan deze energie ondermijnen.Dus zorg voor warme kleding, draag een sjaal, een hempje in je broek, wollen sokken en trek meteen droge kleding aan als je nat bent geworden van de regen.
4. Ruim op en laat los
De herfst staat in het teken van loslaten, net zoals de bomen hun bladeren verliezen. Dit is een perfect moment om emotionele, fysieke en mentale ballast op te ruimen. Wat wil je loslaten voordat de winter begint? Of het nu gaat om het opruimen van je huis, het doorbreken van slechte gewoontes of het beëindigen van ongezonde relaties, de herfst nodigt je uit om schoon schip te maken. Hierdoor kun je de winter ingaan met een frisse geest en ruimte voor nieuwe ideeën.
5. Slaap meer en plan rustmomenten in
De kortere dagen vragen om meer rust. Net zoals de natuur zich terugtrekt, is het voor ons ook belangrijk om ons ritme aan te passen. Ga wat eerder naar bed en probeer minstens acht uur slaap per nacht te krijgen. Plan daarnaast ook rustmomenten in je dag. Dit kan betekenen dat je wat vaker ‘nee’ zegt tegen afspraken of dat je een rustige wandeling maakt in plaats van intensief te sporten. Luister naar je lichaam en geef het de rust die het nodig heeft.
6. Maak gebruik van rood lichttherapie
Rood licht therapie is een krachtige tool om herfst- en wintervermoeidheid te bestrijden. In tegenstelling tot gewone lichttherapie, maakt rood licht therapie gebruik van een specifieke golflengte die diep in de huid doordringt. Dit stimuleert de energieproductie in je cellen en kan helpen om je energieniveau te verhogen en je stemming te verbeteren.Het gebruik van rood licht in de ochtend helpt om je serotonineniveau te verhogen en je biologische klok te reguleren, waardoor je minder last hebt van de winterblues. Dit zorgt ervoor dat je je gedurende de dag energieker voelt.
Wil je rood licht therapie zelf proberen? Bekijk deze rood licht lamp voor een effectieve start van je dag.
7. Vul je supplementen aan met vitamine D
Tijdens de donkere maanden kan je lichaam niet genoeg vitamine D aanmaken door gebrek aan zonlicht. Dit kan leiden tot een tekort, wat je energieniveau, immuunsysteem en stemming negatief beïnvloeden.Wij raden aan om je vitamine D-inname te ondersteunen met een supplement. Kies bijvoorbeeld voor een combinatie van vitamine D3 en K2, die samen bijdragen aan een betere opname van calcium en het ondersteunen van je botten en immuunsysteem.*Neem geen K2 als je bloedverdunners slikt, voor jou is een gewone vitamine D3 beter [klik hier].
8. Ga de natuur in
Blijf ook in de herfst in beweging, maar pas je activiteiten aan op het seizoen. Hoewel het verleidelijk is om binnen te blijven nu het kouder wordt, kan tijd doorbrengen in de natuur juist heel heilzaam zijn. Zelfs in de herfst, wanneer het kouder en regenachtiger is, geeft de natuur ons een gevoel van rust en herstel. Een wandeling in het bos, waar de bladeren verkleuren, kan je humeur verbeteren en helpt bij het verminderen van stress.
Uit onderzoek blijkt dat regelmatig tijd doorbrengen in de natuur een positief effect heeft op zowel je fysieke als mentale gezondheid.
Extra tip: Waar je in de zomer misschien intensiever sportte, kan het nu prettig zijn om je trainingen wat rustiger aan te doen. Yoga, pilates of een stevige herfstwandeling zijn geweldige manieren om je lichaam soepel en sterk te houden zonder jezelf uit te putten.
Extra tip: Gebruik supplementen voor extra ondersteuning
Vitamine D3 is cruciaal voor een sterk immuunsysteem en het behoud van gezonde botten. In de herfst en winter krijgen we minder zonlicht, waardoor ons lichaam minder vitamine D aanmaakt. Vitamine K2 zorgt ervoor dat calcium op de juiste plekken in het lichaam terechtkomt, zoals de botten, en niet in de bloedvaten [klik hier].
Vegan omega-3
Omega-3, vooral EPA en DHA, zijn belangrijk voor je hersenen en hart. Ze ondersteunen een stabiele stemming en kunnen helpen bij het verminderen van ontstekingen. In de donkere maanden kan een tekort aan omega-3 bijdragen aan seizoensgebonden depressies of vermoeidheid [klik hier].
Magnesium helpt je spieren te ontspannen, vermindert stress, en bevordert een goede nachtrust. Het is ook belangrijk voor de energiestofwisseling, waardoor het kan helpen om je energieniveau hoog te houden tijdens de korte, donkere dagen [klik hier].
Bonus: Mood Control
Voor extra ondersteuning bij stemmingswisselingen is een supplement dat natuurlijke ingrediënten bevat om de serotonineproductie te verhogen nuttig. Denk bijvoorbeeld aan 5-HTP of saffraanextract. Deze kunnen helpen je stemming stabiel te houden tijdens de donkere dagen en ondersteunen emotioneel welzijn [klik hier].
Conclusie
Herfstvermoeidheid is een veelvoorkomend verschijnsel, maar door je levensstijl aan te passen aan de ritmes van de natuur, kun je je energie behouden. Daglicht speelt een belangrijke rol in het reguleren van je biologische klok, maar er zijn nog veel meer manieren om je lichaam te ondersteunen. Met de tips uit deze blog, zoals het aanpassen van je voeding, het gebruik van lichttherapie en het innemen van vitamine D, ben je goed uitgerust om herfstvermoeidheid te verslaan.
Onze producten, zoals de vitamine D3 + K2 en de winterpack, zijn ontworpen om je lichaam de boost te geven die het nodig heeft tijdens de donkere maanden.
Heb je nog vragen?
Wij geloven dat we de wereld een stukje gezonder kunnen maken door te inspireren, kennis te delen en mensen te motiveren ten aanzien van een gezonde leefstijl.
Persoonlijk advies aanvragen
Nog meer inspiratie nodig?
Bezoek onze Instagram pagina of check onze andere recepten, blogs voor meer gezonde en lekkere ideeën.