Voor 16:00 uur besteld = volgende werkdag in huis

Leestijd: 5 minuten

Alles wat je moet weten over pollen hooikoorts: Check de Kalender!

De hooimaand juni, ooit het symbool van hooikoorts, waarin de lucht gevuld was met kriebelende pollen en menig neus snoot om verlichting te vinden.

BIZAR, hoe de tijden veranderen!

Tegenwoordig lijkt het hooikoortsseizoen zich uit te strekken van februari tot oktober, alsof de pollen hun eigen agenda hebben gemaakt en besloten hebben dat ze het hele jaar door feest willen vieren. 

En laten we eerlijk zijn, het zijn niet alleen de hooibalen die jeuk en tranende ogen veroorzaken, maar ook bomen, grassen en kruiden. wolk van allergie-triggers.

Maar vrees niet, want met de juiste kennis en planning kun je de controle terugpakken.

De invloed van het weer

Het weer is als een onzichtbare regisseur die het pollen spektakel opvoert. Wist je dat een warme winter kan het startschot zijn voor een vroege hooikoortsuitbarsting, waarbij de pollen zich klaarmaken voor een seizoen vol irritatie.

Wanneer de zon dan haar stralen laat schijnen, wordt de lucht gevuld met een overvloed aan pollen, klaar om ons te plagen. Maar de regen wast als het ware de lucht schoon van die vervelende pollen, waardoor je hopelijk wat verlichting kunt ervaren.

Hooikoorts klachten en piekmaanden

Wanneer bereikt hooikoorts zijn hoogtepunt en worden de klachten het ergst?

Tijdens de bloeiperiode van grassen, bomen en onkruiden, vooral in mei en juni, worden we geplaagd door niezen, jeukende ogen en een verstopte neus.

Maar wees gerust, we staan klaar om je te helpen deze maanden door te komen met zo min mogelijk ongemak.

Goldea Health noodplan voor hooikoorts

Hoewel hooikoorts misschien niet te genezen is, zijn er wel manieren om de klachten te verminderen. Onze holistische aanpak begint bij het zoveel mogelijk vermijden van pollen. In de loop der jaren hebben we enkele handige trucs ontwikkeld die we graag met je delen.

Tips om pollen te vermijden

 • Locatie, locatie, locatie: In Gelderland, Brabant en Overijssel zijn de pollenconcentraties het hoogst, terwijl aan de kust de lucht het schoonst is. Probeer dus vaker een dagje naar het strand te gaan, vooral op dagen met extreem veel pollen in de lucht.

 • Vaseline als schild: Smeer wat vaseline rond je neus voordat je de deur uitgaat. Een deel van de pollen blijft hieraan plakken, waardoor je minder last hebt van irritatie.

 • Bescherm je ogen: Draag een grote zonnebril om je ogen te beschermen tegen rondvliegende pollen.

 • Tijdstip van activiteiten: Plan buitenactiviteiten bij voorkeur vroeg in de ochtend, vóór 10.00 uur, wanneer de hoeveelheid pollen in de lucht nog beperkt is. Na 10.00 uur neemt de hoeveelheid pollen toe door opwarming door de zon.

 • Ventileer verstandig: Lucht je huis bij voorkeur vroeg in de ochtend of 's nachts, wanneer er minder stuifmeel in de lucht zit, of na een regenbui.

 • Kleding en haar: Pollen kunnen zich hechten aan je kleding en haar, dus kleed je om in de badkamer en was regelmatig je haren, bij voorkeur voordat je gaat slapen, om te voorkomen dat pollen op je kussen terechtkomen.

 • Mentale gesteldheid: Sta stil bij je mentale gesteldheid, aangezien zelfs lichte stress en nervositeit allergische reacties kunnen verergeren. Zorg dus voor voldoende ontspanning naast gezonde voeding.

 • Houd de pollen in de gaten: Blijf op de hoogte van de pollen concentraties in jouw provincie/omgeving door regelmatig hooikoortsrader.nl te raadplegen.

Supplementen plan voor hooikoorts

Vitamin C:

 • Waarom: Vitamine C staat bekend om zijn antihistaminische eigenschappen, wat betekent dat het kan helpen bij het verminderen van allergische reacties zoals die veroorzaakt worden door hooikoorts. Het werkt als een natuurlijke ontstekingsremmer en kan de symptomen van hooikoorts verlichten.
 • Dosering: Neem dagelijks 1000 mg vitamine C in verdeeld over de dag, bij voorkeur bij de maaltijden om de opname te verbeteren.

Power 5 magnesium:

 • Waarom: Magnesium speelt een belangrijke rol bij het reguleren van het immuunsysteem en kan ontstekingen verminderen. Een magnesiumtekort kan leiden tot een verhoogde gevoeligheid voor allergieën, dus suppletie kan helpen om hooikoortssymptomen te verminderen.

 • Dosering: Neem dagelijks 200-400 mg magnesium, bij voorkeur in de vorm van magnesiumcitraat of magnesiumglycinaat voor een betere opname. Het mooie van onze magnesium is dat deze er beide inzitten.

 • Waarom: Een multivitamine kan helpen om eventuele voedingstekorten aan te vullen die kunnen bijdragen aan een verzwakt immuunsysteem en een verhoogde gevoeligheid voor allergieën. Het voorziet het lichaam van essentiële voedingsstoffen die nodig zijn voor een gezonde werking.
 • Dosering: Volg de aanbevolen dosering op de verpakking, meestal één capsule per dag bij een maaltijd.

Vegan omega 3

 • Waarom: Omega 3 vetzuren hebben ontstekingsremmende eigenschappen en kunnen helpen bij het verminderen van de ontstekingsreacties die optreden bij hooikoorts. Ze kunnen ook de immuunrespons moduleren en de gevoeligheid voor allergenen verminderen.
 • Dosering: Neem dagelijks 1000-2000 mg omega 3 vetzuren, bij voorkeur in de vorm van visolie of algenolie voor vegetariërs en veganisten.

Disclaimer:

Het is belangrijk om te onthouden dat voedingssupplementen een aanvulling moeten zijn op een gezond dieet en levensstijl, en geen vervanging daarvan.

Raadpleeg altijd een gezondheidsprofessional (of je behandeld therapeut) voordat je begint met het innemen van nieuwe supplementen, vooral als je al medicatie gebruikt of specifieke gezondheidsproblemen hebt.

Samenvatting:

In deze blog hebben we de wereld van hooikoorts verkend, waarbij we hebben gekeken naar de invloed van het weer, de piekmaanden van hooikoortsklachten en hoe je jezelf kunt beschermen met ons Goldea Health noodplan. We hebben handige tips gedeeld om pollen te vermijden en een supplementenplan opgesteld met vitamine C, magnesium, multivitaminen en omega-3 vetzuren om hooikoortssymptomen te verminderen.

Heb jij nog vragen?

Heb je nog vragen na het lezen van deze blog? Aarzel niet om bij ons gratis en op maat gemaakt advies aan te vragen of neem direct contact met ons op. Ons toegewijde team staat klaar! Ben je op zoek naar meer inspiratie? Breng gerust een bezoekje aan onze Instagram-pagina of bekijk onze overige recepten, blogs voor een overvloed aan gezonde en smakelijke ideeën. We delen graag kennis en tips om jouw welzijn naar een hoger niveau te tillen!

Bronnen:

 1. Vitamine C:

  • Onderzoek: "Vitamin C for asthma and allergies: mechanisms and therapeutic effectiveness" (2018) - Dit onderzoek bespreekt de antihistaminische eigenschappen van vitamine C en hoe het de symptomen van allergieën, waaronder hooikoorts, kan verminderen.
 2. Magnesium:

  • Onderzoek: "The role of magnesium in asthma and other chronic obstructive airway diseases" (2017) - Dit onderzoek onderzoekt de rol van magnesium bij het reguleren van ontstekingen in de luchtwegen en suggereert dat magnesiumsuppletie kan helpen bij het verminderen van symptomen van luchtwegaandoeningen, waaronder hooikoorts.
 3. Multivitamines:

  • Onderzoek: "Effect of a Multivitamin and Mineral Supplement on Infection and Quality of Life" (2019) - Dit onderzoek onderzocht het effect van multivitaminesuppletie op de immuunrespons en de kwaliteit van leven bij mensen met een verhoogd risico op infecties, wat relevant kan zijn voor hooikoortspatiënten die gevoeliger zijn voor allergieën.
 4. Omega 3 vetzuren:

  • Onderzoek: "The effects of omega-3 polyunsaturated fatty acids in individuals with asthma and allergic rhinitis: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials" (2018) - Dit systematische review en meta-analyse van gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken onderzocht de effecten van omega-3 vetzuursuppletie bij mensen met astma en allergische rhinitis, waarbij werd geconcludeerd dat het gunstig kan zijn voor het verminderen van symptomen.
 5. Combinatie van supplementen:

  • Onderzoek: "Efficacy of Vitamins C, E, and Their Combination for Treatment of H1N1: A Placebo-Controlled Clinical Trial" (2016) - Dit klinische onderzoek onderzocht de effectiviteit van een combinatie van vitamine C en vitamine E bij de behandeling van H1N1-influenza, maar de bevindingen kunnen ook relevant zijn voor hooikoortspatiënten vanwege de immuunversterkende eigenschappen van deze vitamines.